Γιατί το χειμώνα αυξάνονται οι λιγούρες;
Όταν η θερμοκρασία πέφτει κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οι λιγούρες για πλούσια σε λιπαρά και θερμίδες γεύματα αυξάνονται
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Αλλαγές εξετάζει η Κομισιόν για την οδήγηση μετά τα 70 έτη - Τι θα αναφέρεται στην ευρωπαϊκή οδηγία
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
Η μειωμένη ηλιοφάνεια το χειμώνα μπορεί να «αναστατώσει» το ρολόι του οργανισμού μας και να μειώσει τα επίπεδα σεροτονίνης, με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε λύπη, κόπωση, ανησυχία, να έχουμε μειωμένη όρεξη για δραστηριότητες και διαταραγμένο ύπνο.
Οι αυξημένες υποχρεώσεις και οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας που αυξάνονται συνήθως κατά τη διάρκεια του χειμώνα προκαλούν άγχος, από το οποίο συχνά προσπαθούμε ενστικτωδώς να απαλλαγούμε τρώγοντας.
Τα τρόφιμα που επιλέγουμε συνήθως σε αυτή την περίπτωση είναι πλούσια σε λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι όπως σοκολάτα, μπισκότα, πατατάκια και fast food – το γνωστό «comfort food» που σχετίζεται με τη χαλάρωση του νευρικού συστήματος και τη ρύθμιση της διάθεσης.
Η παράλειψη γευμάτων είναι ένας ακόμη λόγος που μας οδηγεί στο να επιθυμούμε να καταναλώσουμε λιπαρά και αυξημένων θερμίδων τρόφιμα.
Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που δεν τρώνε πρωινό καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες στα υπόλοιπα γεύματα και σνακ της ημέρας και προσλαμβάνουν μεγάλη ποσότητα τροφής και γλυκών στο δείπνο και πριν τον ύπνο.
Πώς μπορούμε να νικήσουμε τις λιγούρες για γλυκά και λιπαρά τρόφιμα;
Τα τακτικά γεύματα βοηθούν να έχουμε σταθερά επίπεδα σακχάρου κατά τη διάρκεια της ημέρας και να ελέγχουμε καλύτερα την ποιότητα και την ποσότητα του γεύματος.
Είναι σημαντικό να αυξήσουμε την κατανάλωση τροφών που περιέχουν τρυπτοφάνη – αμινοξύ που βοηθά στη σύνθεση της σεροτονίνης.
Τροφές πλούσιες σε τρυπτοφάνη αποτελούν οι πρωτεϊνούχες τροφές όπως κρέας, ψάρι, γαλοπούλα, όσπρια, γαλακτοκομικά, ξηροί καρποί και αυγά.
Όταν συνδυάζονται με προϊόντα ολικής άλεσης όπως ψωμί και ζυμαρικό ή καστανό ρύζι βοηθούν τη μεταφορά της τρυπτοφάνης στον εγκέφαλο.
Επιλέγοντας φρούτα πλούσια σε βιταμίνη C όπως πορτοκάλι, φράουλες ή ακτινίδια, βοηθάμε στη σύνθεση της αδρεναλίνης, της ορμόνης που παράγεται όταν έχουμε άγχος.
Μία κλειστή χούφτα αμύγδαλα, ηλιόσποροι, φουντούκια καθημερινά παρέχουν σημαντική ποσότητα μαγνησίου, του μετάλλου που ηρεμεί το νευρικό σύστημα.
Το ολεϊκό οξύ επίσης που περιέχουν βοηθά στον καλύτερο έλεγχο του αισθήματος της πείνας κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Φυσικά και δεν είναι δυνατόν να μην ξαναφάμε ποτέ γλυκό, ούτε να καταπιέσουμε την επιθυμία μας! Με μια σωστή διατροφή μπορούμε να διαχειριστούμε το στρες της καθημερινότητας και να αποφύγουμε τις ψυχολογικές μεταπτώσεις.
Έτσι, μπορούμε να ελέγξουμε την ποσότητα των γλυκών και λιπαρών τροφίμων που θα καταναλώσουμε και να τα εντάξουμε με μέτρο στη διατροφή μας ώστε να βοηθήσουμε την απώλεια ή τη διατήρηση του βάρους!
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις