Perseverance : Τα επόμενα βήματα του νέου ρομπότ στον Άρη
To βίντεο της προσεδάφισης αναμένεται τη Δευτέρα. Μέχρι τότε ίσως θα είναι έτοιμες και οι πρώτες έγχρωμες εικόνες
- Η αχίλλειος πτέρνα υπάρχει αλλά ακόμα δεν έχει βρεθεί ο Έκτορας
- Κύμα οργής από τους κατοίκους της Μαγιότ εναντίον του Μακρόν - «Δεν φταίω εγώ για τον κυκλώνα!»
- Αμφίβια ποντίκια και αλλόκοτα ψάρια μεταξύ δεκάδων νέων ειδών στον Αμαζόνιο
- Συνελήφθησαν ανήλικοι και οι γονείς τους μετά από επίθεση σε ναυτικό - Τον χτύπησαν με γκλοπ
Ο επιβάτης ταξίδεψε έξι μήνες στρυμωγμένος μέσα σε ένα στρογγυλό κουτί και έφτασε τελικά στον προορισμό του με ένα απότομο φρενάρισμα των 12g –δώδεκα φορές την επιτάχυνση της βαρύτητας στην επιφάνεια της Γης.
Κανένας άνθρωπος δεν θα είχε αντέξει μια τέτοια περιπέτεια. Το Perseverance, όμως, έφτασε στον Άρη σώο και αβλαβές.
Το τροχοφόρο ρομπότ των 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων προσεδαφίστηκε την Πέμπτη στον κρατήρα Τζέζερο του βόρειου ημισφαιρίου με πρωτεύουσα αποστολή την αναζήτηση ενδείξεων αρχαίας ζωής.
Θα περάσουν όμως αρκετοί μήνες μέχρι να αρχίσει το κύριο σκέλος της περιπέτειας.
Μέχρι στιγμής, η NASA έχει δημοσιοποιήσει μόνο δύο ασπρόμαυρες εικόνες από τις κάμερες ανίχνευσης εμποδίων στο μπροστινό και το πίσω μέρος του ρομποτικού αστροβιολόγου.
Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά την προσεδάφιση, οι διαχειριστές της αποστολής στο Εργαστήριο Αεριώθησης (JPL) της NASA στην Καλιφόρνια ανέφεραν ότι θα προσπαθήσουν να ετοιμάσουν μέχρι την Δευτέρα το βίντεο της δραματικής προσεδάφισης, το οποίο τραβήχτηκε από την πλατφόρμα που μετέφερε το ρομπότ μέχρι την αρειανή επιφάνεια.
Το βίντεο προέρχεται από κάμερες GoPro και συνοδεύεται από ήχο –κάτι που σημαίνει ότι η ανθρωπότητα θα ακούσει για πρώτη φορά τους ήχους ενός άλλου κόσμου.
Τσεκάπ
Οι υπεύθυνοι της αποστολής θα χρειαστούν αρκετές αρειανές ημέρες, γνωστές ως σολ, για να ελέγξουν και να ρυθμίσουν τα συστήματα ενέργειας και επικοινωνιών και να ανεβάσουν νέο λογισμικό πλοήγησης, ανέφερε η Τζένιφερ Τρόσπερ, αναπληρώτρια διαχειρίστρια της αποστολής.
«Στην πορεία τριών ή τεσσάρων σολ θα ολοκληρώσουμε τους ελέγχους και θα φορτίσουμε την μπαταρία του ρομπότ» είπε.
Ένα σολ διαρκεί 24 ώρες και 40 λεπτά στη Γη.
Στη διάρκεια των ελέγχων θα αναπτυχθεί ο κεντρικός ιστός που φέρει τις κύριες κάμερες. Η κάμερα MastCam προγραμματίζεται να τραβήξει τις πρώτες έγχρωμες πανοραμικές εικόνες το τρίτο σολ της αποστολής, δηλαδή την Κυριακή.
Την επόμενη αρειανή ημέρα θα αναβαθμιστεί το λογισμικό πλοήγησης. «Από τη στιγμή που θα αρχίσουμε την αναβάθμιση θα χρειαστούμε περίπου τέσσερις ημέρες για τη μετάβαση» ανέφερε η Τρόσπερ. Στην επόμενη φάση θα αναπτυχθεί ο ρομποτικός βραχίονας και το ρομπότ θα κάνει τα πρώτα του βήματα –πέντε μέτρα μπροστά και πέντε \όπισθεν.
Απογείωση
Μετά τα πρώτα δοκιμαστικά βήματα το Perseverance θα αναζητήσει κατάλληλη θέση για να αφήσει στο έδαφος το ελικοφόρο drone Ingenuity, βάρους 1,8 κιλών, το οποίο βρίσκεται σήμερα στερεωμένο κάτω από το ρομπότ. Το Perseverance θα απομακρυνθεί και το ελικοπτεράκι θα επιχειρήσει την πρώτη ελεγχόμενη πτήση εκτός της Γης.
Οι δοκιμαστικές πτήσεις προγραμματίζεται να ξεκινήσουν το 10ο σολ και θα ολοκληρωθούν περίπου το 30ό σολ. Αν οι δοκιμές αποδειχθούν επιτυχείς, η NASA σκοπεύει να αναπτύξει μεγαλύτερα drone για την εξερεύνηση του Άρη από αέρος.
Θα είναι πια άνοιξη στη Γη όταν το ρομπότ αρχίσει το κύριο σκέλος της εξερεύνησης στον κρατήρα Τζέζερο.
Το χρονοδιάγραμμα μπορεί πάντως να τροποποιηθεί, τόνισε η Τρόσπερ.
Το ρομπότ είναι σχεδιασμένο να λειτουργήσει για τουλάχιστον ένα αρειανό έτος, ή 687 γήινες ημέρες, πιθανότατα όμως θα ζήσει πολύ περισσότερο.
Ο προκάτοχός του, το σχεδόν πανομοιότυπο ρομπότ Curiosity, συνεχίζει την εξερεύνηση μιας διαφορετικής περιοχής του Άρη αδιάλειπτα εδώ και οκτώ χρόνια.
Το έπος του Perseverance μόλις τώρα αρχίζει.
Δείτε βίντεο από την προσεδάφιση
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις