Αλαλούμ «Μήδεια»: Μείωση λογαριασμών ρεύματος, υπόγεια καλώδια και ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων
Το κουβάρι φέρνει πρωτοβουλίες από την κυβέρνηση. Είχαν προβλεφθεί δράσεις υποδομών για το Ταμείο Ανάκαμψης, που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή ύψους σχεδόν 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.
Χάος αρμοδιοτήτων και στη μέση ο πολίτης- ενόσω κυβέρνηση και κρατικός μηχανισμός διαχειρίζονταν τις επιπτώσεις των έντονων καιρικών φαινόμενων και βρισκόταν ταυτόχρονα στο στόχαστρο των πυρών της αντιπολίτευσης – με την εικόνα “πινγκ πονγκ” μεταξύ των φορέων να οδηγεί τον πρωθυπουργό να παραδέχεται καταρχάς πως το μπαλάκι ευθυνών ενόχλησε (και τον ίδιο) και πως η κακοκαιρία ανέδειξε τα χρόνια προβλήματα στα κρίσιμα δίκτυα υποδομής.
Η ενόχληση του πρωθυπουργού, ειδικά όταν χιλιάδες σπίτια για 24ωρα δεν είχαν ρεύμα και νερό, εκφράστηκε δημοσίως με πολλούς αποδέκτες, ο οποίος, απευθυνόμενος χθες προς τους βουλευτές του, είπε πως «και εγώ και πολλοί άλλοι πιστεύω ότι ενοχληθήκαμε από αυτό το πινγκ πονγκ των ευθυνών ανάμεσα στους διάφορους αρμόδιους” και τόνισε ότι η κακοκαιρία αυτή “ανέδειξε χρόνια προβλήματα” τα οποία έχουμε ως προς τα κρίσιμα δίκτυα υποδομής.
Μετά τις βολές που εκτόξευσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και ειδικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας με αιχμές για το επιτελικό κράτος, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε, μιλώντας προς τους βουλευτές του, πως “προχωράμε με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα σε μία κεντρική μας προεκλογική δέσμευση που δεν είναι άλλη “από την αποκρυστάλλωση των αρμοδιοτήτων σε όλα τα επίπεδα κρατικής λειτουργίας ξεκινώντας από το κεντρικό κράτος”.
Ερχονται αλλαγές
Το αλαλούμ φέρνει πρωτοβουλίες από την κυβέρνηση όπου καταρχάς ο πρωθυπουργός ζήτησε να μειωθούν οι λογαριασμοί ρεύματος τον Φεβρουάριο για τα νοικοκυριά που ταλαιπωρήθηκαν από τις διακοπές και παράλληλα τα αρμόδια υπουργεία φέρνουν ρυθμίσεις λύσης των προβλημάτων και όχι μπαλώματος. Βασικό είναι πως από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, είχε ήδη δρομολογηθεί, μία σειρά από δράσεις υποδομών που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή ύψους σχεδόν 1 δισεκατομμυρίου ευρώ. Μετά το αίτημα του πρωθυπουργού, ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε αργά χθες το απόγευμα ότι αποφάσισε να αφαιρέσει από τους λογαριασμούς τη Χρέωση Δικτύου Διανομής που αντιστοιχεί στον μήνα Φεβρουάριο. “αναγνωρίζοντας την ταλαιπωρία χιλιάδων νοικοκυριών που επλήγησαν από την πρωτοφανή κακοκαιρία και με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας”.
Από το υπουργείο Εσωτερικών εξετάζεται ρύθμιση αποσαφήνισης των τομέων ευθύνης του κάθε φορέα προκειμένου να μπει τάξη στο κουβάρι των αρμοδιοτήτων, μετά και το αλαλούμ ευθυνών για το κόψιμο των δέντρων, η πτώση των οποίων γίνονται μία από τις βασικές αιτίες για τις μεγάλες ζημιές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης. Δεύτερος άξονας θωράκισης του συστήματος είναι η αντικατάσταση των των υπεργείων καλωδίων με χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης, με έργα που δρομολογεί το υπουργείο Ενέργειας, τα οποία θα επιτρέψουν τον εκσυγχρονισμό του συστήματος με υπόγεια καλώδια.
Από την κυβέρνηση διαμηνύουν ότι δεν είναι ώρα για κομματική αντιπαράθεση με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Χρήστο Ταραντίλη, ερωτηθείς για το αν συμμερίζεται τις δηλώσεις του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για τις ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ στο Μάτι τόνισε ότι «βρισκόμαστε εδώ για να λύσουμε προβλήματα του κόσμου» και υπογράμμισε με νόημα ότι δεν είναι η ώρα για κομματική αντιπαράθεση. Αναφορικά με τις εργασίες που γίνονται για την αποκατάσταση των βλαβών, ο κ. Ταραντίλης τόνισε ότι πάνω από 600 άτομα εργάζονται για αποκατάσταση βλαβών σε όλη την Ελλάδα και 450 τεχνικοί του ΔΕΔΔΗΕ στην Αττική, ενώ σε ερώτηση, κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, για το αν ο πρωθυπουργός θα ζητήσει παραιτήσεις αρμοδίων όπως στην περίπτωση του ΔΕΔΔΗΕ για την απόδοση ευθυνών, ο κ. Ταραντίλης τόνισε ότι «δεν είναι για τις ευθύνες».
«Γίνεται πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια για την αποκατάσταση των βλαβών. Πρόκειται για κατάσταση πολύ δύσκολη, για ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο τα τελευταία 40 χρόνια. Γίνεται ένας τιτάνιος αγώνας για να αποκατασταθούν οι βλάβες και να τελειώσει η προσπάθεια να ηλεκτροδοτηθεί και το τελευταίο σπίτι και τότε θα τα δούμε αυτά».
“Αποκρυστάλλωση των αρμοδιοτήτων σε όλα τα επίπεδα κρατικής λειτουργίας”
Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωστοποίησε ότι ζήτησε από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ να εξετάσει μία μείωση στο λογαριασμό του ρεύματος για το μήνα Φεβρουάριο για τα νοικοκυριά που έμειναν χωρίς ρεύμα λόγω της κακοκαιρίας λέγοντας μάλιστα πως «και εγώ και πολλοί άλλοι πιστεύω ότι ενοχληθήκαμε από αυτό το πινγκ πονγκ των ευθυνών ανάμεσα στους διάφορους αρμόδιους.
Παραδέχτηκε ότι η κακοκαιρία αυτή “ανέδειξε χρόνια προβλήματα” τα οποία έχουμε ως προς τα κρίσιμα δίκτυα υποδομής και πρόσθεσε πως “χωρίς να μπω σε μεγάλες λεπτομέρειες θα πω μόνο ότι οι επενδύσεις στο ΔΕΔΔΗΕ την τελευταία δεκαετία μειώθηκαν κατά σχεδόν 75%». Και διευκρίνισε “επικοινώνησα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού και του ζήτησα ως μία κίνηση καλής θέλησης να εξετάσει μία μείωση στο λογαριασμό του ρεύματος για το μήνα Φεβρουάριο για τα νοικοκυριά εκείνα τα οποία έμειναν χωρίς ρεύμα τις τελευταίες μέρες. Θα υπάρξουν ανακοινώσεις από τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού τις επόμενες μέρες σε αυτήν την κατεύθυνση ως μία έμπρακτη αναγνώριση της ταλαιπωρίας που υπέστησαν οι πελάτες της επιχείρησης».
Ο ο κ. Μητσοτάκης τόνισε προς τους βουλευτές του, πως προχωράμε με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα σε μία κεντρική μας προεκλογική δέσμευση που δεν είναι άλλη “από την αποκρυστάλλωση των αρμοδιοτήτων σε όλα τα επίπεδα κρατικής λειτουργίας ξεκινώντας από το κεντρικό κράτος” και πρόσθεσε πως “οι αποκεντρωμένες διοικήσεις, τα δασαρχεία, τις περιφέρειες, τους δήμους, τις επιχειρήσεις όπως τον ΔΕΔΔΗΕ που μπορεί να εμπλέκονται σε διαδικασίες όπως το κλάδεμα των δέντρων, είναι κάτι το οποίο ανεδείχθη κατά τη διάρκεια αυτής της περιπέτειας. Θα το αντιμετωπίσουμε κεντρικά με σχέδιο νόμου το οποίο θα φέρει προς ψήφιση το Υπουργείο Εσωτερικών στο κοινοβούλιο”.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «πριν χτυπήσει η κακοκαιρία είχαμε ήδη προνοήσει να προτείνουμε για να εντάξουμε στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης μία σειρά από δράσεις υποδομών που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή ύψους σχεδόν 1 δισεκατομμυρίου ευρώ κάποιες από τις οποίες έχουν να κάνουν και με υπογειοποίηση καλωδίων σε κρίσιμες περιοχές όπου τα καλώδια πρέπει για λόγους ασφαλείας να είναι υπόγεια. Θα μάθουμε λοιπόν από αυτή την κρίση, θα γίνουμε καλύτεροι και στο ζήτημα της διαχείρισης της κρίσης».
- Τι είπε ο Ρογκαβόπουλος για Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό: «Θα πάνε… μέχρι τέλους»
- «Κόκκαλο» με τον Γεράσιμο Γεννατά: Νέες παραστάσεις στο Θέατρο Σημείο
- Άμεσα έργα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας ζητάει ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας
- Οι ειδήσεις που πρέπει να ξέρεις από το in [Βίντεο]
- Λονδίνο: Η ψηλότερη και η κοντύτερη γυναίκα στον κόσμο συναντήθηκαν για τσάι (βίντεο)
- Προεδρία της Δημοκρατίας: Η ονοματολογία εγκλωβίζει την κυβέρνηση σε φαύλο κύκλο – Εν αναμονή δήλωσης Καραμανλή για Σαμαρα, ΝΔ