Ιαπωνία : Το κυβερνών κόμμα καλεί τις γυναίκες να παρακολουθούν συνεδριάσεις… χωρίς να μιλούν
Η κίνηση υποτίθεται ότι έχει ως στόχο την ενίσχυση της ισότητας των φύλων
- «Τουλάχιστον 100 Βορειοκορεάτες στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε μάχες στο Κουρσκ»
- Νεκρός ανασύρθηκε από τα συντρίμμια γάλλος υπήκοος στο Βανουάτου μετά τον σεισμό των 7,3 Ρίχτερ
- «Παλιάνθρωπε…» - Οργή λαού έξω από την Εισαγγελία, νέες μαρτυρίες για τον αστυνομικό της Βουλής
- Έντεκα νεκροί μετά από εμπρησμό σε μπαρ στο Βιετνάμ - «Φωνάζαμε στα παγιδευμένα θύματα»
Έχοντας δεχθεί πλήθος καταγγελιών για σεξισμό, που οδήγησαν και στην παραίτηση του πρώην πρωθυπουργού Γιοσίρο Μόρι από τη θέση του επικεφαλής της Ολυμπιακής Επιτροπής του Τόκιο, το κυβερνών κόμμα της Ιαπωνίας προσπαθεί να αποδείξει τη δέσμευσή του στην ισότητα των φύλων.
Είχε έρθει η στιγμή οι γυναίκες μέλη του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (LDP) να αποκτήσουν πιο εξέχουσα θέση σε σημαντικές συσκέψεις, όπως δήλωσε αυτή την εβδομάδα ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Τοσισίρο Νικάι, λίγες ημέρες μετά την παραίτηση του Μόρι. Είχαν προηγηθεί τα σχόλια του τελευταίου ότι οι συσκέψεις της ΟΕ καθυστερούσαν εξαιτίας των «φλύαρων γυναικών».
Όμως η απόπειρα του Νικάι να καταπολεμήσει την ανισότητα των φύλων στο εσωτερικό του κόμματος σύντομα αποδείχθηκε παραπάνω από ανεπαρκής. Και αυτό γιατί έγινε σαφές ότι οι (λίγες) γυναίκες που συμμετείχαν στις συνεδριάσεις, ήταν εκεί για να φαίνονται –όχι για να μιλάνε.
Το LDP, που κυβερνά την Ιαπωνία σχεδόν χωρίς αντίπαλο από το 1955, πρότεινε να επιτρέπεται η συμμετοχή περίπου πέντε γυναικών στις συνεδριάσεις της 12μελούς επιτροπής του, 10 από τα μέλη της οποίας είναι άνδρες, με τον όρο ότι θα παραμένουν… σιωπηλές παρατηρήτριες.
Η πρόταση γελοιοποιήθηκε στα κοινωνικά δίκτυα από πολιτικούς της αντιπολίτευσης. «Ο ανδρικός σωβινισμός και οι διακρίσεις εις βάρος των γυναικών, είναι πάντα κομμάτι του LDP», έγραψε ένας χρήστης του Twitter.
Ο Νικάι, ένας ισχυρός ηγέτης που υποστήριξε τον Γιοσισίντε Σούγκα για την πρωθυπουργία το περασμένο φθινόπωρο, υπερασπίστηκε την πρόταση, στο πλαίσιο της οποίας οι… παρατηρήτριες έχουν το δικαίωμα να στέλνουν τις απόψεις τους στην επιτροπή, αντί να μιλούν. «Είναι σημαντικό να καταλάβουμε τι είδους συζητήσεις γίνονται», δήλωσε ο 82χρονος Νικάι στους δημοσιογράφους. «Το θέμα είναι να ρίξουν μια ματιά».
Ο Νικάι φέρεται να έκανε τη συγκεκριμένη πρόταση μια μέρα μετά τον Τομόμι Ινάντα, έναν πρώην υπουργό άμυνας που έκανε εκστρατεία για να αναβαθμίσει το κύρος των βουλευτριών, προτείνοντας οι γυναίκες να επιτρέπεται να παραστούν σε σημαντικές συνεδριάσεις του κόμματος. Πέρσι, ο Ινάντα αποκάλεσε την Ιαπωνία «μια δημοκρατία χωρίς γυναίκες», όταν ο Σούγκα συμπεριέλαβε μόνο δύο γυναίκες στο υπουργικό του συμβούλιο.
«Ο μισός πληθυσμός της Ιαπωνίας είναι γυναίκες και αποτελούν το 40% της βάσης του LDP», δήλωσε. «Αν οι γυναίκες δεν έχουν το περιθώριο να μιλήσουν για τις πολιτικές που θα ήθελαν να εφαρμόζονται, η δημοκρατία της Ιαπωνίας δεν μπορεί παρά να είναι προκατειλημμένη».
Το έμφυλο πρόβλημα της Ιαπωνίας καθίσταται σαφές και σε κατώτερα αξιώματα. Μόλις το 9,9% των βουλευτών είναι γυναίκες, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από τον διεθνή μέσο όρο του 25,1%, σύμφωνα με τη Δια-Κοινοβουλευτική Ένωση, τον παγκόσμιο οργανισμό των εθνικών κοινοβουλίων. Επιπλέον, η παγκόσμια κατάταξη της Ιαπωνίας σε ό,τι αφορά την ισότητα των φύλων είναι δυσμενέστατη: Είναι η 121η ανάμεσα σε 153 χώρες, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, έχοντας πέσει 11 θέσεις σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και έχοντας τη μεγαλύτερη ανισότητα ανάμεσα στις ανεπτυγμένες οικονομίες.
Με πληροφορίες από Guardian
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις