Έμπολα : Η Γουινέα κήρυξε και επισήμως επιδημία
Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι πέθαναν τα τελευταία 24ωρα από τον ιό στη χώρα, ενώ έχουν διαπιστωθεί ακόμα τέσσερα κρούσματα
Το κράτος της Γουινέας στην Αφρική κήρυξε και επισήμως πως αντιμετωπίζει νέα επιδημία του ιού έμπολα σε μία περίοδο που ολόκληρη η υφήλιος προσπαθεί να δαμάσει την πανδημία του κοροναϊού.
Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι πέθαναν τα τελευταία 24ωρα από τον ιό στη χώρα, ενώ έχουν διαπιστωθεί ακόμα τέσσερα κρούσματα. Και οι επτά εκδήλωσαν συμπτώματα όπως διάρροια, εμετό και αιμορραγία μετά από την κηδεία μιας νοσοκόμας στην οποία είχαν παραστεί.
Πάντως, οι αρχές εκφράζουν φόβο για περισσότερα κρούσματα. «Ανησυχούμε πραγματικά» δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Γουινέας. Οι υπεύθυνοι διαβεβαίωσαν πως η χώρα θα παραλάβει νέα εμβόλια για τον ιό με τη μεσολάβηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Χιλιάδες νεκροί
Σύμφωνα με το BBC, από το 2013 έως το 2016 περισσότεροι από 11.000 άνθρωποι πέθαναν στη Δυτική Αφρική από την επιδημία έμπολα που είχε ξεκινήσει και πάλι από τη Γουινέα.
Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης εκείνης της επιδημίας, που έπληξε κυρίως την Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε, είχαν δοκιμαστεί διάφορα εμβόλια τα οποία χρησιμοποιήθηκαν στη συνέχεια επιτυχώς και για τα ξεσπάσματα του έμπολα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.
«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι σε πλήρη επιφυλακή και επικοινωνία με τον παρασκευαστή του εμβολίου για να διασφαλίσει πως οι απαραίτητες δόσεις θα είναι διαθέσιμες το ταχύτερο δυνατό» για τη μάχη με τον ιό, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ στη Γουινέα.
Εκτός από το εμβόλιο, τα φάρμακα που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια μπορούν να αυξήσουν το ποσοστό επιβίωσης των ασθενών.
Οι κηδείες σε μικρές κοινότητες αποτελούν συχνά αιτία εξάρσεων, καθώς κατά παράδοση πολλοί άνθρωποι βοηθούν στο πλύσιμο μιας σορού. Τα πτώματα των νεκρών αποτελούν κυριολεκτικά τοξική πηγή του έμπολα, ενώ η περίοδος εκκόλαψης κυμαίνεται από δύο ημέρες έως τρεις εβδομάδες.
Οι ασθενείς συνήθως πεθαίνουν από αφυδάτωση ή πολλαπλή κατάρρευση οργάνων.
Ο έμπολα μεταδίδεται από μολυσμένα ζώα όπως χιμπατζήδες, νυχτερίδες και αντιλόπες των δασών. Μη εξημερωμένα ζώα που σκοτώνονται για τροφή αποτελούν την «δεξαμενή» του έμπολα στη φύση. Από άνθρωπο σε άνθρωπο ο ιός μεταδίδεται με την άμεση επαφή, την ανταλλαγή σωματικών υγρών και εμμέσως σε μολυσμένο περιβάλλον.
- Σεισμός ανοιχτά της Κρήτης
- Παναχαϊκή – Καλαμάτα 0-1: Βρήκε τη λύση με Παμλίδη
- Pegasus: Σε δίκη το χακάρισμα του WhatsApp από την ισραηλινή NSO
- Πώς θα αποφύγουμε τα προβλήματα από τη διατροφική κραιπάλη των γιορτών
- Μητσοτάκης: Έρχεται το parco.gov.gr για την προστασία των ανηλίκων από τον εθισμό στα social
- Χεσούς Νάβας: «Το ποδόσφαιρο είναι η ζωή μου – Υπήρχαν μέρες που δεν μπορούσα να περπατήσω»