Κοροναϊός : Πάνω από 20,5 εκατ. χρόνια ζωής έχουν ήδη χαθεί παγκοσμίως
Σύμφωνα με νέα μελέτη, στις βαρύτερα πληγείσες από τον νέο κορωναϊό χώρες, τα χαμένα έτη ζωής είναι δύο ως εννέα φορές περισσότερα σε σύγκριση με εκείνα που χάνονται κάθε χρόνο εξαιτίας της γρίπης
- ΗΠΑ: Κρίσιμο 48ωρο – Ο Τραμπ οδηγεί τη χώρα σε… shutdown
- Αποκάλυψη in: Μία πολυμήχανη 86χρονη παγίδευσε μέλη συμμορίας «εικονικών ατυχημάτων» στα Χανιά
- Σε 20 χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε ο σύζυγος της Ζιζέλ Πελικό για βιασμούς - Ένοχοι οι 51 κατηγορούμενοι
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
Περισσότερα από 20,5 εκατομμύρια χρόνια ζωής έχουν χαθεί παγκοσμίως εξαιτίας της COVID-19, με μέσο όρο τα 16 χαμένα χρόνια ζωής ανά άτομο που πεθαίνει από τη νόσο. Αυτό έδειξε νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Scientific Reports».
Μάλιστα σύμφωνα με τη μελέτη, τα χαμένα έτη ζωής (Years of Life Lost –YLL) – η διαφορά δηλαδή μεταξύ της ηλικίας ενός ατόμου την ημέρα του θανάτου του και του προσδόκιμου ζωής του – λόγω της COVID-19 στις βαρύτερα πληγείσες από την πανδημία χώρες μπορεί να είναι δύο ως εννέα φορές περισσότερα σε σύγκριση με τα έτη ζωής που χάνονται κάθε χρόνο εξαιτίας της εποχικής γρίπης.
Ανάλυση για 81 χώρες
O Eκτορ Πιφαρέ Αρόλας, διευθυντής Ερευνών στο Κέντρο για την Ερευνα στα Οικονομικά της Υγείας του Πανεπιστημίου Pompeu Fabra της Βαρκελώνης και οι συνεργάτες του εκτίμησαν τα χαμένα έτη ζωής εξαιτίας της COVID-19 με βάση δεδομένα σχετικά με 1.279.866 θανάτους σε 81 χώρες καθώς και δεδομένα για το προσδόκιμο ζωής ανά χώρα.
Πλήττονται κυρίως τα νεαρά άτομα…
Με βάση τους υπολογισμούς τους, 20.507.518 έτη ζωής έχουν χαθεί εξαιτίας του νέου κορωνοϊού στις 81 χώρες που συμπεριελήφθησαν στη μελέτη – αυτό αντιστοιχεί σε 16 έτη ζωής ανά άτομο που πεθαίνει κατά μέσο όρο. Η επιμέρους ανάλυση έδειξη ότι από το σύνολο των χαμένων ετών ζωής το 44,9% αφορούσε άτομα ηλικίας 55 ως 75 ετών, τo 30,2% άτομα κάτω των 55 ετών και το 25% άτομα άνω των 75 ετών.
… και οι άνδρες
Στις χώρες για τις οποίες υπήρχαν στοιχεία σε ό,τι αφορούσε τους θανάτους ανά φύλο, τα χαμένα έτη ζωής ήταν 44% περισσότερα στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες. Σε σύγκριση με άλλες συχνές αιτίες θανάτου παγκοσμίως, η COVID-19 ήταν υπαίτια για δύο ως εννέα φορές περισσότερα χαμένα έτη ζωής σε σχέση με την εποχική γρίπη και από 25%-50% περισσότερα χαμένα έτη ζωής σε σχέση με τις καρδιοπάθειες.
Ενα «καρέ» της εξελισσόμενης πανδημίας
Οι συγγραφείς της μελέτης επισημαίνουν πάντως ότι τα αποτελέσματά τους πρέπει θεωρηθούν ως μόνο ένα φωτογραφικό «καρέ» σε μια εξελισσόμενη πανδημία: συγκεκριμένα σκιαγραφούν την εικόνα που επικρατούσε ως τις 6 Ιανουαρίου του 2021. Επίσης, όπως λένε, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η σωστή εκτίμηση των χαμένων ετών ζωής εξαιτίας της COVID-19 συναντά και τον «σκόπελο» της δυσκολίας στην ακριβή καταγραφή των θανάτων που οφείλονται στον νέο κορωνοϊό.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις