Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Bitcoin : Ενθουσιασμός και προβληματισμός για την ιλιγγιώδη κεφαλαιοποίησή του

Bitcoin : Ενθουσιασμός και προβληματισμός για την ιλιγγιώδη κεφαλαιοποίησή του

Ενθουσιασμό σε αρκετούς αλλά και έντονη ανησυχία σε περισσότερους προκαλεί η εκτόξευση της κεφαλαιοποίησης του bitcoin στο ένα τρισεκατομμύριο δολάρια.

Ενθουσιασμό σε αρκετούς αλλά και έντονη ανησυχία σε περισσότερους προκαλεί η εκτόξευση της κεφαλαιοποίησης του bitcoin στο ένα τρισεκατομμύριο δολάρια. Πρόκειται για νέο υψηλό επίπεδο-ρεκόρ για το δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα στον κόσμο, καθώς η τιμή του αυξήθηκε 2,6% και διαμορφώθηκε στα 52.932 δολάρια. Σύμφωνα δε με κάποιες εκτιμήσεις, το κρυπτονόμισμα αναμένεται να καταγράψει κέρδη 8% μέχρι το τέλος της εβδομάδας ενώ από την αρχή του μήνα, η τιμή του έχει αυξηθεί κατά 60%.

Τα κέρδη του bitcoin τροφοδοτήθηκαν από ενδείξεις ότι κερδίζει την αποδοχή γνωστών επενδυτών και εταιρειών, από την Tesla και τη Mastercard έως τη BNY Mellon. Ενδεικτικά του εκρηκτικού κλίματος που δημιουργήθηκε και εκτόξευσαν την κεφαλαιοποίηση του κρυπτονομίσματος στα ύψη, είναι οι κινήσεις που ιδιοκτήτη της Tesla, Ελον Μασκ, πριν από περίπου 10 μέρες.

Η ανακοίνωση της Tesla ότι έχει επενδύσει 1,5 δισ. δολάρια στο Bitcoin, καθώς και ότι σχεδιάζει να το κάνει αποδεκτό στις συναλλαγές με πελάτες της, ως μέσο πληρωμής για την αγορά των μοντέλων της («σε περιορισμένη βάση στο αρχικό στάδιο»), όχι απλώς έκανε αίσθηση, αλλά οδήγησε την «ισοτιμία» του πιο γνωστού κρυπτονομίσματος σε νέο ρεκόρ, κοντά στα 50.000 δολάρια. Για την ακρίβεια, την περασμένη εβδομάδα, έφτασε μέχρι τα 48.216 δολάρια, έχοντας ενισχυθεί κατά 1.150% σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους.

Αγοράζεις Tesla με ένα Bitcoin!

Ο Ελον Μασκ, πιστός στο δόγμα του να ταράζει τα νερά δημιουργώντας νέες οδούς κεδροφορίας, έδωσε στον κόσμο να καταλάβει με την ανακοίνωση του ότι με ένα μόλις bitcoin, κάποιος θα μπορούσε σήμερα να αποκτήσει ένα από τα πλέον δημοφιλή μοντέλα της Tesla, το Model Y SUV! Με άλλα λόγια: Εάν είχε επενδύσει 5.000 δολάρια στο κρυπτονόμισμα τον Μάρτιο του 2020, σήμερα όχι απλώς θα μπορούσε να αποκτήσει το παραπάνω αυτοκίνητο, αλλά θα έβαζε στην τσέπη τόσο το αρχικό του κεφάλαιο όσο και μερικά χιλιάρικα ακόμη!

Προφανώς, η απόφαση της Tesla και του ιδιοκτήτη της δεν έρχονται ως κεραυνός εν αιθρία, καθώς ο Μασκ είναι γνωστό ότι διάκειται ιδιαιτέρως… φιλικά προς τα κρυπτονομίσματα (ενώ υπάρχει φήμη ότι είναι ο ανώνυμος ισχυρός που κρυβόταν εξαρχής πίσω από το bitcoin). «Εκτιμώ ότι, σε αυτό το σημείο, το bitcoin είναι κάτι καλό», είχε δηλώσει στις αρχές του μήνα, σε συνέντευξή του στο Clubhouse, μια εφαρμογή που έχει σχεδιαστεί ειδικά για τους μεγιστάνες του πλούτου. «Κατά συνέπεια, το στηρίζω. Μπορεί να μπήκα αργά στον χορό, όμως το στηρίζω. Νομίζω δε ότι είναι κοντά στο να γίνει ευρέως αποδεκτό από τους συμβατικούς ανθρώπους των αγορών», είχε πει ο Μασκ.

Σήμερα λοιπόν, μετά την τελευταία άνοδο της τιμής, η κεφαλαιοποίησή του – δηλαδή η αξία των bitcoin που κυκλοφορούν – έφθασε περίπου στα 982 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το CoinMarketCap, με την αξία όλων των ψηφιακών νομισμάτων να ανέρχεται σε περίπου 1,6 τρισ. δολάρια.

Ωστόσο, πολλοί αναλυτές και επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί για το πολύ υψηλών διακυμάνσεων ψηφιακό νόμισμα, το οποίο δεν χρησιμοποιείται ακόμη ιδιαίτερα στο εμπόριο. Αναλυτές της JPMorgan ανέφεραν ότι οι σημερινές τιμές του κρυπτονομίσματος είναι πολύ υψηλότερες από τις εκτιμήσεις για την εύλογη αξία του.

Ο Βίλεμ Μπούιτερ, που είναι καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Columbia University και σκεπτικιστής ως προς την αποδοχή που γνωρίζει το δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα, χαρακτηρίζει το bitcoin ως την τέλεια φούσκα.

Παρατηρεί ότι ειδικά στην περίπτωση του, αυτό που ανεβαίνει μπορεί να καταρρεύσει εύκολα. «Το bitcoin εφευρέθηκε το 2008 και άρχισε να διαπραγματεύεται το 2009. Το 2010, η αξία ενός μεμονωμένου bitcoin αυξήθηκε από περίπου οκτώ εκατοστά του λεπτού σε οκτώ σεντ», λέει ο καθηγητής και προσθέτει: « Τον Απρίλιο του 2011 διαπραγματεύτηκε στα 67 σεντς, πριν ανέβει στη συνέχεια στα $327  μέχρι τον Νοέμβριο του 2015. Στις 20 Μαρτίου του περασμένου έτους το bitcoin διαπραγματευόταν στα 6.200 δολάρια, αλλά έκτοτε η τιμή του αυξήθηκε περισσότερο από επτά φορές. Σήμερα, το bitcoin είναι μια τέλεια 12χρονη φούσκα. Το bitcoin δεν έχει σαφώς καμία ισορροπία αυτή τη στιγμή».

Κατά τον Μπούιτερ, έχουμε μια παραλλαγή που καθιστά αναμφίβολα επικίνδυνη την επένδυση σε εγγενώς πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία όπως το bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα του ιδιωτικού τομέα. Ο πραγματικός κόσμος φυσικά δεν περιορίζεται από το εύρος των πιθανών ισορροπιών που υποστηρίζονται από την κυρίαρχη οικονομική θεωρία που περιγράφεται εδώ. Αλλά αυτό καθιστά το bitcoin ακόμη πιο επικίνδυνο ως επένδυση.

Από την άλλη πλευρά, ειδικοί επιστήμονες όπως ο Νικόλαος Φίλιππας που είναι καθηγητής Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου του Πειραιά και πρόεδρος του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού, δίνει μία διαφορετική διάσταση για την ανθεκτικότητα και τη δυναμική του κρυπτονομίσματος  αναλύοντας μία σειρά παραγόντων που έχουν καταστήσει το bitcoin οτιδήποτε άλλο εκτός από μία φούσκα.

Σε άρθρο του στο Euro2day.gr σημειώνει ότι το bitcoin συνεχίζει να εντυπωσιάζει με τη δωδεκαετή ανοδική πορεία του, την ολοένα και ευρύτερη αποδοχή του και την απίστευτη ανθεκτικότητά του, παρά τα συνεχή επικριτικά σχόλια από τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης, που διαμορφώνουν αντιλήψεις και πολύ συχνά συμβάλλουν στον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης. Μάλιστα παρά τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα για την ύπαρξη φούσκας στα κρυπτονομίσματα και ιδιαίτερα στο bitcoin, αυτό ξεπέρασε και το ψυχολογικό όριο των 50 χιλιάδων δολαρίων.

Ο Ελληνας καθηγητής, επισημαίνει δε πως  από τη στιγμή της δημιουργίας του μέχρι και σήμερα, πάνω από 400 επιφανείς δημοσιογράφοι, διεθνείς προσωπικότητες, επιχειρηματίες, μεγαλοεπενδυτές αλλά και γνωστοί καθηγητές Πανεπιστημίων, μεταξύ των οποίων 3 κάτοχοι βραβείου Nobel Οικονομικών (P. Krugman, J. Stiglitz, R. Shiller), έχουν «προβλέψει τον θάνατο» του bitcoin.

Και προσθέτει : «Όμως η αξία ενός περιουσιακού στοιχείου δεν προσδιορίζεται από γνώμες «ειδικών ή μη» αλλά κυρίως από ένα σύνολο παραγόντων που αποτυπώνονται σε μεγάλο βαθμό στην προσφορά και στη ζήτηση του συγκεκριμένου περιουσιακού στοιχείου.

Τέτοιοι παράγοντες, μεταξύ άλλων, είναι η υπάρχουσα ρευστότητα στο σύστημα, το ύψος των επιτοκίων, η πορεία των εναλλακτικών επενδύσεων, οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις, καθώς και ψυχολογικοί παράγοντες όπως είναι η μόδα και η συμπεριφορά της αγέλης.

Όμως ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι η εμπιστοσύνη την οποία ένα περιουσιακό στοιχείο εκπέμπει ή δεν εκπέμπει μέσα στον χρόνο.

Φαίνεται λοιπόν ότι το bitcoin -σε αντίθεση με το υπάρχον χρηματοπιστωτικό σύστημα το οποίο βρίσκεται εγκλωβισμένο από τα διαχρονικά αδιέξοδά του και τις αλλεπάλληλες κρίσεις του- πείθει όλο και περισσότερους διαχειριστές κεφαλαίων (Fidelity, JP Morgan, Hedgw funds), μεγάλους οργανισμούς (Paypal, Visa, Μastercard) και κορυφαίες προσωπικότητες που επηρεάζουν δεκάδες εκατομμύρια πολίτες σε ολόκληρο τον κόσμο όπως είναι ο Elon Musk, ο Richard Branson ή ο Peter Diamandis».

Must in

Παππούς θα γίνει ο Μίχαελ Σουμάχερ – Η κόρη του Τζίνα περιμένει το πρώτο της παιδί

Η κόρη του Μίκαελ Σουμάχερ, Τζίνα, ανακοίνωσε τα ευχάριστα νέα με ανάρτηση στο instagram

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο