Ιερός Λόχος : «έφυγε» ο πρώτος ιερολοχίτης που αποβιβάστηκε στη Χίο το 1944
Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 97 ετών, ένας από τους τελευταίους εν ζωή ιερολοχίτες, ο Γιώργος Καρασούλης, ο πρώτος που αποβιβάσθηκε στη Χίο κατά την απελευθέρωση του νησιού το 1944
Πλήρης ημερών έφυγε από τη ζωή ένας από τους τελευταίους εν ζωή ιερολοχίτες, ο Γιώργος Καρασούλης, 97 ετών, ο πρώτος που αποβιβάσθηκε στη Χίο, την ιδιαίτερη πατρίδα του, κατά την απελευθέρωση του νησιού από τους Γερμανούς το 1944.
Μιλώντας σε εκδήλωση που είχε γίνει προς τιμήν του και περιγράφοντας τις ιστορικές στιγμές που έζησε όταν η Χίος αποτίνασσε την μπότα των Γερμανών κατακτητών, είχε πει: «…Όταν ήρθαμε να απελευθερώσουμε το νησί το 1944, ήμουν στο πλοίο που πλησίαζε στο λιμάνι. Μπαίνει μπροστά ο συνταγματάρχης διοικητής μας και τρέχω δίπλα του, με τον τσαμπουκά του ιερολοχίτη. Κύριε διοικητάμ του λέω, λοχίας Καρασούλης του Ιερού Λόχου, θέλω να βγω πρώτος στο νησί γιατί είμαι Χιώτης. Πέρνα, μου λέει λοχία. Και βγήκα πρώτος στο νησί και σκύβω και φιλάω το χώμα της Χίου…».
Σύμφωνα με το βιογραφικό του, που έδωσε στη δημοσιότητα ο τοπικός στρατιωτικός σχηματισμός της Χίου, η «96 ΑΔΤΕ», ο ιερολοχίτης Γιώργος Καρασούλης από το Νεοχώρι της Χίου γεννήθηκε το 1924 και κατατάχτηκε εθελοντής σε μονάδα πεζικού τον Μάιο του 1942.
Στις 5 Αυγούστου του 1943, κατατάχτηκε στον Ιερό Λόχο Μέσης Ανατολής, προήχθη σε δεκανέα στις 17 Ιανουαρίου 1944 και στις 5 Απριλίου 1944 προήχθη στον βαθμό τού λοχία εξ ανδραγαθίας. Τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 1944, έλαβε μέρος σε επιχειρήσεις στους Φούρνους Ικαρίας και στη Μυτιλήνη, ενώ στις 17 Οκτωβρίου 1944 προήχθη στο βαθμό του επιλοχία εξ ανδραγαθίας. Στις 23 Μαρτίου του 1945, αιχμαλωτίστηκε στη Χάλκη και παρέμεινε αιχμάλωτος για 45 ημέρες μέχρι το πέρας του πολέμου στις 8 Μαΐου 1945, οπότε και απολύθηκε στις 31 Αυγούστου. Του έχει απονεμηθεί ο πολεμικός σταυρός Γ΄ τάξεως.
Πρότυπο ανδρείας και γενναιότητας
Ο δήμαρχος Χίου, Σταμάτης Κάρμαντζης, με ανακοίνωσή του εξέφρασε τη λύπη του για την απώλεια «του συντοπίτη ιερολοχίτη και αντιστασιακού Γεωργίου Καρασούλη».
Όπως αναφέρει, «ο εκλιπών αποτέλεσε ένα πρότυπο ανδρείας και γενναιότητας, υπερασπιζόμενος την πατρίδα. Αλησμόνητο το έργο του και το παράδειγμά του».
Η εξόδιος ακολουθία τού Γιώργου Καρασούλη θα τελεσθεί την Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου στις 4 το απόγευμα, στο ναό Εισοδίων Θεοτόκου Νεοχωρίου Χίου.
Ιερός Λόχος
Ο Ιερός Λόχος ήταν ελληνική στρατιωτική «μονάδα ειδικών δυνάμεων», που συγκροτήθηκε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου το 1942 στη Μέση Ανατολή και αποτελούταν εξ ολοκλήρου από Έλληνες αξιωματικούς και των τριών όπλων, της τότε Βασιλικής Χωροφυλακής και από μαθητές της στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, υπό την εντολή του συνταγματάρχη Χριστόδουλου Τσιγάντε.
Πολέμησε στο πλευρό τής βρετανικής ταξιαρχίας στην έρημο της Λιβύης και στο Αιγαίο, καθώς επίσης και με τις Ελεύθερες Γαλλικές Δυνάμεις του στρατηγού Ζακ Φιλίπ Λεκλέρ στην Τυνησία. Στη συνέχειαμ υπό τον διοικητή της μεραρχίας των Νεοζηλανδών στρατηγό Φρέυμπεργκ και, τέλος, υπό τον Άγγλο ταξίαρχο Τόρυμπουλ, διοικητή της βρετανικής ταξιαρχίας καταδρομών σε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις και απελευθέρωσης νησιών του Αιγαίου.
Αποσυγκροτήθηκε τον Αύγουστο του 1945, ενώ αποτέλεσε τον πρόδρομο των σύγχρονων ελληνικών ειδικών δυνάμεων. Γενικάμ η δράση του Ιερού Λόχου ήταν κυρίως επιχειρήσεις καταδρομικές και εκκαθαριστικές, με αξιόλογα αποτελέσματα τόσο στη Βόρεια Αφρική, όσο και ιδιαίτερα στο Αιγαίο.
- Μήπως οι Ουκρανοί έπρεπε να ακούσουν τον πρώην στρατηγό Μαρκ Μίλεϊ για να λήξει ο πόλεμος;
- Προοπτικές ενίσχυσης των εξαγωγών φαρμάκου στη Σαουδική Αραβία
- Έρευνα: Τρομακτικές οι προβλέψεις των επιστημόνων – Απειλούνται εκατομμύρια ζωές από την κλιματική αλλαγή
- Λίβανος: Νυχτερινή σφαγή από το Ισραήλ σε κεντρική συνοικία της Βηρυτού
- Γιάφκα στο Παγκράτι: Τον ρόλο του 49χρονου φιλόλογου ερευνά η Αντιτρομοκρατική – «Συντηρητής» ή «ενδιάμεσος»;
- Μολδαβία: Ο υπουργός Ενέργειας επισκέπτεται τη Ρωσία για να εξασφαλίσει ηλεκτρικό ρεύμα