Τσεσμέ : Στο Αιγαίο χωρίς να μεταδίδει στίγμα το τουρκικό πλοίο – Εν αναμονή απάντησης για το νέο γύρο των διερευνητικών η Αθήνα
Το πλοίο φαίνεται να κινείται με σχετική χαμηλή ταχύτητα, χωρίς να μεταδίδει στίγμα.
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Ποια είναι η Κριστίν Καβαλάρι: Τα ριάλιτι, το toy boy και το «πιο καυτό σεξ» με τον Τζέισον Στέιθαμ
- Κουτσουρεμένος ο προϋπολογισμός του «Διατηρώ»
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
Άγνωστη είναι η ακριβής θέση του τουρκικού ωκεανογραφικού πλοίου «Τσεσμέ», το οποίο σύμφωνα με την παράτυπη Navtex της Άγκυρας, θα κινείται μεταξύ της Λήμνου, της Σκύρου και της Λέσβου μέχρι και τις 2 Μαρτίου -εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.
Η Αθήνα ήδη φρόντισε να αντιδράσει με προφορικό διάβημα στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, χαρακτηρίζοντας την τουρκική ενέργεια «αχρείαστη», που «δεν βοηθά στο θετικό κλίμα», ξεκαθαρίζοντας ότι έχει ήδη υποβάλει κάποιες προτάσεις για ημερομηνίες για τις διερευνητικές επαφές για την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου και περιμένει απάντηση από την τουρκική πλευρά.
Το «Τσεσμέ», που απέπλευσε από την Κωνσταντινούπολη το πρωί της Πέμπτης, έχει εξέλθει από τα Στενά των Δαρδανελίων και κινείται προς το Αιγαίο Πέλαγος, στην περιοχή ανοιχτά της Ίμβρου. Το πλοίο φαίνεται να κινείται με σχετική χαμηλή ταχύτητα, λόγω παλαιότητας αλλά και των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή, χωρίς να μεταδίδει στίγμα στο Marine Traffic.
Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας «TCG Cesme A-599», έχει ηλικία που ξεπερνά τα 60 έτη και θεωρείται «γερασμένο» με τις δυνατότητες έρευνας να περιορίζονται αποκλειστικά στα ύδατα και όχι στο βυθό, όπως συμβαίνει με τα σεισμογραφικά «Ορούτς Ρέϊς» και «Μαρμμπαρός».
Το blame game
Σύμφωνα με την τουρκική Navtex, το Τσεσμέ θα επιχειρήσει να πραγματοποιήσει υδρογραφικές έρευνες σε διεθνή ύδατα, ωστόσο εύλογη είναι η ανησυχία τόσο για το timing όσο και για το αν αποτελεί προοίμιο για περισσότερες σχετικές κινήσεις.
Η τουρκική πλευρά έχει καταστήσει σαφές εδώ και καιρό ότι θέλει να στήσει ένα blame game υποδεικνύοντας την Αθήνα ως υπεύθυνη για ενδεχόμενο ναυάγιο του διαλόγου που επανεκκίνησε με τις διερευνητικές.
«Δεν πρέπει να ανεβάσουμε το θέμα. Δεν οριοθετήσαμε ΑΟΖ για να πούμε ότι πρέπει να μας ζητήσουν άδεια για τις έρευνες. Είναι σε διεθνή ύδατα, σε μη οριοθετημένη ΑΟΖ. Δεν κάνει σεισμικές έρευνες. Άρα κινείται πάνω σε αμφιλεγόμενες ζώνες του Διεθνούς Δικαίου» σημείωσε μιλώντας στο MEGA, για την τουρκική ναυτική οδηγία, o υποναύαρχος ε.α., Στέλιος Φενέκος.
Πρόσθεσε, εντούτοις, πως η Άγκυρα θα έπρεπε να απέχει από πράξεις «που θα προκαλέσουν την οποιαδήποτε διευθέτηση θα μπορούσε να υπάρχει στις διερευνητικές. Να αναδείξουμε την προκλητικότητα χωρίς να το στρατικοποιήσουμε».
Εκτίμησε, δε, ότι εάν τελικά το Τσεσμέ σταλεί στο σημείο για το οποίο εκδόθηκε η ναυτική οδηγία, θα πραγματοποιήσει έρευνες.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τουρκία «θέλει να προκαλέσει τα εξαρτημένα αντανακλαστικά μας. Να φανούμε εμείς πολύ επιθετικοί» αν και όπως επανέλαβε δεν συνίσταται εν προκειμένω ουσιαστική παραβίαση του διεθνούς δικαίου από την πλευρά των γειτόνων.
Επιπλέον, ο κ. Φενέκος, υπογράμμισε, ότι η Άγκυρα, έχει στοχεύσει τα «πυρά» της έναντι του έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια.
«Στόχευσαν τον κ. Δένδια, ο οποίος είναι ανάχωμα στις διεκδικήσεις της Τουρκίας, με τη νομική αντίληψη που προβάλει. Τον έβαλαν στόχο και επιτίθενται σε αυτόν. Εγκαθιδρύει ένα νομικό και δικαϊκό περιβάλλον ο Νίκος Δένδιας, το οποίο έρχεται να δέσει όποια πολιτική αποφασίσουμε. Αυτό δεν αρέσει στην Τουρκία και τον έχει βάλει στόχο» επισήμανε.
Επαγρύπνηση
Η νέα τουρκική πρόκληση εκδηλώνεται την ώρα που ο Ερντογάν δέχεται έντονες επικρίσεις στο εσωτερικό για την πολιτική του στο βόρειο Ιράκ, ειδικά μετά την γνωστοποίηση ότι 13 τούρκοι στρατιωτικοί βρέθηκαν νεκροί κατά τη διάρκεια εκτεταμένων επιχειρήσεων στην περιοχή.
Η υιοθέτηση από τις ΗΠΑ, παρά τις αρχικές επιφυλάξεις, των θέσεων της Άγκυρας ότι πρόκειται για εκτέλεση που διέπραξε το παράνομο στην Τουρκία PKK, έβγαλε προς στιγμήν τον τούρκο πρόεδρο από τη δύσκολη θέση. Ωστόσο δεν έκαμψε όλες τις αντιδράσεις της τουρκικής αντιπολίτευσης που ζητά τη διερεύνηση των αιτίων, με τον Ερντογάν να αναζητά διέξοδο από την κρίση με μια όχι τόσο ακραία κίνηση.
Γι’ αυτό και η Αθήνα συνεχίζει να τηρεί στάση αναμονής, επισημαίνοντας πως δεν θέτει ως προϋπόθεση για συνέχιση των διερευνητικών επαφών τη μη έξοδο του Τσεσμέ για έρευνες.
Οι κινήσεις της Αγκυρας βρίσκονται και υπό τη στενή παρακολούθηση του ελληνικού «Πενταγώνου». Προς το παρόν και οι στρατιωτικοί επιτελείς τηρούν στάση αναμονής και περιμένουν να δουν τι θα κάνει τελικώς η Τουρκία.
Αναμένεται η απάντηση της Τουρκίας για τις διερευνητικές
Σε διπλωματικό επίπεδο, κατά την πάγια τακτική, η Αθήνα προέβη σε διάβημα στην Άγκυρα.
Χαρακτηρίζοντας την κίνηση της τουρκικής πλευράς «αχρείαστη», που δεν «βοηθά στο θετικό κλίμα», υπενθυμίζει ότι έχει υποβάλει κάποιες προτάσεις για ημερομηνίες για τις διερευνητικές επαφές για την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου και περιμένει απάντηση από την τουρκική πλευρά.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις