Γιατί ο κινέζος πρόεδρος φοβάται τον Τζακ Μα
Ο Σι Τζινπίνγκ είδε κινδύνους από τη γιγάντωση της εταιρείας αλλά και ότι επωφελούνται κάποιοι που θα μπορούσαν να τον αμφισβητήσουν
- Πάνω από 800 εκατομμύρια ενήλικες ζουν με διαβήτη - Το 59% δεν λαμβάνει θεραπεία
- Έξι στρατιώτες του Ισραήλ νεκροί σε μάχη στον Λίβανο, τουλάχιστον οκτώ θύματα σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς
- Συνεχίζονται και σήμερα οι βροχές και οι καταιγίδες - Πού θα δουν χιόνι
- Αίτημα για περισσότερους ευρωπαϊκούς πόρους για το κλίμα στην Ελλάδα
Η κυβέρνηση στο Πεκίνο αποφάσισε να βάλει φρένο στην αρχική δημόσια προσφορά της Ant Group του Τζακ Μα όχι μόνο επειδή φοβήθηκε για κινδύνους που δημιουργούνται στο χρηματοπιστωτικό σύστημα από τη γιγάντωση της εταιρείας αλλά και επειδή θα επωφελούνταν από αυτή ισχυρές πολιτικά οικογένειες που θα μπορούσαν να αμφισβητήσουν την κυριαρχία του προέδρου Σι Τζινπίνγκ.
Τη νέα αυτή διάσταση στην παρέμβαση της Κίνας στη μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή της ιστορίας και τελικά στην ακύρωσή της αποκαλύπτει δημοσίευμα της «Wall Street Journal», η οποία επικαλείται κινεζικές πηγές.
Οταν ο ηγέτης της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στα τέλη του περασμένου έτους σταμάτησε την αρχική δημόσια προσφορά της Ant, τα κίνητρά του φαίνονταν σαφή: Εδειχνε να ανησυχεί ότι η εταιρεία αυξάνει τους κινδύνους για το χρηματοπιστωτικό σύστημα και ενοχλήθηκε από τον ιδρυτή της, τον Τζακ Μα, για την κριτική που είχε ασκήσει ο τελευταίος στην εκστρατεία του Σι Τζινπίνγκ για ενίσχυση της επίβλεψης και της εποπτείας στον χρηματοπιστωτικό κλάδο. Ομως υπήρχε κι ένα ένας άλλος βασικός λόγος, σύμφωνα με περισσότερους από δώδεκα κινέζους αξιωματούχους και κυβερνητικούς συμβούλους, όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα. Ο λόγος αυτός ήταν η συνεχώς αυξανόμενη ανησυχία στο Πεκίνο για την περίπλοκη δομή ιδιοκτησίας της Ant – και των ανθρώπων που θα μπορούσαν να κερδίσουν πάρα πολλά χρήματα από την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο.
Μυστική έρευνα
Τις εβδομάδες πριν μπουν στο χρηματιστήριο οι μετοχές της εταιρείας, μυστική έρευνα του Πεκίνου διαπίστωσε ότι το ενημερωτικό δελτίο για την αρχική δημόσια προσφορά της Ant απέκρυπτε την πολυπλοκότητα της ιδιοκτησίας της εταιρείας, σύμφωνα με αξιωματούχους και κυβερνητικούς συμβούλους, οι οποίοι γνώριζαν για την έρευνα, αναφέρει η «Wall Street Journal». Πίσω από αδιαφανή επενδυτικά οχήματα που κατέχουν μερίδια στην εταιρεία, διαπιστώθηκε ότι υπήρχε ομάδα από κινέζους ισχυρούς παίκτες της οικονομικής και πολιτικής ζωής, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων με μεγάλες επαφές και στενές σχέσεις με πολιτικές οικογένειες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν πιθανές προκλήσεις για τον πρόεδρο Σι και τον στενό του κύκλο, αναφέρεται. Αυτά τα άτομα, μαζί με τον Τζακ Μα και τα κορυφαία στελέχη της εταιρείας, θα έβγαζαν πολλά δισεκατομμύρια δολάρια ο καθένας καθώς η αξία της Ant με την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο θα ξεπερνούσε τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια.
Εκτοτε, από τον Οκτώβριο του 2020, ο Τζακ Μα έχει χαθεί από το προσκήνιο και έχει κάνει μόνο δύο εμφανίσεις με τις φήμες να οργιάζουν για την τύχη του. Ο Μα είναι ο ιδρυτής της Alibaba, του ιντερνετικού γίγαντα που ελέγχει το ένα τρίτο της Ant.
Τον Οκτώβριο του 2020 ο Μα είχε κάνει δημόσια ομιλία ασκώντας αυστηρή κριτική στις κινεζικές εποπτικές αρχές και στις κρατικές τράπεζες χαρακτηρίζοντας αναχρονιστικό τον τρόπο προσέγγισης των δραστηριοτήτων τους. Αμέσως κινήθηκαν διαδικασίες από το Πεκίνο που ήδη δεν έβλεπε με καλό μάτι την επέκταση των δραστηριοτήτων του.
Μετά την ομιλία εκείνη οι εποπτικές αρχές της Κίνας κάλεσαν σε κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση τον Μα και στις αρχές του Νοεμβρίου η Ant υποχρεώθηκε να αναβάλλει τις δημόσιες προσφορές της στο Χονγκ Κονγκ και τη Σαγκάη όπου θα συγκεντρώνονταν κεφάλαια ύψους 34 δισ. δολαρίων. Την απόφαση αυτή από τότε λεγόταν ότι την έλαβε ο ίδιος ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ.
Ο Μα διετέλεσε ως επικεφαλής της Alibaba για δύο δεκαετίες πριν παραιτηθεί τον Σεπτέμβριο του 2019 από τη θέση του εκτελεστικού προέδρου. H Ant Group θεωρούνταν ως μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο στις ηλεκτρονικές πληρωμές. Μεταξύ άλλων έχει τον έλεγχο της πολύ δημοφιλούς στην Κίνα εφαρμογής πληρωμών μέσω κινητών τηλεφώνων, την Alipay.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις