Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Lockdown: Μάχη για να μην επικρατήσουν οι μεταλλάξεις – Τοπικές εξάρσεις και πίεση του ΕΣΥ δείχνουν παράταση του lockdown

Lockdown: Μάχη για να μην επικρατήσουν οι μεταλλάξεις – Τοπικές εξάρσεις και πίεση του ΕΣΥ δείχνουν παράταση του lockdown

Οι ειδικοί αναμένουν να δουν και την επόμενη εβδομάδα πώς το σκληρό lockdown έχει επηρεάσει τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας (νοσηλείες, διασωληνώσεις, εξιτήρια), καθώς και την πορεία των κρουσμάτων, τα οποία μέχρι στιγμής δείχνουν μία σταθεροποίηση.

Μάχη για να μην επικρατήσει η βρετανική μετάλλαξη δίνουν οι ειδικοί, την ώρα μάλιστα που και το στέλεχος της Ν. Αφρικής στη χώρα κάνει αισθητή την παρουσία του.

Στο 40% η παρουσία της βρετανικής μετάλλαξης σε ορισμένες περιοχές

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη χτεσινή ενημέρωση, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης διαβεβαίωσε πως τα νέα στελέχη παρακολουθούνται στενά από τις αρχές, μέσω του δικτύου γονιδιωματικής επιτήρησης.

Και ενώ «προς το παρόν δεν έχουμε δει κάποια «έκρηξη» στην Ελλάδα ή κάτι που να σχετίζεται με συρροή» της βρετανικής μετάλλαξης, την οποία συνέδεσε με αύξηση της μεταδοτικότητας του ιού σε ποσοστό 15 – 20%, για όλες τις ηλικίες, το ζήτημα «το αντιμετωπίζουμε στην ρίζα του αυτή την στιγμή και το παρακολουθούμε πολύ στενά», όπως είπε.

Αναφορικά με τη μεταδοτικότητα του ίδιου στελέχους στα παιδιά, το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων σημείωσε πως «δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη υπογραφή που να φαίνεται ότι είναι πιο έντονη στα παιδιά. Τα παιδιά έχουν την χαμηλότερη μεταδοτικότητα από όλα τα ηλικιακά γκρουπ και μάλιστα η διαφορά αυξάνεται – φαίνεται, δηλαδή, ότι είναι λιγότερο μεταδοτικά από τους ενήλικες όταν έχουν την μετάλλαξη».

Σχετικά με τα ποσοστά επικράτησης των στελεχών, ο κ. Μαγιορκίνης είπε πως «το βρετανικό στέλεχος έχει το μεγαλύτερο ποσοστό αυτή τη στιγμή, ενώ το νοτιοαφρικανικό φαίνεται ότι είναι περιχαρακωμένο σε ελάχιστες περιοχές. Η εκτίμηση που έχουμε αυτή τη στιγμή για το βρετανικό είναι ότι κυμαίνεται σε κάποιες περιοχές γύρω στο 40%», αν και «θα πρέπει να περιμένουμε ένα χρονικό διάστημα για να βγάλουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα».

Επανερχόμενος, έπειτα, στις ιδιότητες των μεταλλάξεων, ο κ. Μαγιορκίνης μίλησε για «μία ήπια αυξημένη μεταδοτικότητα». Επιπλέον, «υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι μπορεί να σχετίζεται και με αυξημένη παθογένεια. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή οι μελέτες που έρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο είναι συγκεχυμένες, οπότε περιμένουμε να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Το βρετανικό στέλεχος δυνητικά θα επικρατήσει

Στις μεταλλάξεις αναφέρθηκε και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την αρχική της εισήγηση.

«Το μεταλλαγμένο βρετανικό στέλεχος εμφανίζει μεγάλη διασπορά σε πολλές περιοχές της χώρας. Έχουν ήδη ανιχνευθεί περισσότερα από 760 κρούσματα σε 32 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας μας», δήλωσε.

Τα περισσότερα κρούσματα ανιχνεύονται εντός συνόρων, συνέχισε, «σαφώς υποδηλώνοντας ότι έχουμε διασπορά στην κοινότητα».

«Ανιχνεύεται ιδιαίτερα όταν παρατηρούνται μεγάλες συρροές», σημείωσε, και ξεκαθάρισε πως οι επιστήμονες αναμένουν «ότι, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, το στέλεχος δυνητικά θα επικρατήσει».

Αναφερθείσα στη μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής, θύμισε πως «σε αντίθεση με το βρετανικό στέλεχος, αυτή επηρεάζει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων». Για το λόγο αυτό και με στόχο τον περιορισμό της διασποράς αυτού του στελέχους σε άλλες περιοχές της χώρας, «εκτός από αυστηρό lockdown στον Εύοσμο αυτή εκτεταμένο testing για έγκαιρη ιχνηλάτηση των φορέων».

Μεταλλάξεις και γεμάτες ΜΕΘ φέρνουν παράταση του lockdown

Την ίδια ώρα η πίεση στις ΜΕΘ της Αττικής αλλά και η επικράτηση των μεταλλάξεων δείχνουν τον δρόμο για… παράταση του lockdown.

Οι ειδικοί αναμένουν να δουν και την επόμενη εβδομάδα πώς το σκληρό lockdown έχει επηρεάσει τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας (νοσηλείες, διασωληνώσεις, εξιτήρια), καθώς και την πορεία των κρουσμάτων, τα οποία μέχρι στιγμής δείχνουν μία σταθεροποίηση.

Σε κάθε περίπτωση θα λέγαμε πως τα πράγματα είναι αρκετά πιεστικά, ειδικά αν σκεφτεί κανείς πως η λήξη του lockdown είναι στις 28 Φεβρουαρίου.

Από την πλευρά της πάντως η κυβέρνηση φαίνεται να επιθυμεί το άνοιγμα μερικών δραστηριοτήτων τον Μάρτιο, εφόσον βέβαια το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Σε κάθε περίπτωση τα επιδημιολογικά δεδομένα θα πρέπει να συνεκτιμηθούν από τους εμπειρογνώμονες πριν προχωρήσουμε σε μερικό άνοιγμα δραστηριοτήτων.

Καπραβέλος: Lockdown μέχρι τέλος Μαρτίου – Μέχρι τον Απρίλιο θα έχουμε και την ανοσία

«Το εμβόλιο προφυλάσσει. Είναι το όπλο μας. Είναι αυτό που θα δώσει την πολυπόθητη ανοσία και την άμυνα απέναντι στον κορωνοϊό.», είπε ο Διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου Νίκος Καπραβέλος στον ΣΚΑΪ.

Όπως εξήγησε ο κ. Καπραβέλος, «αυτή τη στιγμή δε μπορούμε να μιλάμε για χαλάρωση μέτρων», καθώς είναι ασφυκτική η πίεση στο σύστημα.

«Σύμφωνα με όλα τα επιστημονικά στοιχεία, η πανδημία τελειώνει τέλη Μαρτίου. Μέχρι τον Απρίλιο θα έχουμε και την ανοσία. Έχουμε δύο δύσκολους μήνες μπροστά μας», εκτίμησε.

Τέλος, ανέφερε ότι το lockdown, με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, πρέπει να διαρκέσει μέχρι τέλος Μαρτίου, αλλά όχι κατ’ ανάγκη με κλειστή την αγορά.

Σε lockdown από σήμερα Κάλυμνος, Κορδελιό – Εύοσμος

Όπως ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιάς δύο ακόμα περιοχές εντάχθηκαν σε καθεστώς lockdown.

Πρόκειται για την ένταξη των δήμων Καλύμνου και Κορδελιού-Ευόσμου στη λίστα, μαζί με τις Αττική, Εύβοια (πλην Σκύρου), Μύκονο και Αχαΐα.

Συνολικά έξι περιοχές έχουν μπει στη λίστα με το «βαθύ κόκκινο», με την Αττική, στην οποία κατοικεί σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας, να καταλαμβάνει την πρώτη θέση, τόσο σε ιικό βάρος, όσο και σε απόλυτους αριθμούς.

Σε Κάλυμνο και Κορδελιό-Εύοσμο η απόφαση για το lockdown ισχύει από σήμερα το πρωί του Σαββάτου, έως και την 1η Μαρτίου.

Για Αττική, Εύβοια, Αχαΐα και Μύκονο, το σκληρό lockdown ισχύει μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. Νωρίτερα, στις 26 Φεβρουαρίου, την επόμενη Παρασκευή, θα ανακοινωθεί η επέκταση ή μη του σκληρού lockdown στις παραπάνω περιοχές, πάντα σε συνάρτηση με την επιδημιολογική κατάσταση που θα έχει διαμορφωθεί στην κάθε μία.

Πιο συγκεκριμένα, στο «βαθύ κόκκινο» βρίσκονται οι περιοχές:

-Δήμος Καλυμνίων

-Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου Θεσσαλονίκης

-Δήμος Μυκόνου

-Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας (πλην Σκύρου)

-Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας

-Περιφέρεια Αττικής.

Must in

Πρώτες φυγόκεντρες αντιδράσεις στη Νέα Δημοκρατία

Διαφοροποίηση από τον Ανδρέα Κατσανιώτη από την κεντρική γραμμή για τη διαχείριση της αποπομπής του πρώην πρωθυπουργού από τη Νέα Δημοκρατία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024