TikTok: Βροχή οι καταγγελίες από ευρωπαϊκές οργανώσεις καταναλωτή
Η κινεζική εφαρμογή κατηγορείται μεταξύ άλλων για παραπλανητικές πρακτικές και εκμετάλλευση των χρηστών
- Ουίνστον Τσώρτσιλ: Η iconic φωτογραφία του 1941, η φθηνή κόπια των 5.000 δολαρίων και το σκάνδαλο 83 χρόνια μετά
- Χαραμάδα ελπίδας για την κλιματική κρίση στη σύνοδο της G20
- Παύλος Μαρινάκης: Εκλογές το 2027 – Καμία ανησυχία στην κυβέρνηση για διαρροές στον προϋπολογισμό – Τι είπε για ΠτΔ και για ψήφο εμπιστοσύνης
- Ο Κασσελάκης ανακοίνωσε ψηφοφορία για το όνομα του κόμματός του
Η κινεζική εφαρμογή βίντεο TikTok δέχτηκε την Τρίτη πολλαπλές καταγγελίες από ευρωπαϊκές οργανώσεις καταναλωτών για παραβίαση της νομοθεσίας και ανεπαρκή προστασία των παιδιών από γκρίζες διαφημίσεις και ακατάλληλο περιεχόμενο.
Η εφαρμογή της κινεζικής ByteDance αυξάνει ταχύτατα τη βάση χρηστών της σε όλο τον κόσμο, ειδικά μεταξύ των εφήβων. Παράλληλα όμως δέχεται όλο και περισσότερες επικρίσεις για θέματα ιδιωτικότητας και ασφάλειας έπειτα από μια σειρά περιστατικών, ορισμένα από τα οποία οδήγησαν στον θάνατο χρηστών.
Η ευρωπαϊκή οργάνωση προστασίας καταναλωτή BEUC καταγγέλλει τώρα το TikTok για αρκετά ζητήματα, ορισμένα από τα οποία αφορούν τους όρους χρήσης.
«Είναι ασαφείς, ακατάληπτοι και ευνοούν το TkkTok εις βάρος των χρηστών του. Οι όροι για τα πνευματικά δικαιώματα είναι εξίσου άδικοι καθώς δίνουν στο TikTok το αμετάκλητο δικαίωμα να χρησιμοποιεί, διαμένει και αναπαράγει τα βίντεο που δημοσιεύουν οι χρήστες, χωρίς οικονομική αποζημίωση» κατήγγειλε η BEUC σύμφωνα με το Reuters.
Υποστήριξε επίσης ότι η πολιτική για τις αγορές εντός του app, η οποία μεταξύ άλλων επιτρέπει στους χρήστες να αγοράζουν ψηφιακά νομίσματα για να πληρώνουν δώρα προς τις διασημότητες του TikTok, είναι άδικη και παραπλανητική.
«Το TikTok αποτυγχάνει να προστατέψει τα παιδιά και τους εφήβους από κρυφές διαφημίσεις και δυνητικά επιβλαβές περιεχόμενο της πλατφόρμας του» κατήγγειλε η BEUC, η οποία θεωρεί επίσης παραπλανητικές τις πρακτικές της εφαρμογής στην επεξεργασία προσωπικών δεδομένων.
Εκτός από τις καταγγελίες BEUC, οργανώσεις προστασίας καταναλωτή σε 15 χώρες ανακοίνωσαν ότι έχουν ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές και ζητούν την παρέμβασή τους.
Εκπρόσωπος της ByteDance δήλωσε από την πλευρά του πως η εταιρεία «είναι πάντα ανοιχτή σε προτάσεις βελτίωσης και έχουμε επικοινωνήσει με την BEUC για μια συνάντηση προκειμένου να ακούσουμε τις επιφυλάξεις τους».
Η εταιρεία ανέφερε ότι έχει ετοιμάσει μια περίληψη της πολιτικής ιδιωτικότητας που θα εμφανίζεται στην εφαρμογή και θα εξηγεί καλύτερα στους εφήβους τους όρους χρήσης.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις