Παναγία των Παρισίων : Σε αναζήτηση αιωνόβιων βελανιδιών για την ανοικοδόμησή της
Η αποκατάσταση ενός καμπαναριού 96 μέτρων, που καταστράφηκε από την πυρκαγιά του 2019, θα απαιτήσει περίπου 1.000 δέντρα ηλικίας μεταξύ 150 και 200 ετών
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Γάλλοι ειδικοί «χτενίζουν» τα δάση της χώρας, αναζητώντας αιωνόβιες βελανιδιές για την αποκατάσταση της σπείρας της Παναγίας των Παρισίων που καταστράφηκε από την πυρκαγιά.
Η άγρια φωτιά που τύλιξε τον ιστορικό καθεδρικό το 2019, κατέστρεψε στο πέρασμά της και το καμπαναριό του ναού, ύψους 96 μέτρων, ο οποίος αποτελούνταν από ατσάλι και ξύλο και αποτελούσε ορόσημο του Παρισιού.
Αμέσως μετά το γεγονός, ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι ο 85 ετών καθεδρικός ναός θα έχει ανοικοδομηθεί πλήρως μέχρι το 2024, όμως ανοιχτά είχαν μείνει τα ερωτήματα γύρω από το κατά πόσον το καμπαναριό, που είχε προστεθεί το 1859 από τον αρχιτέκτονα Γιουτζίν Βιολέ-λε-Ντικ, θα αποκατασταθεί με «σύγχρονες πινελιές», όπως είχε υπονοήσει τότε ο γάλλος πρωθυπουργός.
Πέρσι τον Ιούλιο, ο Μακρόν ανακοίνωσε ότι το καμπαναριό θα αποκατασταθεί στην ακριβή αρχική του μορφή. Αυτό αναμένεται να απαιτήσει ακόμη και 1.000 βελανιδιές, ηλικίας 150 έως 200 ετών. Τα δέντρα πρέπει να είναι ίσια, να έχουν διάμετρο 50 έως 90 εκατοστών και ύψος 8 έως 14 μέτρων. Επιπλέον, θα πρέπει να έχουν κοπεί μέχρι το τέλος Μαρτίου. Διαφορετικά, οι κορμοί θα συλλέξουν υπερβολικά πολλή υγρασία. Πριν κοπούν σε σανίδες, οι κορμοί θα αφεθούν να στεγνώσουν περίπου επί 18 μήνες.
Η Ντομινίκ ντε Βιλμπόν, αναπληρώτρια διευθύντρια της Εθνικής Δασικής Υπηρεσίας της χώρας (ONF) δήλωσε στην εφημερίδα Le Parisien: «Πρόκειται για αρχαία δασική κληρονομιά και όχι για δέντρα ηλικίας 20 ετών. Είναι πολύ γέρικα δέντρα, ορισμένα εκ των οποίων είχαν φυτευθεί κατόπιν εντολής από πρώην βασιλείς για την κατασκευή πλοίων και την εξασφάλιση του μεγαλείου του γαλλικού στόλου».
Πρόσθεσε: «Την ίδια στιγμή που αφήνουμε άλλα δέντρα να αναπτύσσονται για πολύ καιρό, φυτεύουμε και νέα, ώστε οι μελλοντικές γενιές να μπορούν να δημιουργήσουν τα δικά τους εξαιρετικά έργα»,
Ένας αριθμός ιδιοκτητών ιδιωτικών δασών έχουν προσφερθεί, σύμφωνα με τον Guardian, να δωρίσουν δέντρα για την αποκατάσταση του καθεδρικού. «Είναι ζήτημα τιμής να χρησιμοποιηθούν κάποια από τα δέντρα μας για την Παναγία των Παρισίων», δήλωσε ο Ζαν-Πολ Μεβέλ, ιδιοκτήτης δάσους 2.500 τ.χλμ στη Βρετάνη. «Επίσης δείχνει ότι τα δάση μας συντηρούνται σωστά και αποτελούν κληρονομιά για τη χώρα μας».
Ο Φιλίπ Γκουρμέν, της ομάδας δασονόμων France Bois Forêt και συντονιστής του προγράμματος αναζήτησης κατάλληλων βελανιδιών, τόνισε μιλώντας στον Guardian: «Θα χρησιμοποιήσουμε λίγη από την ιστορία της Γαλλίας, για να ανακατασκευάσουμε την ιστορική ξύλινη δομή»,
Οι εργασίες αποκατάστασης του καθεδρικού δεν αναμένεται να ξεκινήσουν πριν το 2022. Ειδικοί της ξυλουργίας αναφέρουν ότι η αποκατάσταση της Παναγίας των Παρισίων στην πρότερη μορφή της θα απαιτήσει 2.000 τ.μ. ξύλου, δηλαδή την υλοτόμηση περίπου 1.500 βελανιδιών. Η οροφή του ναού περιλάμβανε τόσο πολλά ξύλινα στοιχεία, που είχε αποκτήσει το ψευδώνυμο la forêt (το δάσος). Για την υποστήριξή της απαιτούνταν 25 τριγωνικές δομές με ύψος 10 μέτρων και πλάτος 14 μέτρων στη βάση τους.
Από το 2019, οι εργασίες έχουν εστιαστεί στην σταθεροποίηση του κτιρίου και την απομάκρυνση των ερειπίων από το καμπαναριό -το οποίο ανακαινιζόταν πριν τη φωτιά – που κατέρρευσε στο έδαφος.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις