Λευκορωσία : Δύο δημοσιογράφοι καταδικάστηκαν σε δύο χρόνια φυλάκισης – Βιντεοσκόπησαν τη βίαιη διάλυση μιας διαδήλωσης κατά του Λουκασένκο
Οι δύο Λευκορωσίδες δημοσιογράφοι καταδικάστηκαν σε φυλάκιση δύο ετών με την κατηγορία ότι υποκίνησαν τον πληθυσμό να διαδηλώσει
- Δολοφονία σε ξενοδοχείο στην Καλαμάτα - Συνελήφθη ύποπτος
- Σε 20 χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε ο σύζυγος της Ζιζέλ Πελικό για βιασμούς - Ένοχοι οι 51 κατηγορούμενοι
- Αποκάλυψη in: Μία πολυμήχανη 86χρονη παγίδευσε μέλη συμμορίας «εικονικών ατυχημάτων» στα Χανιά
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
Βαρύ πλήγμα για την ελευθερία του Τύπου, αποτελεί η καταδίκη σε φυλάκιση δύο δημοσιογράφων στη Λευκορωσία επειδή κινηματογράφησαν τις διαδηλώσεις κατά του Λουκανένκο.
Η Ντάρια Τσούλτσοβα και η Κατερίνα Μπαχβάλοβα, ανταποκρίτριες του αντιπολιτευόμενου δικτύου Belsat που εδρεύει στην Πολωνία, είχαν συλληφθεί στις 15 Νοεμβρίου σε ένα διαμέρισμα απ΄όπου είχαν μόλις κινηματογραφήσει τη βίαιη διάλυση μιας διαδήλωσης στη μνήμη του ακτιβιστή της αντιπολίτευσης Ρομάν Μπονταρένκο, ο οποίος είχε χάσει τη ζωή του μερικές μέρες νωρίτερα έπειτα από τη βίαιη σύλληψή του.
«Έδειξα αυτά τα γεγονότα στον αέρα και με έριξαν στη φυλακή γι΄αυτό, κατασκευάζοντας κατηγορίες», δήλωσε χθες, Τετάρτη, το βράδυ η Κατερίνα Μπαχβάλοβα, όταν έλαβε για τελευταία φορά τον λόγο προτού το δικαστήριο αποσυρθεί για να διασκεφθεί.
Δήλωσαν θύματα της καταστολής
Οι δύο Λευκορωσίδες δημοσιογράφοι καταδικάστηκαν σε φυλάκιση δύο ετών με την κατηγορία ότι υποκίνησαν ταραχές κατά την κάλυψη του κινήματος αμφισβήτησης του 2020.
Υποστηριζόμενος από τη Ρωσία, ο πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο, που βρίσκεται στην εξουσία από το 1994, προσπάθησε να καταστείλει αυτό το ιστορικό κίνημα, παρά την καταδίκη και τις κυρώσεις από τη Δύση.
Η εισαγγελία κατηγορεί τις δύο δημοσιογράφους ότι υποκίνησαν τον πληθυσμό να διαδηλώσει παράνομα με το ρεπορτάζ τους, γεγονός που «επέφερε σοβαρό πλήγμα στη δημόσια τάξη».
Οι δύο νεαρές γυναίκες ηλικίας 23 και 27 ετών δήλωσαν ότι είναι αθώες, εκτιμώντας ότι είναι θύματα της καταστολής εναντίον του τεράστιου κινήματος αμφισβήτησης που ξέσπασε μετά την επανεκλογή του Αλεξάντρ Λουκασένκο τον Αύγουστο του 2020, σε μια ψηφοφορία που σημαδεύτηκε από κατηγορίες για μαζική νοθεία.
Στη διάρκεια της δίκης, κλεισμένες στο κελί των κατηγορουμένων, χαμογελαστές και αψηφώντας τις κατηγορίες, σχημάτισαν με τα δάχτυλα το V, σήμα της νίκης και σύμβολο των συγκεντρώσεων των αντιτιθέμενων στον Λουκασέκο, τον οποίο κατηγορούν για απολυταρχισμό.
Αθώα η αστυνομία για το θάνατο του Μπονταρένκο
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο γενικός εισαγγελέας ανακοίνωσε σήμερα πως μια έρευνα για τον θάνατο τον Νοέμβριο του Ρομάν Μπονταρένκο αθωώνει την αστυνομία, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ. «Αποδείχθηκε πως κανένας από τους υπαλλήλους των οργάνων του υπουργείου Εσωτερικών δεν έχει σχέση με τα σωματικά τραύματα που οδήγησαν στον θάνατο» του νεαρού άνδρα, σύμφωνα με ανακοίνωση της εισαγγελίας.
Ο πρόεδρος Λουκασένκο βρέθηκε αντιμέτωπος επί μήνες με διαδηλώσεις χωρίς προηγούμενο. Οι αρχές κατέστειλαν εν πολλοίς το κίνημα κυρίως με συλλήψεις που σημαδεύτηκαν από αστυνομική βία και συγκλίνουσες μαρτυρίες για καταφυγή σε βασανιστήρια.
Όλες οι ηγετικές μορφές της αντιπολίτευσης έχουν φυλακιστεί ή βρίσκονται στην εξορία και χιλιάδες διαδηλωτές συνελήφθησαν.
Εξάλλου, λευκορωσικό δικαστήριο ξεκίνησε χθες, Τετάρτη, τη δίκη για διαφθορά του αντιπολιτευόμενου Βίκτορ Μπαμπάρικο, που συνελήφθη τον Ιούνιο, ενώ προέβαλλε ως ο μεγάλος αντίπαλος του Λουκασένκο ενόψει των προεδρικών εκλογών του Αυγούστου.
Διώξεις σε 20 δημοσιογράφους
Τέλος, μια σειρά 90 διώξεων που ασκήθηκαν αυτή την εβδομάδα περιελάμβαναν περίπου 20 δημοσιογράφους, ακτιβιστές και συνδικαλιστικούς αξιωματούχους στη Λευκορωσία, στο πλαίσιο έρευνας για τη χρηματοδότηση και οργάνωση των διαδηλώσεων του 2020.
Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι κατέσχεσε το ισόποσο 80.000 δολαρίων σε διάφορα νομίσματα, προκηρύξεις για το πώς να αντισταθεί κανείς στην αστυνομία ή ακόμη κείμενα που συνδέονταν με το κίνημα απεργιών ή «προωθούσαν τις αξίες των ΛΟΑΤΚΙ».
Σύμφωνα με τις αρχές, τα πρόσωπα που τέθηκαν στο στόχαστρο «όχι μόνο παρείχαν υποστήριξη στις διαδηλώσεις, αλλά επίσης «έδρασαν ως ξένοι πράκτορες, οργανώνοντας και χρηματοδοτώντας διαδηλώσεις υπό το κάλυμμα δραστηριοτήτων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Η καταστολή, που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και μήνες, έχει καταγγελθεί από τις δυτικές χώρες, την ΕΕ και τις Ηνωμένες Πολιτείες που επέβαλαν κυρώσεις κατά του στενού περιβάλλοντος του Λευκορώσου προέδρου.
Αντλώντας υποστήριξη από τον μεγάλο Ρώσο αδελφό, ο Λουκασένκο κώφευσε στις πιέσεις αυτές και υπερηφανεύτηκε ότι νίκησε τις διαδηλώσεις χαρακτηρίζοντάς τες δυτικό «Biltzkrieg» την περασμένη εβδομάδα ενώπιον μιας συνέλευσης στελεχών του.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις