Γιατί αυξήθηκαν κατά 150% τα έξοδα κηδείας
Ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης με επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή συνέδεσε την αύξηση των εξόδων κηδείας με την ψήφιση πρόσφατης διάταξης του υπ. Εσωτερικών, με την οποία τα έσοδα των των κοιμητηριακών ναών μεταφέρθηκαν από τους δήμους στις μητροπόλεις
- Οι πριγκίπισσες της Disney κινδυνεύουν σύμφωνα με ένα νέο σατιρικό επιστημονικό άρθρο
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
Πριν από περίπου 20 μέρες υπήρξαν δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία τα έξοδα κηδείας μετά από απόφαση της Αρχιεπισκοπής Αθηνών αυξήθηκαν κατά 150% εν μέσω πανδημίας.
Η μεταφορά των εσόδων από τους δήμους στις μητροπόλεις
Μάλιστα σύμφωνα με αυτά τα δημοσιεύματα από τα 100 ευρώ που ήταν τα έξοδα κηδείας θα ανέρχονται στο εξής στα 250 ευρώ, αυξάνοντας έτσι από τα 30 ευρώ στα 180 ευρώ τα χρήματα που θα εισέπραττε η Αρχιεπισκοπή.
Την Παρασκευή ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων και βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Καμίνης απηύθυνε επίκαιρη ερώτηση στον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα και συνέδεσε την αύξηση των εξόδων κηδείας με την ψήφιση πρόσφατης διάταξης του υπουργείου Εσωτερικών με την οποία τα έσοδα των των κοιμητηριακών ναών μεταφέρθηκαν από τους δήμους στις μητροπόλεις.
Στην ερώτησή του ο Γιώργος Καμίνης επεσήμανε ότι «με έναν από τους τελευταίους νόμους που εισηγήθηκε ο κ. Θεοδωρικάκος ως υπουργός Εσωτερικών, με τον ν.4735/2020 και με το άρθρο 56 καταργήθηκε ένας νόμος, ο οποίος είχε ψηφιστεί επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Καραμανλή, με εισηγητή υπουργό τότε τον Γεώργιο Ράλλη, και ο οποίος νόμος αυτός καθιέρωνε ότι τη διοίκηση και διαχείριση των μη ενοριακών ναών που βρίσκονται μέσα σε κοιμητήρια, την αναλαμβάνουν πλέον οι δήμοι, οι οποίοι δήμοι θα εισπράττουν και τα έσοδα των ναών αυτών, αναλαμβάνουν πλήρως τη συντήρησή τους και θα καταβάλλουν και τη μισθοδοσία του προσωπικού τους».
Άνω των 150 χιλιάδων κατοίκων
Όπως, ωστόσο, είπε ο κ. Καμίνης «η ρύθμιση γενικότερα αφορά ναούς που βρίσκονται σε κοιμητήρια με πληθυσμό άνω των πενήντα χιλιάδων κατοίκων, μεταξύ των οποίων βεβαίως πρώτη η πρωτεύουσα. Πληροφορηθήκαμε, λοιπόν, ότι τα έξοδα κηδείας ανέβηκαν κατά 150%, αυξήθηκαν από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών» και ενημέρωσε την κυβέρνηση ότι υπήρξαν διαμαρτυρίες για τη μετακύλιση αυτού του εξόδου στις πλάτες των δημοτών.
«Το Υπουργείο Εσωτερικών δεν νομιμοποιείται να θέσει οποιοδήποτε ρυθμιστικό πλαίσιο για τις χρεώσεις ιεροτελεστιών στους κοιμητηριακούς ναούς», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας σημειώνοντας ωστόσο ότι το Υπουργείο «είναι ανοιχτό σε οποιοδήποτε θέμα μπορεί να τεθεί από την ΚΕΔΕ για το ζήτημα αυτό και σε σχέση ιδίως με την αναπλήρωση των εσόδων τους».
Ο αναπληρωτής υπουργός κ. Πέτσας εξήγησε ότι με το ν. 4735, απαγορεύεται η είσπραξη τελών ή δικαιωμάτων από τους ΟΤΑ και τα νομικά πρόσωπα αυτών για τις ιεροτελεστίες που τελούνται από θρησκευτικούς λειτουργούς εντός των νεκροταφείων. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης η αναμόρφωση των ΚΑΠ για την οποία θα πρέπει να υπάρξει και μια σοβαρή συζήτηση για τη μεταφορά του φόρου ακίνητης περιουσίας, αλλά και διεύρυνση των ΚΑΠ, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν δήμοι και περιφέρειες στις σύγχρονες ανάγκες.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις