Αργή η αποσυμφόρηση στα νοσοκομεία – Παραμένουν οι πιέσεις στις ΜΕΘ
Με την πληρότητα στις εντατικές της Αττικής να παραμένει στο 85%, παρατηρείται μείωση στο ρυθμό με τον οποίο γεμίζουν οι κλίνες covid - Οι ασθενείς ξεπερνούν τους φόβους τους και επισκέπτονται τα νοσοκομεία για τις άλλες παθήσεις τους
Με αργούς ρυθμούς προχωρεί η αποσυμφόρηση του συστήματος υγείας στην Αττική παρά την σταθεροποίηση που έχει αρχίσει να φαίνεται από το lockdown στο λεκανοπέδιο.
Η πληρότητα στις ΜΕΘ παραμένει στο 85% περίπου, όμως με την εφαρμογή των μέτρων μειώνεται σταδιακά η επιβάρυνση, καθώς «κλείνει η ψαλίδα» από τις εισαγωγές που είναι συνήθως περισσότερες από τα εξιτήρια, με ρυθμούς της τάξης του 20-22% κάθε εβδομάδα που παραμένουν τα περιοριστικά μέτρα σε ισχύ.
Η αποσυμφόρηση δεν έρχεται άμεσα στην παρούσα φάση, τόσο γιατί τα περιοριστικά μέτρα είναι σαφώς ηπιότερα του γενικού lockdown της περασμένης Άνοιξης, όσο και γιατί υπάρχει κόπωση στον πληθυσμό κατ΄ αρχήν από τον ίδιο τον κίνδυνο της λοίμωξης, αλλά και από την συμπεριφορά που πρέπει ο καθένας να ακολουθεί προκειμένου να προστατεύσει τον εαυτό του και τους γύρω του.
Η πορεία της κάλυψης των ασθενών, ανεξάρτητα αν πρόκειται για περιστατικά covid ή άλλων παθήσεων διερευνήθηκε στο πλαίσιο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα υπό τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, με την συμμετοχή του προέδρου του ΕΚΑΒ Νίκου Παπαευσταθίου και των διοικητών της 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Παναγιώτη Στάθη και Χρήστο Ροϊλό, αντίστοιχα, στο πλαίσιο λειτουργίας συντονιστικού οργάνου διαχείρισης της πανδημίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, παρατηρείται μια πτωτική τάση στη διαφορά μεταξύ εισαγωγών και εξιτηρίων, όπου συνήθως οι εισαγωγές είναι περισσότερες. Αυτό σημαίνει ότι το σύστημα συνεχίζει μεν να επιβαρύνεται αλλά με αργότερους ρυθμούς. Συγκεκριμένα, παρατηρείται μείωση της «ψαλίδας» από τα 50 περιστατικά ημερησίως, στα 20-30 περιστατικά την προηγούμενη εβδομάδα και τα 18-19 περιστατικά την εβδομάδα που πέρασε.
Στη διάρκεια της σύσκεψης επιβεβαιώθηκε ότι τα σχέδια ετοιμότητας των νοσοκομείων έχουν επικαιροποιηθεί έστω κι αν δεν πρόκειται για νοσοκομεία αναφοράς. Στην πρώτη γραμμή παραμένουν τα νοσοκομεία Ευαγγελισμός, Σωτηρία και Σισμανόγλειο, που παραλαμβάνουν τα σοβαρότερα περιστατικά covid, ενώ τα μικρότερα νοσοκομεία δέχονται τα ηπιότερα περιστατικά.
Το σημαντικό όμως είναι ότι σταδιακά οι ασθενείς ξεπερνούν τους φόβους τους και αν πάσχουν από κάποιο άλλο νόσημα δεν παραλείπουν να αναζητήσουν βοήθεια. Με δεδομένο αυτό, τα ειδικά νοσοκομεία όπως τα ογκολογικά ή το ΚΑΤ δέχονται κανονικά τους ασθενείς της αρμοδιότητάς τους, διατηρώντας ελάχιστες κλίνες covid για να καλύψουν τους συγκεκριμένους ασθενείς τους εφόσον μολυνθούν από τον ιό. Παράλληλα, διαπιστώνεται εξομάλυνση στην προσέλευση και σε ειδικές κλινικές των υπολοίπων νοσοκομείων, όπως αγγειοχειουργικές, γναθοχειουργικές κλπ, ενώ σταδιακά εξυπηρετούνται και γενικά χειρουργεία που είχαν μετατεθεί για αργότερα, λόγω του 2ου κύματος της πανδημίας.
- Γάζα: Μόλις 12 φορτηγά παρέδωσαν τρόφιμα και νερό τους τελευταίους 2,5 μήνες στη βόρεια Λωρίδα
- Μεξικό: 17 άνθρωποι δολοφονήθηκαν στην πολιτεία όπου σαρώνει το κύμα της βίας
- Κολομβία: Ο ELN κηρύσσει «μονομερή κατάπαυση του πυρός» για την περίοδο των γιορτών
- Δυτική Οχθη: Πυρά παλαιστινιακής οργάνωσης σκοτώνουν μέλος της Παλαιστινιακής Αρχής
- Τραμπ: Θα σταματήσω το «παραλήρημα των τρανσέξουαλ» από την πρώτη μέρα στον Λευκό Οίκο
- Ρωσία: Ο Πούτιν δηλώνει «πρόθυμος να συνεχίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Δύση»