Κ. Βλάσης: Με εκβιασμούς και τη διπλωματία των «κανονιοφόρων» η Τουρκία υποσκάπτει κάθε προσπάθεια συνεννόησης
Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Βλάσης, μιλά στο in.gr για τα ελληνοτουρκικά, την ψήφο των αποδήμων, τη διαχείριση της πανδημίας, τα σενάρια εκλογών
- Στους 94 έχουν φτάσει οι νεκροί στη Μοζαμβίκη μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Μηχανική βλάβη σε πλοίο με 115 επιβάτες - Επέστρεψε στον Πειραιά
- Απίστευτο περιστατικό σε κηδεία: 20χρονος χόρευε δίπλα στο φέρετρο και τράβαγε τα γένια των ιερέων
Εκλογές στο τέλος της τετραετίας, όπως έχει πει και ο πρωθυπουργός, προβλέπει και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας, Βλάσης, μιλώντας αποκλειστικά στο in.gr. Ο κ. Βλάσης, αναφέρεται επίσης στις τουρκικές προκλήσεις, τονίζοντας ότι κινήσεις εκβιασμού και η «διπλωματία των κανονιοφόρων δυναμιτίζει τις προσπάθειες συνεννόησης.
Αναφορικά με την πανδημία, ο υφυπουργός εκφράζει την αισιοδοξία του για αποκλιμάκωση λόγω του εμβολιασμού αλλά όπως αναφέρει:
«Τα θύματα της πανδημίας είναι άνθρωποι, όχι αριθμοί. Είναι συνάνθρωποί μας, που έχασαν τη μάχη».
Αναλυτικά η συνέντευξή του έχει ως εξής:
Έχετε ζητήσει οι ομογενείς να γίνουν η «φωνή» της Ελλάδας στο εξωτερικό, σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό και πόσο μπορούν να συμβάλλουν οι ομογενείς μας στην προώθηση των ελληνικών συμφερόντων;
Έχω αναφέρει πολλάκις ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει την κρίση στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο με ψυχραιμία, ετοιμότητα και αποφασιστικότητα. Αυτό είναι το τρίπτυχο, στο οποίο βασίζουμε τη στρατηγική μας. Και είναι μία στρατηγική που μέχρι τώρα έχει αποδειχθεί επιτυχημένη.
Είναι αλήθεια ότι η Τουρκία αναπτύσσει μία επεκτατική πολιτική, η οποία βασίζεται σε παράνομες ενέργειες που την καθιστούν παράγοντα αποσταθεροποίησης στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα, με κινήσεις εκβιασμού και με την «διπλωματία των κανονιοφόρων» υποσκάπτει κάθε προσπάθεια συνεννόησης και ειρηνικής διευθέτησης.
Αυτές τις στιγμές, οι ομογενείς μας κινητοποιούνται με δική τους πρωτοβουλία, αποδεικνύοντας το υψηλό εθνικό τους φρόνημα και υπενθυμίζοντάς μας ότι μέσα τους χτυπά δυνατά η ελληνική καρδιά. Αυτή η κινητοποίηση των απανταχού Ελλήνων προσωπικά με συγκινεί και έχω χρέος να αναγνωρίσω και να ευχαριστήσω τις οργανώσεις των αποδήμων, καθώς και τους ομογενείς που κατέχουν πολιτικά αξιώματα, για τη γενναία στάση που τηρούν υπέρ των θέσεων της χώρας, τις οποίες προωθούν και στις πολιτικές ηγεσίες των χωρών που διαβιούν. Επιπλέον, ο ρόλος των ομογενειακών ΜΜΕ είναι πολύ σημαντικός στην παρούσα συγκυρία. Όλοι μαζί, ενωμένοι, γίνονται άτυπα -όπως λέτε- η φωνή μας στα πέρατα του κόσμου.
Από πλευράς μας λάβαμε πρωτοβουλίες, ώστε οι δίκαιες θέσεις της χώρας μας να εκπέμπονται με τον κατάλληλο συντονισμένο τρόπο προς τις ξένες κυβερνήσεις, σε διεθνή κέντρα λήψης αποφάσεων, οργανισμούς και ακαδημαϊκούς χώρους. Στο πλαίσιο αυτό συμπεριλάβαμε στον τομέα ευθύνης της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, τη Δημόσια Διπλωματία, έναν τομέα που στην πραγματικότητα έχει σαν στόχο να καταρτίσει μία στοχευμένη επικοινωνιακή πολιτική, η οποία θα προωθεί τις επίσημες θέσεις της χώρας, και θα αντικρούει επικοινωνιακά, τις αρνητικές εντυπώσεις που δημιουργούνται για την Ελλάδα από τη διασπορά ψευδών ειδήσεων.
Εξυπακούεται ότι παραμένουμε σε επαφή με το σύνολο των ομογενειακών οργανώσεων, επιφανών ομογενών, αλλά και φιλελλήνων που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη της κατάστασης προς όφελος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.
Η κυβέρνηση βρίσκεται στην τελική ευθεία για την υλοποίηση της δέσμευσής της για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Τι περιμένετε; Πόσοι θα μπορούν να ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές και πώς;
Η ψήφος των αποδήμων, μια εκ των προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης μας, θα είναι μια πραγματικότητα από τις επόμενες εθνικές εκλογές. Με την εφαρμογή των διατάξεων του Νόμου 4648/2019, ο οποίος ψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία από το Ελληνικό Κοινοβούλιο το Δεκέμβριο του 2019, αποκαταστάθηκε μια διαχρονική αδικία για τους Έλληνες πολίτες που διαβιούν στο εξωτερικό και δεν μπορούσαν να ασκήσουν το ύψιστο αυτό δημοκρατικό δικαίωμα στον τόπο διαμονής τους. Σε συνεννόηση με το καθ΄ ύλην αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών, προβαίνουμε αυτήν την περίοδο στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε οι Έλληνες στο εξωτερικό να ψηφίσουν στις κατά τόπους διπλωματικές Αρχές της χώρας μας ανά τον κόσμο. Όσο για τον ακριβή αριθμό των Ελλήνων που θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στον τόπο διαμονής τους, αυτός θα φανεί από την εγγραφή τους στην σχετική πλατφόρμα, ωστόσο, οφείλω να ομολογήσω ότι δεν είμαι αισιόδοξος ως προς το ύψος της συμμετοχής, λόγω των προϋποθέσεων που έθεσαν η αντιπολίτευση και λοιπά κόμματα στη Βουλή.
Ο Νόμος σε μεγάλο βαθμό δεν ικανοποιεί τους ομογενείς, αλλά ούτε και τις επιδιώξεις της κυβέρνησης, η οποία ήταν αντίθετη στο να τεθούν όρια και περιορισμοί στη ψήφο των αποδήμων. Χρειαζόταν, όμως, αυξημένη πλειοψηφία 200 θετικών ψήφων στην Βουλή για να γίνει Νόμος του Κράτους κι ως υπεύθυνη κυβέρνηση οφείλαμε να δεχθούμε τους περιορισμούς που έβαλαν τα άλλα κόμματα, προκειμένου να γίνει το πρώτο βήμα. Από τη δική μου πλευρά, ως Υφυπουργός αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, θέλω να προτρέψω τους συμπατριώτες μας να αξιοποιήσουν αυτή τη μοναδική ευκαιρία, που τους δίνεται, για πρώτη φορά και να εγγραφούν μαζικά στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.
Ποιες είναι οι δράσεις που υλοποιεί το Υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να φέρει πιο κοντά την πατρίδα με τους ομογενείς σε όλο τον κόσμο;
Οφείλω να ομολογήσω ότι το ξέσπασμα της πανδημίας δημιούργησε αντικειμενικές δυσκολίες στην άσκηση των καθηκόντων μας, και αυτό γιατί δεν είμαστε σε θέση να βρεθούμε δια ζώσης κοντά στους απανταχού Έλληνες. Ωστόσο, βρίσκομαι σε διαρκή επικοινωνία με τις Πρεσβείες και τα Προξενεία μας σε όλον τον κόσμο, προκειμένου να ενημερωθώ από πρώτο χέρι για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ομογενείς μας. Το χαρτοφυλάκιο του αποδήμου ελληνισμού κρύβει από πίσω του μια δεύτερη Ελλάδα. Ως Υπουργείο Εξωτερικών, το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για αυτούς τους ανθρώπους είναι να εργαστούμε για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους από τα Προξενεία μας. Για αυτό το λόγο, υπό τον συντονισμό μου, έχουμε προχωρήσει σε μία καθολική αναβάθμιση των Αρχών μας, με τον ψηφιακό μετασχηματισμό των προξενικών υπηρεσιών, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που παρέχει η τεχνητή νοημοσύνη και οι νέες τεχνολογίες. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, προχωρούμε στην ηλεκτρονική διασύνδεση μεταξύ Προξενικών Αρχών, Ειδικού Ληξιαρχείου και Δήμων για την άμεση, on-line εγγραφή των ληξιαρχικών συμβάντων στο εξωτερικό. Παράλληλα, ήδη λειτουργεί πιλοτικά σε επτά Προξενικές Αρχές η υπηρεσία “MyConsulLive” η οποία παρέχει τη δυνατότητα στους ομογενείς μας να διεκπεραιώσουν εξ αποστάσεως διοικητικές πράξεις μέσω βιντεοκλήσης με τον προξενικό υπάλληλο, κερδίζοντας χρόνο και χρήματα, για όσους βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από τις Αρχές μας. Στο ίδιο πλαίσιο, λειτουργεί πιλοτικά και η υπηρεσία “Εικονικού Βοηθού”, στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη, ο οποίος δίνει επί 24ώρου βάσεως πληροφορίες για σειρά προξενικών θεμάτων
Τομέας στον οποίο αποδίδουμε, επίσης, μεγάλη σημασία είναι η διάδοση και η προώθηση της ελληνικής γλώσσας, καθώς και η διατήρηση της πολιτιστικής παράδοσης και ταυτότητας. Στις 9 Φεβρουαρίου, μέρα που τιμάται ο εθνικός ποιητής Διονύσιος Σολωμός και έχει καθιερωθεί ως η «Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας», διοργανώσαμε παράλληλες εορταστικές εκδηλώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ δημιουργήσαμε βίντεο με συμμετοχή εκατοντάδων μαθητών της ελληνικής στο εξωτερικό, οι οποίοι απαντούσαν στο ερώτημα «Γιατί μαθαίνουν Ελληνικά». Την πρωτοβουλία αγκάλιασε και ο Πρωθυπουργός με δικό του μήνυμα. Αυτό το βίντεο, στο οποίο ακούμε από τις πέντε ηπείρους και από ανθρώπους όλων των ηλικιών τη γλώσσα μας και το οποίο παροτρύνω τους αναγνώστες σας να αναζητήσουν στο διαδίκτυο, μας γέμισε συγκίνηση και υπερηφάνεια.
Στο ίδιο πλαίσιο, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και τις έδρες ελληνικών σπουδών ανά τον κόσμο, κατά την διάρκεια της πανδημίας στηρίξαμε την ελληνομάθεια με όλα τα διαθέσιμα μέσα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ψηφιακή πλατφόρμα εκμάθησης “staellinika”, ένα εύχρηστο εργαλείο εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, της ελληνικής μυθολογίας και του πολιτισμού, το οποίο απευθύνεται σε παιδιά και νέους που ενδιαφέρονται να μάθουν την ελληνική γλώσσα και να εξοικειωθούν με τον πολιτισμό και την ιστορία της Ελλάδας.
Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή σε ό,τι αφορά την εξέλιξη και την αντιμετώπιση της πανδημίας. Πιστεύετε ότι έγιναν όλα σωστά; Τι περιμένετε από εδώ και στο εξής, κυρίως σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς;
Η πανδημία υπήρξε ο αστάθμητος παράγοντας που έχει ανατρέψει εδώ και ένα χρόνο την καθημερινότητα των πολιτών παντού στον πλανήτη. Χώρες με οικονομική, βιομηχανική και κοινωνική ευμάρεια γονάτισαν υπό το βάρος των χιλιάδων νεκρών και ασθενών που έφεραν τα νοσοκομεία και το σύστημα Υγείας τους στα όρια του. Στην Ελλάδα, από την έναρξη της πανδημίας, αντιμετωπίσαμε αυτή την πρωτόγνωρη κρίση έχοντας ως αρχή μας την πρόληψη. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται 23η μεταξύ των 27 ευρωπαίων εταίρων της σε αριθμό θυμάτων.
Ωστόσο, αυτό δεν μας παρηγορεί. Τα θύματα της πανδημίας είναι άνθρωποι, όχι αριθμοί. Είναι συνάνθρωποί μας, που έχασαν τη μάχη. Ο ιός έχει αποδειχθεί ένας πολύ δύσκολος και ύπουλος αντίπαλος και καλούμαστε όλοι να τον αντιμετωπίσουμε. Οι ασπίδες μας κατά αυτού του αόρατου εχθρού είναι συγκεκριμένες και έχουν ειπωθεί παντοιοτρόπως από τους ειδικούς: τήρηση αποστάσεων, τήρηση των μέτρων υγιεινής, καλός εξαερισμός, σωστή χρήση μάσκας. Εσχάτως, δε, η έναρξη των εμβολιασμών έχει αναπτερώσει τις ελπίδες μας και φαίνεται πως βρισκόμαστε στην αρχή του τέλους. Προσωπικά, είμαι αισιόδοξος ότι θα έχουμε σύντομα απτά αποτελέσματα από τους εμβολιασμούς. Η αισιοδοξία μου στηρίζεται και στο γεγονός ότι, έως σήμερα, περισσότεροι από 630.000 συμπολίτες μας έχουν ήδη εμβολιαστεί, ενώ συγχρόνως διαπιστώνεται μαζική εγγραφή τους ανά ηλικιακή ομάδα και σύντομα θα ενταχθούν και οι ευπαθείς ομάδες.
Ως γιατρός εκτιμάτε ότι στο μέλλον η Ελλάδα και οι άλλες χώρες θα ζουν με το φόβο πανδημιών, που θα παραλύουν κράτη, οικονομίες, κοινωνίες;
Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα αποτελεί ένα διάσημο προορισμό, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Αρκεί να σκεφτούμε ότι το 2019 πάνω από 30.000.000 ξένοι πολίτες επισκέφθηκαν τη χώρα μας. Ποτέ δεν αντιμετωπίσαμε κανένα πρόβλημα και όσοι εξ αυτών χρειάστηκε να κάνουν χρήση του συστήματος Υγείας εξυπηρετήθηκαν άμεσα. Αντιστοίχως και πάρα πολλοί Έλληνες πολίτες επισκέφθηκαν χώρες του εξωτερικού με απόλυτη ασφάλεια. Το φαινόμενο της πανδημίας που βιώνουμε είναι ένα έκτακτο γεγονός, που κανένας δεν μπορούσε να προβλέψει. Όπως όλα τα έκτακτα γεγονότα αντιμετωπίζεται ως τέτοιο. Δεν μπορούμε να σπέρνουμε πανικό με προβλέψεις ή εικασίες, που εκ των πραγμάτων δεν μπορούμε να αποδείξουμε.
Το υγειονομικό πιστοποιητικό, που έχει προτείνει και ο Έλληνας πρωθυπουργός, είναι μια λύση για τις μετακινήσεις; Δεν αποτελεί από την άλλη μια ακόμη κίνηση ανελευθερίας των πολιτών;
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός στη μέριμνα του για την αντιμετώπιση τόσο της υγειονομικής κρίσης όσο και των επιπτώσεων, που αυτή έχει επιφέρει κυρίως στον τομέα του τουρισμού και κατ΄ επέκταση της οικονομίας, κατέθεσε την πρόταση για την επίδειξη ενός υγειονομικού πιστοποιητικού από όσους θα ήθελαν να μετακινηθούν κατά το 2021. Η πρόταση αυτή υπεβλήθη στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επαφίεται σε αυτά η εξέταση και η υιοθέτηση της. Ωστόσο είναι σαφές ότι δεν μπορούμε να δημιουργούμε «φαντάσματα» και να μιλάμε για περιορισμό της ελευθερίας των πολιτών, όταν ο σκοπός για τον οποίον κατατέθηκε είναι ακριβώς η διευκόλυνση και η εξασφάλιση της ελευθερίας των πολιτών να μετακινηθούν όσο γίνεται περισσότερο και κυρίως με ασφάλεια για τους ίδιους, λαμβανομένων υπόψη και των συνθηκών που η πανδημία έχει δημιουργήσει.
Η οικονομία θα είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα για τη χώρα. Τα στοιχεία δείχνουν σοβαρή επιδείνωση. Οδηγούμαστε σε νέα οικονομική κρίση, σε μνημόνια και σε δυσβάσταχτα μέτρα για έναν λαό που έχει κουραστεί από την υπερδεκαετή λιτότητα;
Είναι προφανές πως ένας αστάθμητος παράγοντας, όπως είναι η πανδημία, έχει επιφέρει δυσμενείς επιπτώσεις, όχι μόνο στην ελληνική, αλλά και στην παγκόσμια οικονομία. Αρκεί να δούμε τις συνέπειες στις διεθνείς μετακινήσεις, στον τουρισμό, στο διεθνές εμπόριο. Παρά ταύτα η κυβέρνηση εδώ και ένα χρόνο λαμβάνει όλα εκείνα τα μέτρα που έχουν ως στόχο την αποφυγή εκτροπής της δημοσιονομικής κατάστασης. Σε ό,τι αφορά στα μνημόνια, αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Και σε αυτό επιτρέψτε μου να είμαι κατηγορηματικός. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε, μάλιστα, πριν λίγες μέρες ενίσχυση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, από το οποίο μόνο για το 2021 η χώρα μας προβλέπεται να απορροφήσει 5,5 δισ. ευρώ.
Αν μέσα στο 2021 τελειώσουμε με την πανδημία, εκτιμάτε ότι το 2022 θα είναι χρονιά πολιτικών εξελίξεων; Η κυβέρνηση λέει ότι θα εξαντλήσει την τετραετία, αλλά μήπως οι οικονομικές συνθήκες οδηγήσουν σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες;
Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης έχει σαφώς δηλώσει ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι Κυβέρνηση τετραετίας και πως οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν το καλοκαίρι του 2023.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις