Διαβατήριο Εμβολιασμού : Χωρίς τεστ και καραντίνα όσοι το έχουν
Καθώς τα προγράμματα εμβολιασμού εξελίσσονται και ολοένα περισσότερα εμβόλια παρασκευάζονται και εγκρίνονται από τις αρμόδιες αρχές , το ερώτημα που έχει προκύψει τόσο στην ΕΕ όσο και σε πολλές χώρες του πλανήτη είναι κατά πόσο ένα «διαβατήριο» ή «πιστοποιητικό» εμβολιασμού θα μπορούσε να αποτελέσει μια εναλλακτική λύση
- Η τηλεθέαση του debate ΣΥΡΙΖΑ – Ελπίδες για τη συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής – Η σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
Καθώς τα προγράμματα εμβολιασμού εξελίσσονται και ολοένα περισσότερα εμβόλια παρασκευάζονται και εγκρίνονται από τις αρμόδιες αρχές , το ερώτημα που έχει προκύψει τόσο στην ΕΕ όσο και σε πολλές χώρες του πλανήτη είναι κατά πόσο ένα «διαβατήριο» ή «πιστοποιητικό» εμβολιασμού θα μπορούσε να αποτελέσει μια εναλλακτική λύση προσφέροντας σε όσους πολίτες διαθέτουν αυτό το επίσημο έγγραφο, είτε σε έντυπη, είτε σε ψηφιακή μορφή, τη δυνατότητα να ταξιδεύουν σε άλλες χώρες αλλά ακόμα και να εισέρχονται ελεύθερα σε πολιτιστικές εκδηλώσεις και σε χώρους διεξαγωγής αθλητικών δραστηριοτήτων, χωρίς τους προαναφερθέντες αυστηρούς περιορισμούς.
Η καινοτομία
Σύμφωνα με το «Πρώτο ΘΕΜΑ», η καινοτομία που συζητείται ήδη στην ΕΕ έχει να κάνει με ένα κοινό πιστοποητικό με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας που θα καθιστούν σχεδόν αδύνατη την πλαστογράφησή του. Οπως εξήγησε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο σκοπός είναι να δημιουργηθεί ένα τυποποιημένο και διαλειτουργικό πιστοποιητικό που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε έντυπη ή ψηφιασκή μο4ρφή, εξασφαλίζοντας ευελιξία και συμβατότητα με τις υφιστάμενες αποφάσεις των κρατών μελών και διασφαλίζοντας την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.
Τι θα περιλαμβάνουν
Τα εν λόγω πιστοποιητικά θα πρέπει να έχουν το ονοματεπώνυμο του πολίτη και την ημερομηνία γέννησης, ενώ προαιρετικά μπορεί να αναφέρεται το φύλο και ο αριθμός ταυτότητας ή κοινωνικής ασφάλισης. Παράλληλα θα καταγράφονται το είδος του εμβολίου, ο φορέας που έχει εκδώσει το πιστοποιητικό και η ημερομηνία ισχύος του.
Παρόλο που τα ευρωπαϊκά αυτά πιστοποιητικά θα χρησιμοποιούνται κυρίως για ιατρικούς σκοπούς (σε περίπτωση όπου ένας πολίτης εμβολιαστεί σε διαφορετικά κράτη-μέλη ή αναπτύξει παρενέργειες), τα κράτη μέλη θα μπορούν υπό προϋποθέσεις να τα αξιοποιήσουν ως «διαβατήρια».
Ποιες χώρες τα θέλουν
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Πρώτου ΘΕΜΑΤΟΣ», την 21 Ιανουαρίου η Ισλανδία έγινε η πρώτη χώρα της Σένγκεν που ξεκίνησε να χορηγεί πιστοποιητικά εμβολιασμού. Η Κύπρος ήταν το πρώτο κράτος-μέλος της ΕΕ που ανακοίνωσε τα σχέδιά του για την κατάργηση της καραντίνας και των τεστ, σε πρώτη φάση για τους ταξιδιώτες από την ΕΕ που εμβολιάστηκαν κατά του κοροναϊού.
Η Εσθονιά ανακοίνωσε ότι θα δοκιμάσει την καθιέρωση ενός ψηφιακού διαβατηρίου ανοσίας ενώ η Δανία θα εισαγάγει διαβατήρια εμβολιασμού ώστε οι πολίτες της χώρας να μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα στις χώρες που τα ζητούν.
Στην Ιταλία, η Εθνική Ομοσπονδία Τουρισμού, ζήτησε από την κυβέρνηση να εκδώσει πιστοποιητικά εμβολιασμού σε όσους κάνουν το εμβόλιο κατά του COVID-19. Η Πολωνία σχεδιάζει να χορηγήσει διαβατήρια εμβολιασμού ενώ στην Πορτογαλία ο υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού θα μπορεί να εξαιρεί τους ταξιδιώτες από την υποχρεωτική καραντίνα και τα διαγνωστικά τεστ.
Η Σουηδία σκοπεύει να εκδώσει το πιστοποιητικό μέχρι το καλοκαίρι ενώ το Ισραήλ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ταϊλάνδη, οι Σεϋχέλλες και η Σιγκαπούρη σκοπεύουν να εισάγουν είτε ένα πιστοποιητικό, είτε ένα διαβατήριο εμβολιασμού τις επόμενες εβδομάδες.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις