Sputnik-V : Είναι το εμβόλιο το μεγάλο γεωπολιτικό όπλο του Πούτιν;
Καχυποψία στις Βρυξέλλες για την προμήθεια του ρωσικού εμβολίου από κράτη-μέλη της ΕΕ. Ρεπορτάζ του Politico επικαλείται δηλώσεις πολιτικών και επιστημόνων που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τους πραγματικούς στόχους του Κρεμλίνου.
Την Τετάρτη, αφότου έγινε γνωστό ότι και η Κροατία, μετά την Ουγγαρία, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα για την αγορά του Sputnik-V, η πρόεδρος της Κομισιόν άφησε σαφείς αιχμές κατά της Ρωσίας (αλλά και της Κίνας), όσον αφορά τη στάση τους στο ζήτημα των εμβολίων. «Συνεχίζουμε να αναρωτιόμαστε για ποιον λόγο η Ρωσία προσφέρει, θεωρητικά, εκατομμύρια και εκατομμύρια δόσεις (σε άλλες χώρες), ενώ δεν προοδεύει επαρκώς στον εμβολιασμού του δικού της πληθυσμού», είπε. «Είναι ένα ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί», πρόσθεσε.
Αλλά και η αρμόδια επίτροπος υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, έσπευσε να προειδοποιήσει όσους εταίρους «φλερτάρουν» με το ρωσικό και άλλα ξένα εμβόλια: «Εάν κράτη-μέλη έχουν υπογράψει συμφωνίες να χρησιμοποιήσουν ρωσικό ή κινεζικό εμβόλιο είναι στη δική τους ευθύνη καθώς αυτά τα εμβόλια δεν έχουν λάβει έγκριση από τον ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκων».
Όσο για τον ΕΜΑ, την προηγούμενη εβδομάδα αναγκάστηκε να απαντήσει στις σχετικές φήμες, διευκρινίζοντας πως δεν έχει λάβει αίτημα εξέτασης και έγκρισης – με τη διαδικασία του κατεπείγοντος – για το Sputnik.
Συμφωνία με 29 χώρες
Αναμφίβολα, οι παραπάνω πολιτικές αιχμές και προειδοποιήσεις έχουν να κάνουν και με το γεγονός ότι εκτός της Ουγγαρίας και της Κροατίας, υπάρχουν και άλλα κράτη-μέλη (όπως η Σλοβακία) των οποίων οι κυβερνήσεις κάνουν ανάλογες σκέψεις, ενώ ακόμη και το Βερολίνο έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο όχι απλώς αξιοποίησης, αλλά και συμπαραγωγής του Sputnik.
Η δε υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ Σερβία ισχυρίζεται πως χρωστά στο Sputnik και τα εμβόλια από την Κίνα το προβάδισμα που έχει πετύχει όσον αφορά το ποσοστό εμβολιασμού του πληθυσμού της σε σύγκριση με τους «27». Κάτ5ι ανάλογο κάνουν και οι 29 χώρες, σε Ευρώπη, Λατινική Αμερική, Αφρική και Ασία, που έχουν μέχρι στιγμής υπογράψει συμφωνίες για προμήθεια εκατομμυρίων δόσεων του Sputnik, ακόμη και για συμπαραγωγή του.
Σήμερα, πάντως, είναι η σειρά του Politico να θέσει ευθέως ένα ερώτημα που απασχολεί πολλούς, κάνοντας λόγο για το «γεωπολιτικό εμβόλιο της Ρωσίας» και θέτοντας το ερώτημα: «Μήπως είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό;».
Στην ανάλυση που ακολουθεί, υποστηρίζει πως το συγκεκριμένο σκεύασμα «δίνει στη Μόσχα την ευκαιρία να εμφυτευτεί στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή». Επικαλούμενοι δε πηγές εντός του Κρεμλίνου, οι υπογράφοντες, Έλεν Κόλις και Κάρλο Μαρτουτσέλι, σημειώνουν ότι «το Sputnik αποτελεί ένα γεωπολιτικό εργαλείο που χρησιμοποιεί η Μόσχα προκειμένου να χειραγωγήσει τις δυτικές δημοκρατίες, να εντείνει τους διχασμούς και να παρουσιάσει τη Ρωσία ως τον σωτήρα στην περίοδο της πανδημίας».
Ερωτήματα για την έρευνα στο Lancet
Προσθέτουν δε ότι η πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Lancet και θεωρήθηκε από πολλούς (ανάμεσά τους και τον Ζοζέπ Μπορέλ…) ως πράσινο φως για το Sputnik, θα έπρεπε να έχει σημάνει συναγερμό στις Βρυξέλλες και τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Εκτός των άλλων, επειδή ορισμένοι έχουν διαπιστώσει κάποιες ανησυχητικές ανακολουθίες και «σκοτεινά σημεία» σε αυτήν.
Ανάμεσά τους ο Ενρίκο Μπούτσι, καθηγητής βιολογίας στην Πενσιλβάνια, ο οποίος επισημαίνει και το εξής – ανάμεσα σε άλλα: Η έρευνα του Lancet που βασίστηκε σε στοιχεία της 24ης Νοεμβρίου περιλαμβάνει 14.964 συμμετέχοντες εθελοντές, που είχαν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου. Μια εσωτερική ενημέρωση με ημερομηνία 11 Νοεμβρίου, όμως, κάνει λόγο για πάνω από 16.000 εθελοντές – ενώ άλλη ανάλυση με ίδια ημερομηνία με την πρώτη αναφέρεται σε 19.000.
Οι συνεργάτες του Politico παραθέτουν, επίσης, τη δήλωση μιας Γερμανίδας ευρωβουλευτού των Πρασίνων, μέλους της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Ευρωβουλής, η οποία μίλησε για «εφιάλτη» και δεν δίστασε να συνδέσει ευθέως το ρωσικό εμβόλιο με το σκάνδαλο ντόπινγκ που αποκαλύφθηκε στον αθλητισμό και έχει οδηγήσει στον αποκλεισμό της Ρωσίας από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και άλλες διοργανώσεις.
«Όταν υπάρχει κάτι που θεωρείται στρατηγικής σημασίας για το Κρεμλίνο, οι Ρώσοι κάνουν σοβαρές προσπάθειες να το προωθήσουν σε σχέση με το δικό τους εμβόλιο, υπονομεύοντας παράλληλα άλλα, σημειώνει από την πλευρά του ο Νίκο δε Πέδρο, επικεφαλής του ισπανικού think tank, Institute for Statecraft, παραπέμποντας στην παγκόσμια εκστρατεία παραπληροφόρησης στην οποία, όπως λέει, πρωταγωνιστεί η Ρωσία.
Μόσχα: Εμείς είμαστε τα θύματα
Οι κατηγορίες αυτές δεν θα μπορούσαν φυσικά να μείνουν αναπάντητες από τη Μόσχα. Έτσι, στο πλαίσιο γραπτής απάντησης της ομάδας που διαχειρίζεται το Sputnik στις ερωτήσεις του Politico, τονίζεται πως τέτοιου είδους κριτικές «υπονομεύουν τις παγκόσμιες προσπάθειες για να παραχθούν επαρκείς ποσότητες από ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια».
Ο δε Κιρίλ Ντιμίτριεφ, επικεφαλής του κρατικού επενδυτικού fund που προωθεί στο εξωτερικό το ρωσικό εμβόλιο, επέμεινε ότι είναι «το καλύτερο στον κόσμο». Κατηγόρησε δε τα «τρολ» της Δύσης ότι έχουν βάλει στο στόχαστρο τη Ρωσία και το εμβόλιό της και έχουν εξαπολύσει εκστρατεία δυσφήμισης.
- Βαλκάνια: Χιονοθύελλα προκαλεί χάος – Κροατία, Βοσνία, Σλοβενία δοκιμάζονται από την κακοκαιρία
- Επίδομα θέρμανσης: Ολοκληρώθηκε η καταβολή της πρώτης δόσης – Πόσοι το έλαβαν
- Κυριάκος: «Λεκτικό bullying του Ηλιόπουλου στον Λουτσέσκου»
- Σεισμός τώρα στην Κρήτη – 3,5 Ρίχτερ
- Η ακροδεξιά οπλίζει το χέρι τρομοκρατών
- Δώρο Αγάπης 2024: Συμμετέχουμε για 9η χρονιά στην πράξη αγάπης της ΑΒ Βασιλόπουλος στηρίζοντας όσους έχουν ανάγκη