Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα φροντίζει την υγεία εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων ακριτών
Εδώ και 14 χρόνια μια πρωτοποριακή υπηρεσία υγείας φροντίζει τους πολίτες της χώρας μας –και αποδεικνύεται ακόμη πιο πολύτιμη εν μέσω της πανδημίας του κοροναϊού
- «Τουλάχιστον 100 Βορειοκορεάτες στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε μάχες στο Κουρσκ»
- Νεκρός ανασύρθηκε από τα συντρίμμια γάλλος υπήκοος στο Βανουάτου μετά τον σεισμό των 7,3 Ρίχτερ
- «Παλιάνθρωπε…» - Οργή λαού έξω από την Εισαγγελία, νέες μαρτυρίες για τον αστυνομικό της Βουλής
- Έντεκα νεκροί μετά από εμπρησμό σε μπαρ στο Βιετνάμ - «Φωνάζαμε στα παγιδευμένα θύματα»
«Λείπουν γιατροί ειδικοτήτων, ακόμη και ιδιώτες»: Ίσως αυτό να είναι το μεγαλύτερο παράπονο των κατοίκων των απομακρυσμένων περιοχών της χώρας μας, για τους οποίους σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και οι διαγνωστικές εξετάσεις ρουτίνας αποτελούν πραγματικό άθλο. Και όπως όλοι γνωρίζουμε, η έγκαιρη πραγματοποίηση των αναγκαίων προληπτικών εξετάσεων συνεπάγεται και καλύτερες εκβάσεις στα τυχόν προβλήματα υγείας που διαπιστώνονται, βελτιωμένη υγεία των πολιτών και μικρότερη πίεση για το σύστημα υγείας της χώρας.
Τα τελευταία 14 χρόνια, στο πλευρό των κατοίκων 100 απομακρυσμένων περιοχών της χώρας μας βρίσκεται το καινοτόμο πρόγραμμα Τηλεϊατρικής του Ιδρύματος Vodafone. Στην ήδη μακριά πορεία του, το πρόγραμμα εξασφαλίζει πρόσβαση σε εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας σε 500.000 πολίτες από το Σουφλί και το Νευροκόπι μέχρι τους Λειψούς και τη Γαύδο, ενώ μέχρι σήμερα μέσα από αυτό έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 51.000 εξετάσεις.
Άλλο ένα βέλος στη φαρέτρα κατά του κοροναϊού
Με το ξέσπασμα της πανδημίας, το Ίδρυμα Vodafone επέδειξε γρήγορα αντανακλαστικά και έθεσε άμεσα τον φορητό εξοπλισμό του προγράμματος Τηλεϊατρικής στη διάθεση των Υγειονομικών περιφερειών της χώρας. Έτσι, το επιτυχημένο πρόγραμμα αξιοποιήθηκε στη διάρκεια της χρονιάς και ως ένα πρόσθετο όπλο στην εθνική μάχη κατά του κοροναϊού. Από τη μία πλευρά, επέτρεψε την πραγματοποίηση διαγνωστικών εξετάσεων χωρίς να απαιτείται η μετακίνηση των ευπαθών ομάδων στα αστικά κέντρα. Και από την άλλη, χρησιμοποιήθηκε ως ένας ακόμη τρόπος για τη μείωση του συνωστισμού στους χώρους των ιατρείων και των νοσοκομείων των πληττόμενων περιοχών.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της επιτυχούς αξιοποίησης του εξοπλισμού του προγράμματος απέναντι στην πανδημική απειλή, αποτελεί η περίπτωση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, η οποία κατ’ αυτόν τον τρόπο κατάφερε να ενισχύσει τις κινητές μονάδες στο νομό Λακωνίας.
Όπως τόνισε ο κύριος Κωνσταντίνος Κορωνιός, Αναπληρωτής Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Λακωνίας & Διοικητή του Νοσοκομείου Μολάων, «δεδομένων των έκτακτων συνθηκών η ανάγκη μιας κινητής μονάδας εξετάσεων ήταν επιτακτική για τη δυσπρόσιτη περιοχή της Λακωνίας. Μέσω της Τηλεϊατρικής και της αξιοποίησής της στην κινητή μονάδα καταφέραμε να διενεργήσουμε περισσότερες από 800 εξετάσεις».
Φροντίδα υγείας χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς
Μέσα από το πρόγραμμα που αξιοποιεί το διαρκώς εξελισσόμενο δίκτυο της Vodafone, οι κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών αποκτούν πρόσβαση σε πολύτιμες καρδιολογικές και αιματολογικές εξετάσεις, αλλά και στην άμεση και εμπεριστατωμένη ανάλυση των αποτελεσμάτων των εξετάσεων αυτών από εξειδικευμένους γιατρούς του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών. Έτσι, χιλιάδες πολίτες έχουν την ευκαιρία να «επισκεφθούν» τον καρδιολόγο ή τον πνευμονολόγο τους, χωρίς να χρειαστεί να κάνουν ένα μακρινό και δύσκολο ταξίδι ή να εκτεθούν στους ιδιαίτερους κινδύνους της φετινής χρονιάς.
