Το savoir vivre των τηλεδιασκέψεων
Τι να κάνεις και τι να αποφύγεις στο Zoom.
Η πανδημία μας έκλεισε αναγκαστικά στο σπίτι και πάρα πολλές από τις καθημερινές μας δραστηριότητες μεταφέρθηκαν στο ψηφιακό περιβάλλον. Οι τηλεδιασκέψεις στο Zoom και σε παρόμοιες εφαρμογές έγιναν ξαφνικά μέρος της ζωής μας.
Καθώς οι περισσότεροι από δεν είμασταν προετοιμασμένοι για την νέα κανονικότητα έχουμε προσπαθήσει να προσαρμοστούμε όπως μπορούμε αλλά κάνουμε ακόμη λάθη.
Παρακάτω ακολουθούν συμβουλές για το τι πρέπει να κάνουμε και τι να αποφεύγουμε στις τηλεδιασκέψεις που συμμετέχουμε.
Η προετοιμασία
Προσπαθήστε τα είστε online τουλάχιστον 10 λεπτά πριν την προγραμματισμένη ώρα της συνάντησης ώστε να έχετε χρόνο να αντιμετωπίσετε τυχόν προβλήματα. Προσέξτε το ντύσιμό σας όχι μόνο στην πάνω μεριά αλλά και στη κάτω καθώς ποτέ δεν μπορεί να προβλέψει κανείς αν θα χρειαστεί να σηκωθείτε.
Ελέγξτε από πριν την ποιότητα της σύνδεσης σας
Τα περισσότερα προβλήματα στις τηλεδιασκέψεις προκύπτου από την ποιότητα της ίδιας της κλήσης. Πριν ξεκινήσει ανοίξτε λίγο την κάμερα σας για να δείτε ότι όλα είναι εντάξει. Ελέγξτε αν είναι σωστή η γωνία και ο φωτισμός καθώς και τι γίνεται στo background.
Ιδιαίτερη σημαντική είναι η ποιότητα του ήχου. Ειδικά για τα λάπτοπ πρέπει να έχουμε υπόψιν ότι η ποιότητα του ενσωματωμένου μικροφώνου είναι στις περισσότερες περιπτώσεις αρκετά χαμηλή. Δοκιμάστε την πριν με κάποιον φίλο σας ή χρησιμοποιήστε ακουστικά με μικρόφωνο.
Οιοσδήποτε τσεκάρετε τη σύνδεση σας στο ίντερνετ. Μπορείτε να το κάνετε μέσω του speedtest.net ( αν είναι κάτω από 20 megabits το δευτερόλεπτο, τότε μάλλον θα έχετε πρόβλημα).
Ναι, χρειάζεται να έχετε την κάμερα ανοιχτή
Μπορεί να μην έχετε όρεξη να σας δουν. Να είστε βολεμένοι με το ξεχειλωμένο φούτερ. Παρόλα αυτά είναι αγενές να έχετε κλειστή την κάμερά σας όταν όλοι οι υπόλοιποι την έχουν ανοιχτή.
Το mute είναι αναγκαίο για τα ομαδικά meetings
Βάλτε σε σίγαση το μικρόφωνό σας όταν παίρνετε μέρος σε ομαδική συνομιλία για να αποφύγετε τους ανεπιθύμητους θορύβους στη κουβέντα. Στη συνέχεια, όταν είναι σειρά σας να μιλήσετε πατήστε unmute.
Χρειάζονται όρια
Παιδιά, γατιά, σκυλιά καλό θα ήταν να μην εμφανίζονται στις επαγγελματικές μας συναντήσεις. Αν υπάρχει δυνατότητα βρείτε ένα ήσυχο μέρος στο σπίτι και κλείστε τη πόρτα. Σε κάθε περίπτωση ενημερώστε τους υπόλοιπους ενοίκους ότι τα επόμενα λεπτά θα βρίσκεστε σε meeting.
Μην κοιτάτε το κινητό σας
Όπως σε ένα κανονικό meeting θα ήταν αγενές να κοιτάτε το κινητό σας, το ίδιο ισχύει και για τις τηλεδιασκέψεις. Αποφεύγετε το multitasking και κάντε τους συνομιλητές σας να αισθανθούν ότι τους δίνεται την απαραίτητη προσοχή (ακόμα και αν αυτό σημαίνει το γνωστό πλέον παγωμένο χαμόγελο προς το πουθενά).
Ποιος κλείνει την πόρτα;
Αν είστε ο διοργανωτής της τηλεδιάσκεψης φροντίστε να βγείτε τελευταίος από αυτή, αφού αποχαιρετήσετε τους καλεσμένους σας.
- Κίνα: Οι ΗΠΑ «παίζουν με τη φωτιά» δίνοντας στην Ταϊβάν περισσότερη στρατιωτική βοήθεια
- Καιρός: Στα λευκά ορεινά της χώρας – Το καμπανάκι της ΕΜΥ για την κακοκαιρία
- Θρίαμβος της Μπόρνμουθ στο «Ολντ Τράφορντ» (3-0) – Γκέλα για την Τσέλσι (0-0)
- Βραζιλία: Τουλάχιστον δέκα νεκροί σε συντριβή μικρού αεροπλάνου
- Artemas και Διαμαντής: Ο Κύπριος viral τραγουδιστής που ακούει ο Ομπάμα και όλο το TikTok, έχει ορμή
- Γάζα: Οικογένειες ψάχνουν καθημερινά στα σκουπίδια για να φάνε, λέει η UNRWA