Μελέτη : Ο κοροναϊός μπορεί να προκαλέσει γάγγραινα και αρθρίτιδα
Ο κοροναϊός μπορεί να προκαλέσει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού να επιτεθεί στον εαυτό του, οδηγώντας σε αυτά τα προβλήματα
Μακροχρόνια προβλήματα στους μύες και τις αρθρώσεις, όπως αρθρίτιδα, γάγγραινα και το λεγόμενο «δάχτυλο Covid», μπορεί να προκαλέσει ο κοροναϊός, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
Στη μελέτη της, η ομάδα από το Πανεπιστήμιο Northwestern στις ΗΠΑ, χρησιμοποίησε διάφορες τεχνικές όπως αξονική και μαγνητική τομογραφία και υπερήχους, για να απεικονίσει τις αιτίες της γάγγραινας και άλλα μακροχρόνια προβλήματα στους μυς και τις αρθρώσεις, σε ασθενείς με κοροναϊό.
«Διαπιστώσαμε ότι η COVID-19 μπορεί να προκαλέσει το σώμα να επιτεθεί στον εαυτό του με διαφορετικούς τρόπους, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ρευματολογικά προβλήματα που απαιτούν δια βίου διαχείριση», είπε η Swati Deshmukh, η οποία ηγήθηκε της μελέτης.
«Αυτή η απεικόνιση μας επιτρέπει να δούμε αν ο πόνος των μυών και των αρθρώσεων που σχετίζεται με τον κοροναϊό, δεν είναι παρόμοιος με αυτόν της γρίπης αλλά κάτι πιο ύπουλο», σύμφωνα με την Daily Mail.
Προηγούμενες μελέτες έχουν επίσης διαπιστώσει μια σχέση μεταξύ λοίμωξης από κοροναϊό και πόνου στους μυς ή στις αρθρώσεις, αλλά είναι η πρώτη φορά που αυτά τα συμπτώματα απεικονίζονται μέσω ακτινολογικών σαρώσεων.
Η γάγγραινα μπορεί να συμβεί μετά από τραυματισμό, λοίμωξη ή εξαιτίας μιας μακροχρόνιας κατάστασης που επηρεάζει την κυκλοφορία του αίματος. Η επιστήμονας εξήγησε ότι υπάρχουν πολλά βασικά σημάδια που πρέπει να προσέξουν οι γιατροί.
«Μπορεί να εντοπίσουμε οίδημα και φλεγμονώδεις μεταβολές των ιστών, αιματώματα ή γάγγραινα», είπε. «Σε μερικούς ασθενείς τραυματίζονται τα νεύρα ενώ σε άλλους, εμφανίζονται θρόμβοι».
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, μια 86χρονη Ιταλίδα με κοροναϊό αναγκάστηκε να υποβληθεί σε ακρωτηριασμό τριών δακτύλων στα χέρια της καθώς η νόσος έπληξε τα αιμοφόρα αγγεία της, με αποτέλεσμα τα δάχτυλά της να γίνουν μαύρα.
Η ηλικιωμένη δεν είχε τα κοινά συμπτώματα του κοροναϊού, όπως πυρετός, βήχας, απώλεια μυρωδιάς ή γεύσης. Οι ειδικοί δεν είναι σίγουροι γιατί ο ιός προκάλεσε αυτά τα προβλήματα, αλλά εκτιμούν ότι ευθύνεται η υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος που είναι γνωστή ως «καταιγίδα κυτοκίνης».
Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης και την περίπτωση, 54χρονου από το Studio City της Καλιφόρνια, ο οποίος έχασε δύο από τα δάχτυλα του, ως αποτέλεσμα εκτεταμένης βλάβης στους ιστούς και τους μύες μετά τη νόσηση από κοροναϊό τον περασμένο Φεβρουάριο. Ήταν ένας από τους πρώτους ασθενείς με Covid-19 στην Καλιφόρνια και οι γιατροί του είχαν δώσει 1% πιθανότητα να επιβιώσει από τον ιό όταν εισήχθη στο νοσοκομείο την περασμένη άνοιξη.
Ο 54χρονος ήταν ένας αθλητής που δεν είχε νοσήσει ποτέ σοβαρά και τα έντονα συμπτώματα τον ανάγκασαν να περάσει τρεις μέρες στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στην Ιταλία τον Φεβρουάριο του 2020.
Μέσα σε μόλις δύο ημέρες από την επιστροφή του στο σπίτι και την εισαγωγή του στο νοσοκομείο, τα επίπεδα οξυγόνου του μειώθηκαν με αποτέλεσμα να διασωληνωθεί. Ο αμερικανός ασθενής ανέβασε υψηλό πυρετό, έπεσε επικίνδυνα η αρτηριακή πίεση, έπαθε λοίμωξη από σταφυλόκοκκο και σήψη σε όλο το σώμα του. Οκτώ από τα δάχτυλά του είχαν υποστεί βλάβη λόγω κακής κυκλοφορίας του αίματος.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ένας βρετανός ασθενής από το Κάρντιφ, έχασε τον αριστερό του αντίχειρα, έναν δείκτη και μισό δάχτυλο πέρυσι αφού νόσησε με κοροναϊό. Πέρασε 61 ημέρες διασωληνωμένος και οι γιατροί του είχαν δώσει «σχεδόν μηδενική» πιθανότητα επιβίωσης μετά την εισαγωγή του στο νοσοκομείο. Ο ασθενής κατάφερε να επιβιώσει αλλά έχασε την όρασή του στο δεξί του μάτι, καθώς και μερικά δάχτυλα των χεριών του.
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Ο Φουκώ διαβάζει Χέγκελ
- Βατικανό: Μπορείτε να περιηγηθείτε ψηφιακά στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη