Γη καλεί Voyager 2: Αποκαταστάθηκε η επικοινωνία με το θρυλικό σκάφος
Η μοναδική κεραία μέσω της οποίας μπορεί να στέλνει εντολές η NASA είχε απενεργοποιηθεί για αναβάθμιση
Έπειτα από σιωπή σχεδόν ενός έτους, λόγω της αναβάθμισης μιας κεραίας στην Αυστραλία, η NASA ανάκτησε την επαφή με τι Voyager 2, το θρυλικό σκάφος που επισκέφθηκε για πρώτη φορά τον Ουρανό και τον Ποσειδώνα και εξερευνά τώρα τον διαστρικό χώρο.
Λόγω της θέσης του σε σχέση με τη Γη, το Voyager 2 μπορεί να λαμβάνει εντολές μόνο από έναν σταθμό επικοινωνίας στη Γη –την κεραία DSS43 στην Καμπέρα της Αυστραλίας, μιας από τις τρεις κεραίες του Deep Space Network που επιτρέπει στη NASA να επικοινωνεί με όλα τα διαστημικά σκάφη της. Το πανομοιότυπο Voyager 1 μπορεί να επικοινωνεί και με τις άλλες δύο κεραίες του δικτύου που βρίσκονται στην Ισπανία και την Καλιφόρνια.
Δεδομένου ότι το Voyager 2 απέχει σήμερα πάνω από 22 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα, οι εντολές της NASA χρειάζονται πάνω από 17,5 ώρες να φτάσουν το σκάφος.
Η κεραία DSS43, με πιάτο διαμέτρου 70 μέτρων, λειτουργεί από το 1973. Χρειάστηκε να αποσυναρμολογηθεί τον περασμένο Μάρτιο προκειμένου να αναβαθμιστεί για την υποστήριξη του ρομπότ Perseverance που θα προσεδαφιστεί αυτή την εβδομάδα στον Άρη.
Το διάστημα που η κεραία βρισκόταν εκτός λειτουργίας το Voyager 2 συνέχισε να μεταδίδει δεδομένα σε δύο μικρότερες κεραίες στην Καμπέρα. Η NASA όμως δεν μπορούσε να στείλει εντολές.
Η αναβάθμιση του σταθμού επικοινωνίας στην Αυστραλία καθυστέρησε λόγω της πανδημίας. Οι υπεύθυνοι των αποστολών Voyager στο Εργαστήριο Αεριώθησης (JPL) της NASA στην Καλιφόρνια σκόπευαν αρχικά να στείλουν ομάδα 30 ειδικών για να επιθεωρήσουν τις εργασίες, όμως η ομάδα περιορίστηκε τελικά στα 4 άτομα.
«Είμαι 100% σίγουρη ότι η κεραία θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά για μερικές ακόμα δεκαετίες» είπε στους New York Times η Σούζαν Ντοντ, διαχειρίστρια των αποστολών Voyager.
Τον Οκτώβριο, όταν οι εργασίες αναβάθμισης είχαν σχεδόν ολοκληρωθεί, το JPL έστειλε εντολή στο Voyager 2 να μην τεθεί σε κατάσταση αναμονής λόγω αδυναμίας επικοινωνίας με τη Γη.
Η επικοινωνία αποκαταστάθηκε πλήρως την περασμένη Παρασκευή.
Σύντομα, όμως, οι υπεύθυνοι της αποστολής θα ζητήσουν από το Voyager 2 να απενεργοποιήσει ένα από τα όργανά του, το όργανο Φορτισμένων Σωματιδίων Χαμηλής Ενέργειας, προκειμένου να εξοικονομηθεί ενέργεια για τη συνέχιση του διαστρικού έπους.
Στην παρούσα φάση η NASA δίνει έμφαση στην επιβίωση του σκάφους και όχι στη συλλογή νέων επιστημονικών δεδομένων, εξήγησε η Ντοντ.
Και τα δύο Voyager 2 αντλούν ενέργεια από τη διάσπαση μιας μικρής ποσότητας ραδιενεργού πλουτωνίου, της οποίας η ισχύς έχει μειωθεί σημαντικά στα 42 χρόνια που κλείνουν φέτος οι αποστολές.
Η NASA πάντως ελπίζει ότι τα δύο θρυλικά σκάφη θα συνεχίσουν να λειτουργούν για ακόμα 4 με 8 χρόνια το λιγότερο.
«Το σκάφος συνεχίζει να επιβιώνει» σχολίασε η Ντοντ. «Είναι κάτι που πάντα μου προκαλεί έκπληξη.
- Νέα μυθική εμφάνιση από τον Μουρίγιο – Ο Βραζιλιάνος της Νότιγχαμ κάνει πάταγο στην Πρέμιερ Λιγκ
- Τζάστιν Τριντό: Γιατί παραιτήθηκε από πρωθυπουργός στον Καναδά
- Το πανόραμα της Premier League: Ξανά στη δεύτερη θέση η ασταμάτητη Νότιγχαμ (pic)
- Κρήτη: Δρομολόγιο του τρόμου με οδηγό του ΚΤΕΛ να… παίζει με το κινητό του
- Γουλβς – Νότιγχαμ Φόρεστ 0-3: «Τρελαίνει» κόσμο η ομάδα του Νούνο – Έφτασε τις 6 σερί νίκες!
- Ολονύχτιες έρευνες για τον αγνοούμενο χιονοδρόμο στο Σέλι Ημαθίας