Παρεμβάσεις από την κυβέρνηση μετά το «σεισμό» αποκαλύψεων για σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση
Το τσουνάμι των καταγγελιών έχει ταρακουνήσει όχι μόνο τον χώρο του θεάτρου και τον πολιτισμό, αλλά όλη την κοινωνία και δημιουργούν νέα δεδομένα, ειδικά ως προς τους κώδικας συμπεριφοράς, με την πολιτεία και τα υπουργεία βάζουν στο τραπέζι μία σειρά αλλαγών.
- Ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος είναι ήδη εδώ – Έχει άλλη μορφή και δεν γίνεται μόνο στην Ουκρανία
- Με τι δεν είναι ικανοποιημένοι οι εργαζόμενοι - Και δεν είναι ο μισθός η μεγαλύτερη ανησυχία τους
- Μπέζος για τη βία κατά των γυναικών: Έχουν ευθύνη όλοι οι θεσμοί
- ΣΥΡΙΖΑ: Τα νέα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου και οι χρεώσεις στην Πολιτική Γραμματεία
Πλέγμα παρεμβάσεων εξετάζει η κυβέρνηση για την ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου μετά τις αποκαλύψεις για σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση που ενδεχομένως να οριστικοποιηθούν τις επόμενες εβδομάδες.
Το τσουνάμι των καταγγελιών έχει ταρακουνήσει όχι μόνο τον χώρο του θεάτρου και τον πολιτισμό, αλλά όλη την κοινωνία και δημιουργούν νέα δεδομένα, ειδικά ως προς τους κώδικας συμπεριφοράς, με την πολιτεία και τα υπουργεία βάζουν στο τραπέζι μία σειρά αλλαγών.
Ενδεικτική είναι η επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη η Ζέτα Δούκα, την περασμένη εβδομάδα, μετά την ανοιχτή επιστολή της προς εκείνον και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Η ηθοποιός αποκάλυψε πως η σύμβουλος του πρωθυπουργού, Κύρα Κάπη, επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί της, προκειμένου να της εκφράσει τη συμπαράσταση της κυβέρνησης και τη δέσμευση για στήριξη όλων όσων έχουν πέσει θύματα βίας στον χώρο του Πολιτισμού.
«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την ανοιχτή επιστολή που ανάρτησα προς τον ίδιο και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας νωρίτερα μέσα στην ημέρα, ήρθε σε άμεση τηλεφωνική επικοινωνία μαζί μου μέσω της συμβούλου του κ. Κύρας Κάπη. Μου μεταφέρθηκε η πλήρης στήριξη του πρωθυπουργού στον αγώνα απέναντι σε κάθε μορφή βίας, καθώς και το γεγονός πως έχει ήδη δοθεί εντολή στο υπουργείο Πολιτισμού και συγκεκριμένα στον κύριο Γιατρομανωλάκη, να προβεί στη θέσπιση κώδικα δεοντολογίας που θα κατοχυρώνει τα δικαιώματα των εργαζομένων στον χώρο του Πολιτισμού.
Καταρχάς, ο υφυπουργός Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης ετοιμάζει Κώδικα Δεοντολογίας για τους εποπτευόμενους οργανισμούς του δημοσίου, όπου θα συντάξει τον δικό του κώδικα και έναν μηχανισμό εφαρμογής.
Ο κώδικας θα προκύψει μέσα από διεργασίες σε κάθε φορέα, με την εκπροσώπηση όλων των άμεσα εμπλεκομένων, και ο οποίος θα συνοδεύεται και από έναν μηχανισμό για το πώς καταγγέλλονται περιστατικά αλλά και από την πρόβλεψη κυρώσεων.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό, είναι η βάση για την καταπολέμηση αυτών των φαινομένων, αφού θέτει εκ των προτέρων ένα συγκεκριμένο πλαίσιο συμπεριφορών και πρακτικών αλλά και της αντιμετώπισής τους, με απώτερο στόχο οι χώροι πολιτισμού και δημιουργίας να είναι ασφαλή περιβάλλοντα για όλες και όλους: Ποιες είναι αποδεκτές συμπεριφορές, ποιες όχι. Το υπουργείο είναι σε διαρκή επαφή με το προεδρείο του ΣΕΗ για να προωθηθούν οι καταγγελίες στη δικαιοσύνη και να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις σε σύμπραξη και με τους παραγωγούς, για την αυτορρύθμιση του κλάδου στο πνεύμα του προαναφερθέντος κώδικα δεοντολογίας, που θα δεσμεύει όλες τις πλευρές.
Από το υπουργείο Εργασίας, ο Κωστής Χατζηδάκης θα προχωρήσει το συντομότερο στην ενσωμάτωση της σχετικής σύστασης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) αναφορικά με τη σεξουαλική παρενόχληση και τη βία στους χώρους εργασίας για να είναι η σεξουαλική παρενόχληση αυτοτελές ποινικό αδίκημα.
Επίσης, από το υπουργείο Δικαιοσύνης εξετάζεται παρέμβαση τους επόμενους μήνες που θα αφορά την παραγραφή σεξουαλικών αδικημάτων.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις