Κοροναϊός : Ασφυκτιούν οι ΜΕΘ της Αττικής – Φόβοι για αύξηση των νοσηλευομένων τις επόμενες μέρες
Οι Αρχές είναι σε εγρήγορση, καθώς οι ειδικοί, «βλέπουν» αύξηση των νοσηλευομένων τις επόμενες ημέρες, την ώρα που ήδη η χώρα καταγράφει 325 διασωληνωμένους λόγω κοροναϊού.
Υπό πίεση παραμένουν τα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής, με τις επόμενες δύο εβδομάδες να θεωρούνται κρίσιμες, για τις αντοχές του Συστήματος Υγείας, και τη λήψη αποφάσεων για παράταση ή όχι των περιοριστικών μέτρων στο λεκανοπέδιο.
Οι Αρχές είναι σε εγρήγορση, καθώς οι ειδικοί, «βλέπουν» αύξηση των νοσηλευομένων τις επόμενες ημέρες, την ώρα που ήδη η χώρα καταγράφει 325 διασωληνωμένους λόγω κοροναϊού.
Ειδικότερα, ο ΕΟΔΥ κατέγραψε το τελευταίο 24ωρο 1.424 κρούσματα, 325 διασωληνωμένους και 23 θανάτους.
Αυτή τη στιγμή σε απλές κλίνες των δημόσιων νοσοκομείων του λεκανοπεδίου νοσηλεύονται 922 ασθενείς και σε ΜΕΘ 213. Υπολογίζεται ότι ένα 10% των ασθενών σε απλές κλίνες θα χρειαστεί τις επόμενες ημέρες κρεβάτι εντατικής.
Υπό αυτό το πρίσμα, τίθεται σε εφαρμογή, επιχειρησιακό σχέδιο για αύξηση των διαθέσιμων κλινών με τη συνδρομή του ιδιωτικού τομέα. Σύμφωνα με πληροφορίες, της ΕΡΤ, τα ιδιωτικά νοσοκομεία θα διαθέσουν 101 κρεβάτια εντατικής θεραπείας για νοσηλεία non covid ασθενών με στόχο να αποσυμφορηθούν ΜΕΘ του Δημοσίου που θα νοσηλεύσουν ασθενείς με covid.
«Θα δούμε αύξηση νοσηλευομένων»
Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, προβλέπει κάμψη των κρουσμάτων την επόμενη εβδομάδα, εξηγώντας ότι ο χιονιάς μείωσε τις μετακινήσεις και τις επαφές, άρα και τη διασπορά του ιού.
Ωστόσο, ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε, στον Σκάι ότι «θα δούμε αύξηση των νοσηλευομένων, διότι καθυστερεί της διάγνωσης η βαριά νόσηση, αλλά δεν πρέπει αυτό να μας απογοητεύσει».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, σημείωσε μιλώντας στο MEGA, ότι η διαδικασία αποκλιμάκωσης γίνεται πρώτα με την μείωση των κρουσμάτων και στη συνέχεια ακολουθεί μείωση νοσηλευόμενων.
«Οι άνθρωποι που μολύνονται μπορεί να σταθεροποιούνται ή αναμένουμε να σταθεροποιηθούν. Αλλά όσοι μολύνθηκαν νοσούν, η νόσηση βαραίνει, έτσι ώστε οι περισσότεροι να χρειάζονται νοσηλεία ακόμα και σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Δηλαδή, αυξάνονται πρώτα τα κρούσματα, στη συνέχεια κάποιοι χρειάζονται νοσηλεία, ΜΕΘ και κάποιοι καταλήγουν», τόνισε.
Όπως είπε τα στοιχεία «δεν είναι μαύρα» και «τα αποτελέσματα του απαγορευτικού φαίνονται μεταξύ της 10ης και 14η ημέρας. Έχουμε μια εβδομάδα να δούμε πού θα πάμε».
Το 8% του ελληνικού πληθυσμού έχει ανοσία
«Τα 170.000 κρούσματα που ανάρρωσαν έχουν ανοσία. Αλλά δεν ξέρουμε πόσο καιρό θα διατηρηθεί. Πάνω από το 8% του ελληνικού πληθυσμού έχει ανοσία στην Covid-19. Είτε δια του εμβολιασμού είτε δια της νοσήσεως» σημείωσε ο κ. Εξαδάκτυλος.
Παράλληλα, δήλωσε, ότι είναι μικρό το ενδεχόμενο να νοσήσει κάποιος από κοροναϊό αν έχει εμβολιαστεί. «Και αν συμβεί αυτό θα νοσήσει πολύ ελαφρά» συμπλήρωσε, ενώ τόνισε πως ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο εάν οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν τον ιό.
Υψηλό ιικό φορτίο παρά τις 10 μέρες «σκληρού» lockdown
Υψηλό ιικό φορτίο, αντίστοιχο με αυτό που υπήρχε πριν επτά, 15 και 21 μέρες, καταγράφεται στα λύματα των Αθηνών, σύμφωνα με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκο Θωμαΐδη.
Όπως σημείωσε ο κ. Θωμαΐδης μιλώντας στο «MEGA Σαββατοκύριακο», δεν παρατηρήθηκε κάποια αξιοσημείωτη πτώση του ιικού φορτίου το οποίο παραμένει «βαρύ και πολύ υψηλό».
«Δεν φάνηκε μείωση στα λύματα. Θα περιμένουμε να μετρήσουμε το ΣΚ. Να δούμε τι αποτέλεσμα είχαν τα περιοριστικά μέτρα στην ανάσχεση της διασποράς» πρόσθεσε.
«Όλα τα θετικά κλινικά δείγματα που εξετάζονται έχουν πολύ μεγάλο ιικό φορτίο. Τα στελέχη που επικρατούν δίνουν μεγάλο πληθυσμό ιικού φορτίου. Αυτό επιβεβαιώνεται στα λύματα» επισήμανε σχετικά.
Ανησυχία για την Αττική
«Αυτή τη στιγμή και για τις επόμενες εβδομάδες θα είμαστε σε μια πορεία διακύμανσης, η οποία θα μας οδηγήσει σταδιακά σε μια μείωση των κρουσμάτων», εκτίμησε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ (Σκάι).
Είπε ωστόσο ότι υπάρχει μια ανησυχία για την Αττική, καθώς ο ρυθμός αποκλιμάκωσης είναι μικρότερος από αυτόν που περίμεναν να δουν.
Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, θα πρέπει να γίνουν κλιμακωτά ανοίγματα, έτσι ώστε να μπορούν να προβλέψουν και να προλάβουν την όποια έξαρση κρουσμάτων. Όπως είπε, «σε μια βδομάδα μέσα ξέρουμε τι θα συμβεί».
Καλύτερο Πάσχα
Εν αναμονή της επιδημιολογικής εικόνες που θα έχουμε τις επόμενες μέρες, οι ειδικοί τονίζουν εκτός από την σημασία τήρησης των μέτρων, και αυτή του εμβολιασμού. Ο καθηγητής Βασιλακόπουλος, εκτίμησε ότι «θα κάνουμε ένα πολύ καλύτερο Πάσχα».
Όπως σημείωσε, «με σχεδόν 1500 κρούσματα έχουμε 25 θανάτους. Με τον διπλάσιο αριθμό κρουσμάτων το Νοέμβριο είχαμε 100 θανάτους. Αναλογικά ανά 100 κρούσματα έχουμε τους μισούς θανάτους.
Πιθανότερη εξήγηση είναι ότι με τον εμβολιασμό καλύψαμε τους ηλικιωμένους που πάνε στο νοσοκομείο και χάνουν τη ζωή τους. Έτσι, αν συνεχίσει να πηγαίνει καλά ο εμβολιασμός και αυξηθούν και οι δόσεις, θα φτάσουμε στο Πάσχα και θα έχουμε εμβολιασμένο τουλάχιστον με την πρώτη δόση το μεγαλύτερο μέρος του ευπαθούς πληθυσμού».
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Ο Φουκώ διαβάζει Χέγκελ
- Βατικανό: Μπορείτε να περιηγηθείτε ψηφιακά στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη