Ο τίτλος του σημερινού μου σημειώματος, αποδίδεται στον αείμνηστο Κωνσταντίνο Καραμανλή,* ο οποίος μολονότι διολίσθαινε σε ακραίες υπερσυντηρητικές επιλογές και μάλιστα στη «λαμπρά oκταετία» του (1956-1964), απεναντίας στην μεταδικτατορική περίοδο, προφανώς επηρεασμένος από τον γαλλικό δημοκρατικό φιλελευθερισμό, (λόγω της διαμονής του στο Παρίσι, 1963-1974), υπήρξε καινοτόμος σε ορισμένες πρωτοβουλίες του. Και μάλιστα με πνεύμα αυτοκριτικό. Όχι μόνον για τα δικά του ανθρωπίνως αναπόφευκτα λάθη, αλλά και ως κριτής του αδάμαστου σε κυκλοθυμικές ιδιαιτερότητες ελληνικού λαού…

Η ίδια αυτή φράση, του μακροβιότερου στα υψηλά και ύπατα αξιώματα Έλληνα πολιτικού, «πέφτει γάντι» στις εκρήξεις των αψήκορων, των άστατων και ευμετάβλητων ρωμιών. Και μάλιστα σε εποχές, όπως της σημερινής πανδημίας του Covid-19, αλλά και της εντελώς πρόσφατης κακοκαιρίας, με την επωνυμία «Μήδεια».

Ξεκινάμε λοιπόν από τα «ακραία καιρικά φαινόμενα» των ημερών μας. Δεν είναι ούτε τα πρώτα, ούτε και τα τελευταία. Αποφεύγω την ευρύτατα συνηθισμένη λέξη «θεομηνία», διότι τα φαινόμενα αυτά δεν προέρχονται από την οργή, από την μήνιν των θεών. Αλλά είναι η νομοτελειακή πορεία των μετεωρολογικών ή γεωλογικών φαινομένων, για τη διάγνωση και πρόγνωση των οποίων η επιστήμη έχει πραγματοποιήσει εντυπωσιακά, επιτυχή άλματα.

Γκρίνια και αγιάτρευτη μεμψιμοιρία!

Κατ’ αρχήν λοιπόν, οι διακοπές στο ηλεκτρικό ρεύμα και στις τηλεπικοινωνίες. Και εδώ πολιτική, μέχρις εσχάτων μάχη αντιπολίτευσης-κυβέρνησης, για παρόμοιες διακοπές, συνηθισμένες άλλωστε στα περισσότερα κράτη που αντιμετωπίζουν καταστρεπτικές κακοκαιρίες. Αψευδείς μάρτυρες αυτών των γεγονότων τα δελτία των τηλεοπτικών δελτίων ειδήσεων.

Το παράδοξο είναι ότι, σε καμία περίπτωση οι κρίνοντες και κατακρίνοντες δεν προτείνουν ν’ αντικατασταθεί η διανομή του ηλεκτρικού ρεύματος με τις τριτοκοσμικές κολώνες και τα εναέρια ηλεκτροφόρα καλώδια, από υπόγειες καλωδιώσεις. Αξίζει να σημειωθεί, ότι στα περισσότερα κράτη της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης οι ηλεκτροφόρες καλωδιώσεις είναι υπόγειες

Έτσι θ’ αποφεύγονταν τα βραχυκυκλώματα και οι πυρκαγιές από τα ηλεκτροφόρα εναέρια καλώδια, που εφάπτονται στα δέντρα των δασικών περιοχών. Έτσι, θα ελαχιστοποιούνταν ή και θα μηδενίζονταν οι διακοπές ρεύματος. Και πάλι έτσι οι «εναερήτες» της ΔΕΗ δεν θα έπαιζαν κορώνα-γράμματα τη ζωή τους, γαντζωμένοι σε κολώνες ύψους 10-15 μέτρων και εκτεθειμένοι σε θανατηφόρα ηλεκτρομαγνητικά πεδία.

Στερεότυπη είναι η απάντηση των επιτελείων της ΔΕΗ, όταν τους τίθεται το ερώτημα γιατί δεν αντικαθίστανται οι κολώνες με τα εναέρια καλώδια από υπόγειες καλωδιώσεις:

– Μα κοστίζουν πανάκριβα!

Να τους χαιρόμαστε λοιπόν για την … φιλανθρωπία τους! Τι να τους πεις; Ότι αυτό είναι υποχρέωση ενός κράτους που είναι «φτηνό στ’ αλεύρι και ακριβό στα πίτουρα;» Ή ότι δίνουν δισεκατομμύρια για πολεμικό υλικό, όπως φρεγάτες και αεροπλάνα, (που ισοδυναμούν με πολλά νοσοκομεία και πανεπιστήμια), και τσιγκουνεύονται για υπόγειες ηλεκτροφόρες καλωδιώσεις;

Ανεύθυνοι πολίτες

Και τώρα λίγα λόγια, για τις επιπολαιότητες και για την ανευθυνότητα μεγάλης μερίδας Ελλήνων πολιτών, που αντιμετωπίζουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα με τις επικίνδυνες φυσικές καταστροφές. Ενώ ήδη, εδώ και ένα μήνα, οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες προειδοποιούσαν για το τετραήμερο των τελευταίων κακοκαιριών ή από υπαίτια έλλειψη ενημέρωσης, ή από ωχαδερφισμό, ή από ασυγχώρητη περιφρόνηση προς το ίδιο το κράτος, που υποδειγματικά έκανε πολλές προειδοποιήσεις, αρκετοί συμπολίτες μας τους έγραψαν «στα παλιά τους τα παπούτσια». Αυτοεγκλωβίστηκαν σε αποκλεισμένα από τα χιόνια οδικά δίκτυα.

Υπαιτίως ξενύχτησαν χωρίς καύσιμα στα αποκλεισμένα από τις χιονοθύελλες αυτοκίνητά τους, γιατί δεν υπάκουσαν στις προειδοποιήσεις. Και η αξιωματική αντιπολίτευση συμπαρασύροντας και τις δυνάμεις της ελάσσονος αντιπολίτευσης, δίνει συγχώρεση αμαρτιών στις αμαρτίες των ανυπάκουων πολιτών, κατατάσσοντας τους ανυπάκουους στα «θύματα της κρατικής αδιαφορίας»!

Και κλείνει το σημερινό μου σημείωμα με μια … εύφημη μνεία στις συναδέλφισες και στους συνάδελφους ρεπόρτερς της ραδιοτηλεόρασης, που διασκορπισμένοι στα πέρατα της ελληνικής επικράτειας όλα αυτά τα 24ωρα, σε χιονοθύελλες, αλλά και σε αμέτρητα άλλα καταστρεπτικά ακραία καιρικά φαινόμενα, δίνουν με κίνδυνο της υγείας και της ζωής τους, τη μάχη της ενημέρωσης. Γι’ αυτούς, τόσο το ίδρυμα προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση όσο και άλλες συναφείς οργανώσεις και σκόπιμο και ωφέλιμο θα ήταν να θεσπίσουν ειδικά βραβεία και τιμητικές διακρίσεις.

—————————————-

* Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στην περίοδο που είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο Κοσκωτά το 1989, όταν ρωτήθηκε για τις πολιτικές εξελίξεις, προφανώς αποδοκιμάζοντας το διχαστικό κλίμα της εποχής απάντησε: «Τα πρωτοφανή γεγονότα, που σημειώνονται τον τελευταίο καιρό, δημιουργούν την εντύπωση ότι η Ελλάς μετεβλήθη σε απέραντο φρενοκομείο»!