Κυβέρνηση : Τα φάλτσα σήμαναν «σιωπητήριο»
Ο Πρωθυπουργός έχει τραβήξει τους τελευταίους μήνες «κόκκινη κάρτα» στους υπουργούς του να μη βγάζουν την ουρά τους έξω από τις συλλογικές ευθύνες της κυβέρνησης, καθώς δεν μπορεί να καταγράφεται σύγχυση σε κομβικά μηνύματα ούτε τυχόν προσωπικές «μάχες» ενάντια στην κεντρική γραμμή
- Ακόμη περισσότερες «καταστροφές» στην Ουκρανία μετά την επίθεση στο Καζάν υπόσχεται ο Πούτιν
- Ανήλικοι μαχαίρωσαν 23χρονο στον πνεύμονα για… μία παρατήρηση - Τι λέει ο πατέρας του θύματος
- Ισχυροί άνεμοι στη Βρετανία - Μεγάλα προβλήματα στις πτήσεις ενόψει των Χριστουγέννων
- Νετανιάχου: «Θα δράσουμε κατά των Χούθι, όπως δράσαμε κατά των τρομοκρατών του Ιράν»
Μέρες αναθεωρήσεων διανύει το Μαξίμου στοχευμένα σε ό,τι αφορά την προσπάθειά του – ή καλύτερα τη διαπίστωση της εσπευσμένης ανάγκης – για ένα «ικανό τείχος ανοσίας» απέναντι στην… κακοφωνία στους γαλάζιους κόλπους, πρωτίστως στην κυβέρνηση αλλά και στο κόμμα. Η τακτική απέναντι σε όσους «βγαίνουν πολύ και λένε πολλά», σύμφωνα με πηγές του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, έπαψε να περιλαμβάνει μόνο οριζόντιες οδηγίες για στενότερη ενδοκυβερνητική επαφή ή μόνο χαμηλών τόνων συστάσεις για ενεργή υποστήριξη της κυβερνητικής γραμμής, όπως τις συνηθίζει κατά διαστήματα ο Κυριάκος Μητσοτάκης προς τα στελέχη του σε συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου ή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Το επιπλέον βήμα γίνεται με προειδοποιητικά τηλεφωνήματα του Μαξίμου σε στελέχη πρώτης γραμμής έως και «σιωπητήρια» προς υπουργούς, υφυπουργούς και γενικούς γραμματείς ώστε να αποφεύγονται περαιτέρω αστοχίες, αυτοαναιρέσεις και κάθε «επικίνδυνη» δημόσια υπερέκθεση – πόσω μάλλον για «ατζέντες» εκτός του χαρτοφυλακίου τους.
Το πρωθυπουργικό γραφείο δεν θέλει την παραμικρή αχρείαστη ταλάντευση, την ώρα που αγωνιά να κρατήσει λεπτές ισορροπίες στη διαχείριση των επιπτώσεων από την υγειονομική κρίση. Και φαίνεται να διαπιστώνει ότι η συσσώρευση μικρών ή μεγαλύτερων «αυτογκόλ» κοστίζει (πολύ ή… περισσότερο) στη συλλογική εικόνα της κυβέρνησης, ενόσω επιχειρεί να προβάλει τα επιχειρησιακά αντανακλαστικά της σε κάθε πεδίο.
Είναι εμφανές ωστόσο ότι η απουσία ενιαίας φωνής σε μια σταθερά κοινή – όπως την επιδιώκει ο Μητσοτάκης – γραμμή φέρνει «φάλτσα». Αυτό δείχνουν οι αρρυθμίες των τελευταίων ημερών, με μια εξουθενωμένη κοινωνία στο βάθος και με την αντιπολίτευση να κλιμακώνει την κριτική της για απώλεια επαφής της κυβέρνησης με τις «αγωνίες και τα προβλήματα των πολιτών» (ΣΥΡΙΖΑ) και για «παλινωδίες και αυτοσχεδιασμούς» (Κίνημα Αλλαγής). Φαινόμενα πολυφωνίας παραδέχτηκε άλλωστε ο Πρωθυπουργός με τη φράση του (Σκάι) ότι τράβηξε «κάποια αφτιά» και με την προαναγγελία ότι θα υπάρξει συμμόρφωση και ενδεχομένως λιγότερες παρουσίες στελεχών του στα τηλεοπτικά κανάλια.
Με δοσμένο εξαρχής προς κάθε παραλήπτη το μήνυμα ότι «ουδείς αλάθητος» μεν, αλλά οι αστοχίες θέλουν αντανακλαστικά «με θάρρος και ταχύτητα», ο Πρωθυπουργός έχει τραβήξει τους τελευταίους μήνες – πριν και μετά τον ανασχηματισμό – ευθέως και σε αυστηρούς τόνους «κόκκινη κάρτα» στους υπουργούς του να μη βγάζουν την ουρά έξω από τις συλλογικές ευθύνες της κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή, οι εξ απορρήτων συνεργάτες του διαμηνύουν ότι δεν μπορεί να καταγράφεται σύγχυση σε κομβικά μηνύματα ούτε τυχόν προσωπικές «μάχες» ενάντια στην κεντρική γραμμή, όσο και αν το Μαξίμου επιδιώκει να αναγνωρίζει τις εντεινόμενες πιέσεις που δέχονται τα στελέχη από κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες.
Σίριαλ… τριών επεισοδίων
Ταυτόχρονα όμως δεν φτάνουν με ικανοποίηση στα αφτιά του Μαξίμου στιγμιαίες τοποθετήσεις σε τηλεοράσεις και ραδιόφωνα που προκαταλαμβάνουν πολιτικές αποφάσεις, χωρίς προηγούμενη ξεκάθαρη συνεννόηση. Το δημόσιο «θα εισηγηθώ στην Επιτροπή», διά στόματος του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, για το «σύντομο αλλά αυστηρό λοκντάουν στην Αττική» που θα «μαζέψει την κατάσταση», αρκετές ώρες πριν από την κλειστή διά ζώσης σύσκεψή του με τον Μητσοτάκη, προκάλεσε δυσφορία, όπως λένε οι πληροφορίες, δημιουργώντας αυτό που το Μαξίμου θέλει να αποφεύγει: νέους διαδρόμους στην αντιπολίτευση για ειρωνικά και επιθετικά βέλη. Και δεν ήταν τα μοναδικά «πατήματα» κριτικής που απλόχερα δόθηκαν τόσο στο πολιτικό πεδίο όσο και στην κοινωνία.
Με επίκεντρο το υπουργείο Ανάπτυξης παίχτηκε… σίριαλ τριών επεισοδίων με πρωταγωνιστές τον Αδωνη Γεωργιάδη και τον γενικό γραμματέα Εμπορίου Παναγιώτη Σταμπουλίδη. Το φάουλ του τελευταίου χρειάστηκε λίγες ώρες για να αναδειχθεί, αφού την απόφαση, όπως την παρουσίασε ο ίδιος δημοσίως, για ισχύ του κωδικού «6» μετακίνησης μόνο για άσκηση και βόλτα κατοικιδίου «μόνο με τα πόδια» στη γειτονιά του κάθε πολίτη ανέτρεψαν οι τελικές ανακοινώσεις του υφυπουργού Νίκου Χαρδαλιά, που ξεκαθάρισε ότι θα ήταν λάθος («ταξική επιλογή», όπως είπε) μια τέτοια σκληρή απαγόρευση. Το αλαλούμ με το take away, που αρχικά απαγορεύτηκε «από το Σάββατο», έπειτα μετακινήθηκε χρονικά «στην Κυριακή» και τελικά δεν άλλαξε τίποτα, ήταν πολύωρο και άρχισε με τον αρμόδιο υπουργό να μεταφέρει από τηλεοράσεως μια εισήγηση που πράγματι είχε μπει στο τραπέζι, αλλά ο υφυπουργός Χαρδαλιάς ουδέποτε την ανακοίνωσε ως ειλημμένη απόφαση.
Οι αντιδράσεις των αιφνιδιασμένων πολιτών πλήθαιναν και, κατά πληροφορίες, χρειάστηκε απόφαση Μητσοτάκη (ενόσω ο ίδιος βρισκόταν στην Ικαρία) και έκτακτη γραμμή συνεννόησης με το υπουργείο ώστε το θέμα να αποσυρθεί ταχέως. Δυσαρέσκεια προκλήθηκε όμως στο περιβάλλον Μαξίμου και για τις τοποθετήσεις Αδωνη – «άκομψες» κατά τον σχολιασμό των πιο ψύχραιμων στο κυβερνητικό στρατόπεδο – για τα «κλειδιά της εστίασης», για έναν κλάδο εν ολίγοις που το πρωθυπουργικό επιτελείο επιδιώκει να προσεγγίζει με σύνεση, δεδομένης της σφραγισμένης εδώ και μήνες δραστηριότητας. Με «συγγνώμη» από το βήμα της Βουλής για την «αναφορά που παρεξηγήθηκε» έληξε δημόσια το θέμα ο υπουργός, επιχειρώντας να στείλει σινιάλα αισιοδοξίας και στήριξης στους επιχειρηματίες της εστίασης.
Το «γεύμα της Ικαρίας»
Επιπλέον, με φόντο το «γεύμα της Ικαρίας», που βρέθηκε και στις σελίδες ξένων μέσων ενημέρωσης, το αρμόδιο πρωθυπουργικό τιμ αναθεωρεί τις λεπτομέρειες για τις επόμενες περιοδείες του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ εδώ και δύο εβδομάδες επιχειρείται ένα «δέσιμο» ανάμεσα στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Χρήστο Ταραντίλη και στα υπουργεία. Οι πληροφορίες αναφέρουν συγκεκριμένα ότι ο Ταραντίλης έχει εντάξει στην εβδομάδα του άλλα δύο… μπρίφινγκ, πέραν αυτών προς τους πολιτικούς ρεπόρτερ. Κάθε Τρίτη και Παρασκευή προχωρά σε τηλεδιασκέψεις συντονισμού και ενημέρωσης συνομιλώντας εφ’ όλης της ύλης με τους πιο στενούς συνεργάτες τού κάθε υπουργού. Είναι ενδεικτικό ότι στο τραπέζι αυτής της αλλιώτικης σύσκεψης μπαίνουν όλες οι κινήσεις, οι προθέσεις και τα σχέδια κάθε υπουργού και αναπληρωτή για τα 24ωρα που ακολουθούν.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις