Ποιες δραστηριότητες ενδέχεται να ανοίξουν τον Μάρτιο – Τα στοιχεία για να δώσουν οι ειδικοί το πράσινο φως
Σε περίπτωση που δεν δούμε αύξηση των νοσηλειών και των κρουσμάτων την επόμενη εβδομάδα, τότε είναι πολύ πιθανό να ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα της αγοράς και των σχολείων.
Ο Μάρτιος είναι ο μήνας που θα αφήσουμε πίσω μας το σκληρό lockdown και θα υποδεχτούμε ξανά την έναρξη μερικών δραστηριοτήτων διαμηνύουν ειδικοί και κυβέρνηση.
Βέβαια αυτό θα συμβεί αφενός αν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και κυρίως η διασπορά του βρετανικού παραλλαγμένου στελέχους, αφετέρου και από την κατάσταση στις ΜΕΘ.
Για το δεύτερο σκέλος ήδη το υπουργείο Υγείας έχει βάλει σε εφαρμογή το σχέδιό του για αποσυμπίεση των ΜΕΘ, δημιουργώντας εντός των νοσοκομείων 160 επιπλέον κλίνες για τη νοσηλεία περιστατικών κοροναϊού και 30 κλίνες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) για τους βαριά ασθενείς με Covid.
Την ίδια ώρα στην μάχη αναμένεται να μπουν και οι ιδιωτικές κλινικές, οι οποίες θα δέχονται περιστατικά non-covid από τα νοσοκομεία μεταφοράς, τα οποία ήδη δέχονται ασφυκτική πίεση.
Σε περίπτωση λοιπόν που δεν δούμε αύξηση των νοσηλειών και των κρουσμάτων την επόμενη εβδομάδα, τότε είναι πολύ πιθανό να ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα της αγοράς και των σχολείων.
Εξαδάχτυλος: Ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξανανοίξουν κάποιες δραστηριότητες από 1η Μαρτίου
Ανοιχτό άλλωστε άφησε το ενδεχόμενο να επανεκκινήσουν κάποιες δραστηριότητες από 1η Μαρτίου ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, ενώ και από την πλευρά του ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι το άνοιγμα δραστηριοτήτων, όπως καταστήματα και σχολεία από τη συγκεκριμένη ημερομηνία.
Όπως είπε, «μέσα στη βδομάδα θα δούμε μια σταθεροποίηση και μια μείωση των κρουσμάτων προς το τέλος της βδομάδας. Ενδεχομένως από 1η Μαρτίου να υπάρξει επαναλειτουργία κάποιων δραστηριοτήτων. Οι ΜΕΘ θα κρίνουν την άρση των μέτρων.»
Πάντως σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις εκτός νομού και τα ταξίδια, εξήγησε ότι δεν έχουμε φτάσει στο σημείο αυτό της ανοσίας του πληθυσμού με το εμβόλιο, ώστε να αρχίσουν να επιτρέπονται οι μετακινήσεις των εμβολιασμένων από νομό σε νομό.
Αναφορικά με τον εορτασμό του Πάσχα ξεκαθάρισε ότι δεν θα είναι όπως πέρσι που δεν χτύπησαν οι καμπάνες, αλλά ούτε όπως πρόπερσι που τα ρεπορτάζ έδειχναν κοσμοπλημμύρες στις εκκλησίες αλλά θα κινηθούμε κάπου ενδιάμεσα.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ για τους εμβολιασμούς, φάνηκε αισιόδοξος λέγοντας πως «έχουμε τη δυνατότητα να ξεπεράσουμε και το Ισραήλ.»
«Εφόσον υπάρχει επάρκεια των εμβολίων και με τις αυξημένες δόσεις που αναμένονται, θα τελειώσουμε πολύ πιο γρήγορα» είπε ο κ. Εξαδάκτυλος.
Σχετικά με τον τουρισμό το καλοκαίρι, ο κ. Εξαδάκτυλος επεσήμανε ότι δεν ήταν η αιτία διασποράς του ιού. Επίσης, είπε ότι φέτος το καλοκαίρι «είμαστε πιο αισιόδοξοι».
Γεραπετρίτης: Στόχος το άνοιγμα δραστηριοτήτων από 1η Μαρτίου
Στο ίδιο μήκος και ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε, μιλώντας στον ΑΝΤ1 ότι την 1η Μαρτίου εάν επικρατήσει σταθεροποίηση της κατάστασης με τα κρούσματα, θα υπάρξει σταδιακό άνοιγμα.
«Θα ακολουθήσουμε τις οδηγίες των λοιμωξιολόγων για το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων» είπε χαρακτηριστικά.
Ειδικά για τα σχολεία τόνισε ότι η ανάγκη για το άνοιγμά τους δεν έχει να κάνει μόνο με το εκπαιδευτικό κομμάτι, αλλά υπάρχουν ζητήματα και ψυχολογικά για τους μαθητές.
Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί έχουν τονίσει πολλάκις πως τα μέτρα που λαμβάνονται είναι δυναμικά, καθώς ο ιός πολλές φορές διασπείρεται ανεξέλεγκτα.
Παπαευαγγέλου: Δεν ξέρουμε εάν θα είναι το τελευταίο lockdown
Αυτό άλλωστε τόνισε και στην χτεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου.
Συγκεκριμένα όταν ρωτήθηκε για το αν το lockdown θα αρθεί από τις αρχές Μαρτίου με δεδομένη την σταθερή επιδημιολογική εικόνα και ενδεχόμενη μείωση των κρουσμάτων, είπε ότι «το θέμα δεν συζητήθηκε από την Επιτροπή. Το τι θα γίνει από την 1η Μαρτίου και έπειτα θα το δει η επιτροπή την ερχόμενη Τετάρτη όποτε και θα έχει όλα τα νεότερα δεδομένα». Πάντως, η ίδια είπε ότι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν αυτό είναι το τελευταίο lockdown «και είναι κάτι που δεν μπορεί να το πει κανείς» πρόσθεσε τονίζοντας ότι ο εμβολιασμός θα βοηθήσει ώστε να μπορέσουμε γρηγορότερα να επιστρέψουμε σε μια σχετική κανονικότητα.
Καμπανάκι για τις μεταλλάξεις – Τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά
Οι ειδικοί πάντως δεν μπορούν να κρύψουν τις τελευταίες ημέρες την ανησυχία τους σχετικά με την διασπορά της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης στον δήμο Κορδελιού-Ευόσμου, ενώ η κατάσταση στα κρούσματα φαίνεται να οδεύει προς σταθεροποίηση.
Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη και ο Καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μίλησαν στον ΣΚΑΪ για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα και τους εμβολιασμούς.
Αναφερόμενος στο σχόλιο του δημάρχου Κορδελιού-Ευόσμου, για το ότι τα εμβόλια δεν είναι αποτελεσματικά κατά της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης, ο κ. Βασιλακόπουλος έκανε έκκληση «να μην εκφράζονται δημόσια μη ειδικοί για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων».
Όπως εξήγησε ο καθηγητής, τα εμβόλια που κάνουμε προκαλούν συγκέντρωση αντισωμάτων αρκετά μεγάλη, ώστε να υπερνικήσουν τον ιό, επομένως μπορούν να καταπολεμήσουν και τις μεταλλάξεις.
Σχετικά με το περιστατικό με τον γιατρό που φέρεται να εμφάνισε μυϊκή αδυναμία, είπε ότι διερευνάται, ενώ τόνισε ότι το εμβόλιο δεν έχει καμία σχέση.
Αντίστοιχα, η νοσηλεύτρια, η οποία είχε εμφανίσει παράλυση μετά τον εμβολιασμό και πλέον είναι καλά στην υγεία της, δεν επιβεβαιώθηκε ότι έχει το σύνδρομο Guillain-Barre και δεν έχει καμία σχέση με το εμβόλιο.
Πληρότητα στις ΜΕΘ
Στο 85% έχει φτάσει η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ στην Αττική, ανέφερε η κα Παγώνη, υπογραμμίζοντας την ανάγκη αποσυμπίεσης του συστήματος πριν την απόφαση άρσης των μέτρων.
«Αν τα καταφέρουμε αυτή τη βδομάδα, επειδή περιμένουμε σταθεροποίηση των κρουσμάτων, μπορούμε μετά να αξιολογήσουμε τις παραμέτρους για το lockdown.», είπε.
Καμπανάκι Γώγου : Τα επιδημιολογικά στοιχεία δεν είναι καλά
Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε και ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος μεταξύ άλλων εξέφρασε την ανησυχία του για την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, αλλά και την ελπίδα ότι τα πράγματα στο μέλλον θα είναι καλύτερα.
«Δεν ξέρουμε πόσο θα πάει. Επιδημιολογικά δεν είμαστε και πολύ καλά αυτή τη στιγμή. Στην Αττική έχουμε μία σταθεροποίηση. Αλλά το πρόβλημα είναι το φορτίο, που πιέζει το Σύστημα Υγείας, ειδικά σε Αττική και Πάτρα».
Πάντως όπως τόνισε ο κ. Γώγος, «αντέχει το σύστημα αυτή τη στιγμή. Υπάρχει το μαξιλάρι να ανοίξουν και νέες μονάδες. Δεν θέλουμε να φτάσουμε όμως εκεί».
Μιλώντας στο Open σημείωσε ότι «θα είναι καλύτερη η εικόνα στο μέλλον σε σχέση με παρελθόν. Με τον εμβολιασμό τα πράγματα θα πάνε καλύτερα. Αλλά δεν ξέρουμε το μέλλον του ιού, με τις μεταλλάξεις πού θα πάνε» είπε χαρακτηριστικά και ανέφερε ότι ουσιαστικά θα έχουμε το ίδιο φαινόμενο με αυτό της γρίπης, με τον κοροναϊό να είναι πιο βαριά νόσος.
- Μαθαίνει αντίπαλο στα play offs του Nations League η Εθνική
- Φαραντούρης: «H κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα έχει πολλούς υπευθύνους» – Τι είπε για τους συνυποψηφίους του
- Το φαινόμενο Σαμπρίνα Κάρπεντερ «διδάσκει» από μια νέα στάση στο σεξ στα live της και τρελαίνει το διαδίκτυο
- Λίβανος: Νέο πλήγμα του Ισραήλ στη Βηρυτό – Εντολές εκκένωσης τριών χωριών στα νότια
- Ολυμπιακός: Mε επίθεση που πετάει!
- Λακωνία: Νεκρός ανασύρθηκε άνδρας από κτίριο στο οποίο ξέσπασε φωτιά