Και αυτό γιατί με αυτό τον τρόπο, ακόμη και τα πιο απομακρυσμένα αγροτικά ιατρεία είναι σε θέση να προσφέρουν ποιοτικές και ειδικευμένες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
«Η κινητή μονάδα καλύπτει την ανάγκη του να μπορέσουμε να φέρουμε τον κάθε γιατρό ή γιατρούς πολύ σημαντικών ειδικοτήτων όπως καρδιολόγους, παθολόγους, πνευμονολόγους, δίπλα σε κάθε σπίτι ανεξάρτητα του πόσο απομακρυσμένο είναι. Θέλουμε να φέρουμε το γιατρό – την υγεία – δίπλα στο σπίτι μας. Κι όλα αυτά εντελώς δωρεάν» ανέφερε ο κ. Κορωνιός, απαντώντας σε χρόνια αιτήματα των τοπικών κοινωνιών.
Η σημαντικότερη απόδειξη της σημασίας του προγράμματος δεν είναι άλλη από την αποδοχή των κατοίκων, οι οποίοι συχνά ζητούν την συχνότερη παρουσία της κινητής μονάδας Τηλεϊατρικής του Ιδρύματος Vodafone στο χωριό τους, ενώ τονίζουν ότι μερίδα των τοπικών κοινωνιών δεν έχει τη δυνατότητα μετακίνησης σε κέντρα υγείας ή νοσοκομεία, με αποτέλεσμα να στηρίζει τις ελπίδες της για επιτυχή πρόληψη σε μεγάλο βαθμό στο πρόγραμμα.
Η κυρία Παναγιώτα Δρίβα, Διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Μολάων αναφέρει σημειώνει σχετικά:
«Αυτές οι δράσεις δημιουργούν ένα αίσθημα ασφάλειας και νομίζω ότι πρέπει να συνεχίσουμε», εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι «η τεχνολογία και η τηλεϊατρική είναι εργαλεία που μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν τους πολίτες να έχουν μια ισότιμη πρόσβαση στην πρωτοβάθμια υγεία».
Εμφανή και ουσιαστικά αποτελέσματα
Και τα αποτελέσματα της παρουσίας της κινητής μονάδας στην εκάστοτε περιοχή, δεν αφορούν μόνο στην ψυχολογία των κατοίκων. Όπως τονίζει η κυρία Δρίβα, η οποία εργάζεται εδώ και 35 χρόνια στο Νοσοκομείο Μολάων, «η πρόληψη είναι το πιο σημαντικό κομμάτι για όσους εργάζονται στο χώρο της υγείας και στη βάση αυτή ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια και πραγματικά μόνο θετικά αποτελέσματα έχουμε να αναφέρουμε και μόνο θετικές εντυπώσεις έχουμε αποκομίσει».
Άλλωστε οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: Στο διάστημα μεταξύ του Ιουλίου και του Σεπτεμβρίου του 2020, η 6η Υγειονομική Περιφέρεια πραγματοποίησε πέντε δράσεις σε χωριά της Λακωνίας, διενεργώντας στο πλαίσιό τους 827 δωρεάν εξετάσεις προληπτικής ιατρικής σε 259 κατοίκους, αξιοποιώντας τον φορητό εξοπλισμό του Ιδρύματος Vodafone.
Όπως εξηγεί η κυρία Γρηγορία Φιλούρη, αγροτική γιατρός που έλαβε μέρος στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, «η προσέλευση του κόσμου ήταν εντυπωσιακή». Και όπως τονίζει η επίσης αγροτική γιατρός, κυρία Χάνια Βιλέζον, η προληπτική αξία της δράσης καθίσταται εμφανής στους επαγγελματίες υγείας που εργάζονται στην περιοχή. Η ίδια φέρνει ως παράδειγμα την περίπτωση πολίτη που μετέβη στο νοσοκομείο Μολάων για περαιτέρω διερεύνηση προβλήματος υγείας που διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια εξετάσεων στην κινητή μονάδα, και το οποίο σε άλλη περίπτωση θα μπορούσε να είχε παραμείνει αδιάγνωστο, μειώνοντας ενδεχομένως και τις πιθανότητες αποτελεσματικής θεραπείας.
Αυτή την πτυχή του προγράμματος Τηλεϊατρικής του Ιδρύματος Vodafone, το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και τελεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων Υγείας, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής θέλησε να αναδείξει και ο κύριος Ιωάννης Μιχαλέτος, Συντονιστής Διευθυντής στο Κέντρο Υγείας Νεάπολης Λακωνίας.
«Αυτές οι δράσεις μπορούν να αποτελέσουν ένα μεγάλο όπλο στην πρόληψη του -καρδιαγγειακού κυρίως- κινδύνου που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας σε απομακρυσμένες περιοχές. Με χαρά συμμετείχαμε ως Κέντρο Υγείας και με μεγάλη χαρά θα θέλαμε να επαναλάβουμε και σε άλλα χωριά της περιοχής μας παρόμοιες δράσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Το πρόγραμμα, που αποτελεί πρωτοβουλία του Ιδρύματος Vodafone υλοποιείται σε συνεργασία με το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Στο Πρόγραμμα συμμετέχει το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων, ενώ την τεχνική υλοποίησή του έχει αναλάβει η εταιρεία Vidavo.
Μάθετε περισσότερα για το πρόγραμμα Τηλεϊατρικής του Ιδρύματος Vodafone εδώ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις