Μήδεια : Οι εναερίτες ή αλλιώς… spiderman που ρισκάρουν τη ζωή τους
Οι εργαζόμενοι του ΔΕΔΔΗΕ δουλεύουν 18 ώρες το 24ωρο για να επιδιορθώσουν τις βλάβες που υπέστη το δίκτυο από την κακοκαιρία
Όταν το αδύνατο γίνεται δυνατό τότε εμφανίζονται οι… εναερίτες.
Με κάθε καιρό, καύσωνα, βροχή, καταιγίδες ακόμη και χιόνι τους συναντάμε στα πιο επικίνδυνα και δυσπρόσιτα σημεία σε όλη τη χώρα.
Η δουλειά τους; Επάνω σε πυλώνες υψηλής τάσεως, κρεμασμένοι από καλώδια στο κενό προσπαθούν να διορθώσουν μια βλάβη και να επαναφέρουν το ρεύμα.
Η δουλειά του εναερίτη δεν είναι συνηθισμένη, είναι δύσκολη, επικίνδυνη και με ελάχιστα χρήματα.
Μιλώντας στο in.gr άνθρωπος του επαγγέλματος, αναφέρει πώς για ένα νέο υπάλληλο ο μισθός ανέρχεται από 550 ευρώ – 580 ευρώ μηνιαίως, ενώ για κάποιον με 40 χρόνια εργασίας αγγίζει τα 1.800 ευρώ.
Ειδικά τα τελευταία 24ωρα όπου η Μήδεια έκανε την εμφάνισή της στην Ελλάδα οι εναερίτες ανέλαβαν να «πέσουν» στη μάχη της δουλειάς και να επαναφέρουν το ρεύμα σε χιλιάδες νοικοκυριά.
Αποκαλυπτική είναι η παρακάτω ανάρτηση στο facebook.
Η κ. Tzina Papavas με ανάρτησή της στην ομάδα Kathemera Kifisia αναφέρει:
«Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς επιδιορθώνονται οι βλάβες του ηλεκτρικού ρεύματος; Οι εναερίτες, με ελάχιστα χρήματα ως μισθό, είναι μερικοί μόνο από τους αναρίθμητους πραγματικούς καθημερινούς ήρωες που συναντάμε σε όλες τις δουλειές. Καλημέρα».
Όταν αρκετοί έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε τη ζεστασιά του σπιτιού μας, άλλοι έπρεπε να βρεθούν στο καθήκον.
Οι εναερίτες είναι άνθρωποι οι οποίοι επιτελούν λειτούργημα, προκαλούν τον θαυμασμό μας και κερδίζουν τον σεβασμό μας, όταν τους αντικρίζουμε.
Διόνυσος και Εκάλη ένιωσαν την οργή της «Μήδειας», η οποία «έσφαξε» δέντρα και καλώδια ρεύματος κατά δεκάδες, βυθίζοντας τα πάντα στο σκοτάδι.
Χωρίς την καταλυτική συμβολή των εναεριτών η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης θα ήταν ανέφικτη.
Ένας ήρωας της καθημερινότητας
Ένας τέτοιος ήρωας της καθημερινότητας, ο εναερίτης της ΔΕΗ, Πελοπίδας Λυμπέρης μίλησε στον Αθήνα 9.84 και μάλιστα… εν ώρα δράσης, επάνω σε έναν γερανό στα Βριλήσσια, καταβάλλοντας την μέγιστη δυνατή προσπάθεια προκειμένου να μπορέσουν να ηλεκτροδοτηθούν οι γραμμές μέσης τάσης, να τροφοδοτηθούν οι υποσταθμοί και εν συνεχεία να δώσουν ρεύμα στην ευρύτερη περιοχή.
«Πρόκειται για μια από τις πιο δύσκολες καταστάσεις που έχουμε αντιμετωπίσει. Αυτή τη στιγμή έχουμε φτάσει στα όριά μας», ανέφερε, μιλώντας για την εμπειρία του σχετικά με το πρόσφατο κύμα κακοκαιρίας.
Τόνισε ότι οι συνθήκες που βιώνουν λόγω της έκτακτης σφοδρής χιονόπτωσης που σημειώθηκε τις τελευταίες ημέρες είναι αντίξοες ενώ, όπως είπε, μεγάλα προβλήματα έχουν προκληθεί και από τα δέντρα που έχουν πέσει πάνω στο δίκτυο, σημειώνοντας τα ”κολλήματα” που δημιουργούνται σε ότι αφορά στο κλάδεμά τους.
«Θα έπρεπε να έχει υπάρξει η σχετική πρόβλεψη. Δυστυχώς πρόκειται για ένα περίπλοκο νομικό πλέγμα το οποίο δεν επιτρέπει ούτε σε εμάς αλλά ούτε και στους Δήμους να γίνει σωστά η δουλειά. Τα δίκτυα μέσης και χαμηλής τάσης είναι απαραίτητο να προστατεύονται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην σκαλώνουν στα ”γρανάζια” της γραφειοκρατίας, των εγκρίσεων ή της υπερβολικής οικολογικής αντίληψης».
Πρόσθεσε ότι η εμπλοκή πολλών παραγόντων σε ένα τέτοιο θέμα δημιουργεί χάος εις βάρος του πολίτη.
«Εμείς ως εργαζόμενοι, παρά τις τεράστιες ελλείψεις που έχουμε σε προσωπικό, προσπαθούμε να ανταπεξέλθουμε , με πολλές ώρες εργασίας, μεγάλη ένταση και επικινδυνότητα αλλά και ευθύνη απέναντι στους πολίτες και στους συναδέλφους μας».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις