Από που πάνε για το… Δημαρχείο;
Η σφοδρή κακοκαιρία που πέρασε από τα Βόρεια της Αττικής ανέδειξε πέραν από το μπλεγμένο κουβάρι των αρμοδιοτήτων την αδυναμία του τοπικού και περιφερειακού συστήματος διακυβέρνησης να αποδεχθεί ότι η συχνότητα και η έκταση των φυσικών καταστροφών έχουν να κάνουν με την κλιματική αλλαγή και την περιβαλλοντική κρίση, κάτι που απαιτεί αναδιάταξη δυνάμεων και προτεραιοτήτων.
Την επόμενη φορά που θα δείτε τον/την Δήμαρχο της περιοχής σας να αγορεύει μπροστά στις κάμερες – ή έστω, μπροστά από την κάμερα του υπολογιστή του- περί ανέμων και υδάτων, συμπεριλαμβανομένων και των αρμοδιοτήτων για τα πεσμένα πεύκα, τα κομμένα καλώδια στους δρόμους και τις αδιάβατες σκοτεινές γειτονιές πάρτε θέσεις μάχης! Τα όπλα σας απλά και εύκολα στη χρήση τους – αντί για σκανδάλη, ένα κλικ και έφυγε η…σφαίρα που είναι σίγουρο ότι θα βρει τον στόχο της.
Εξηγούμαι προς αποφυγή παρεξηγήσεων: Αξιοποιήστε τη συμμετοχή σας στα social media προκειμένου να απευθύνετε μια ερώτηση στον κύριο ή την κυρία Δήμαρχο. Η ερώτηση είναι η εξής: Αν ένα από τα πεύκα – καλή ώρα, τα πεύκα της «Μήδεια»- πέσει πάνω σε ένα παρκαρισμένο αυτοκίνητο και προκαλέσει ζημιές (μερική ή και ολική καταστροφή). Ποιος θα κληθεί στο τέλος της ημέρας να πληρώσει τον λογαριασμό; Η απάντηση είναι μία και μόνη: Τα ταμεία του Δήμου. Τελεία και παύλα! Αν δεν με πιστεύετε ρωτήστε όποιον παλιό και δοκιμασμένο στη μάχη Δήμαρχο βρείτε. Αν και πάλι, δεν πείθεσθε, ειδοποιήστε με να προσκομίσω τα τεκμήρια!
Το πιγνγκ-πονγκ των ευθυνών και των αρμοδιοτήτων ανάμεσα σε ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ, δημάρχους, Περιφέρεια κ.α για το πέρασμα της κακοκαιρίας «Μήδεια» κούρασε και κούρασε πέραν όλων των άλλων από την αδυναμία των τοπικών και περιφερειακών αρχόντων να κατανοήσουν ότι βρέθηκαν στην εξουσία για τα δύσκολα και όχι για τις παράτες και τα καρναβάλια. Και στα δύσκολα δεν τα κατάφεραν. Πέρασαν κάτω από τον πήχη σε κάθε περίπτωση.
Η «Μήδεια» απέδειξε, δίχως άλλο, ότι και ο Δήμαρχος (ο κάθε Δήμαρχος ανεξαρτήτως της κομματικής του προέλευσης) θέλει τον Χαρδαλιά του – έναν Χαρδαλιά, μαζί «Στρατηγό» και «επιλοχία». Για παράδειγμα, θέλει πολύ μυαλό η συστράτευσή δυνάμεων (με μηχανήματα και εξειδικευμένο προσωπικό) σε εθελοντική βάση; Η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής δεν θα έπρεπε να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία από το βράδυ της περασμένης Δευτέρας προκειμένου μηχανήματα και προσωπικό από τους Δήμους του Νότιου Τομέα ή και του Πειραιά (οι Δήμοι της Β΄ Πειραιώς) να ανηφορίσουν για τα Βόρεια;
Κάτι τέτοιο δεν έγινε γιατί κανείς δεν το ζήτησε. Και να υποθέσω ότι δεν ζητήθηκε γιατί πουθενά δεν είναι ορατό πέραν των παραδοσιακών δραστηριοτήτων και αρμοδιοτήτων ότι υπάρχει μια νέα διάσταση των πραγμάτων της εποχής μας. Η διάσταση αυτή έχει να κάνει με την συχνότητα και την έκταση των φυσικών καταστροφών ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής & περιβαλλοντικής κρίσης.
Στο σημείο αυτό ας μας επιτραπεί να γράψουμε και μια μεγάλη αλήθεια. Η ελλειμματική λειτουργικότητα και η ασθενής αποτελεσματικότητα του τοπικού αλλά και περιφερειακού συστήματος διακυβέρνησης δεν οφείλεται στο εκλογικό σύστημα και προφανώς, δεν πρόκειται να διορθωθεί με την ρύθμιση του 43 % που εξασφαλίζει μεγάλη πλειοψηφία στη παράταξη του Δημάρχου.
Αν θέλετε να κατανοήσετε τον τρόπο λειτουργίας του τοπικού συστήματος διακυβέρνησης καλό είναι να κάνετε δύο κινήσεις: Διαλέξτε ένα Δήμο και παρακολουθήστε με συστηματικότητα τις αποφάσεις που αναρτώνται στην «Δι@υγεια» και βρείτε χρόνο για να μετρήσετε αμειβόμενους αντιδημάρχους, αντιπεριφερειάρχες, εντεταλμένους συμβούλους και πάει λέγοντας.
Δυστυχώς, το τοπικό σύστημα διακυβέρνησης, με λίγες φωτεινές εξαιρέσεις γνωστές σε όλους, συνεχίζει να θέλει να ζει την εποχή των ηρώων του Αλέκου Σακελάριου.
Για το τέλος, κράτησα μια υπόθεση εργασίας. Μπορεί ο Δήμος να υποχρεώσει τους επιχειρηματικούς φορείς που «σκάβουν» και «ξανασκάβουν» να αποδεχθούν ένα πλαίσιο κανόνων προκειμένου να συντονιστεί ένα έργο όπως εκείνο της υπογειοποίησης των ηλεκτρικών καλωδίων κλπ;
Η απάντηση είναι ένα μεγάλο ΝΑΙ! Αρκεί ο Δήμος να μπορεί να συνεργαστεί με την Περιφέρεια και οι δύο τους με τις Κεντρικές Υπηρεσίες του Κράτους. Το τελευταίο πρέπει να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την όποια διάθεση των Δημάρχων να αναλάβουν ευθύνες για την ανάπτυξη των περιοχών τους και την συμβολή τους στην τοπική αγορά και οικονομία.
- Λίβανος: Τουλάχιστον 12 νεκροί και 50 τραυματίες από ισραηλινούς βομβαρδισμούς
- Γερμανία: Ο Πιστόριους δεν θα διεκδικήσει το χρίσμα του υποψήφιου καγκελάριου – Προτείνει Σολτς
- Κιμ Γιονγκ Ουν: Προειδοποιεί για κίνδυνο πυρηνικού πολέμου
- Ουκρανία: Παρίσι και Λονδίνο υπόσχονται να μην αφήσουν τον Πούτιν να «πετύχει τους σκοπούς του»
- Στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής: Μια αλλαγή που ανατρέπει το σκηνικό
- Η βαθμολογία στον όμιλο της Εθνικής μετά την ήττα στο Λονδίνο