«SOS για ένα νέο, πιο φονικό κύμα του κοροναϊού»
Ο πρόεδρος του Τμήματος Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας της Βασιλικής Ιατρικής Εταιρείας υποστηρίζει ότι τα εμβόλια δεν αρκούν για την καταπολέμηση της COVID-19 και ζητά να μην αρθούν τα μέτρα που ισχύουν σήμερα
- Αποκάλυψη in: Μία πολυμήχανη 86χρονη παγίδευσε μέλη συμμορίας «εικονικών ατυχημάτων» στα Χανιά
- «Πνιγμός στα 30.000 πόδια» - Αεροπλάνο άρχισε να πλημμυρίζει εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
- Τυχερά μου Χριστούγεννα: Για αυτά τα τρία ζώδια οι γιορτές θα είναι μέλι
Γιώργος Ανδριτσόπουλος
Ο κίνδυνος ενός νέου, πιο φονικού κύματος του κοροναϊού μέσα στους επόμενους μήνες είναι υπαρκτός, προειδοποιεί, μιλώντας στα «ΝΕΑ», ο Γκάμπριελ Σκάλι, πρόεδρος του Τμήματος Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας της Βασιλικής Ιατρικής Εταιρείας (Royal Society of Medicine).
Ο διαπρεπής βρετανός επιστήμονας, ο οποίος είναι επίσης μέλος της ανεξάρτητης Επιστημονικής Συμβουλευτικής Ομάδας Εκτάκτων Αναγκών (Independent SAGE), υποστηρίζει ότι τα εμβόλια δεν αρκούν για την καταπολέμηση της COVID-19 και ζητά να μην αρθούν τα μέτρα που ισχύουν σήμερα, προειδοποιώντας ότι ενδέχεται να εμφανιστούν νέες, πιο θανατηφόρες, μεταλλάξεις του ιού.
Προτείνει, μάλιστα, στην Ελλάδα να κλείσει προσωρινά τα σύνορά της ή να επιβάλει καραντίνα 14 ημερών σε ξενοδοχεία για όλες τις διεθνείς αφίξεις, τάσσεται υπέρ των «διαβατηρίων εμβολιασμού» και θεωρεί λάθος την απόφαση να μη χορηγείται το εμβόλιο της AstraZeneca σε άτομα άνω των 65 ετών.
Εχετε πει ότι δεν πρέπει να αρθούν οι περιορισμοί στην καθημερινότητά μας, παρά το γεγονός ότι ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί. Για ποιον λόγο;
Η χορήγηση των εμβολίων είναι υπέροχο νέο. Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε το εύρος της προστασίας που παρέχουν, ενώ έχουν ήδη εμφανιστεί παραλλαγές του ιού, μερικές από τις οποίες δείχνουν αρκετά σοβαρές. Είναι σαφές ότι το εμβόλιο δεν είναι αρκετό. Οι εμβολιασμοί συμβάλλουν στη λύση, αλλά δεν είναι από μόνοι τους η λύση. Πρέπει να λάβουμε αυστηρά μέτρα προκειμένου να θέσουμε τον ιό υπό έλεγχο.
Φοβάστε ότι τα εμβόλια δεν είναι αποτελεσματικά έναντι των νέων μεταλλάξεων;
Γνωρίζουμε ήδη ότι ορισμένα εμβόλια δεν είναι πολύ αποτελεσματικά έναντι αυτών των παραλλαγών. Αλλά ο μεγάλος κίνδυνος είναι ότι τα εμβόλια ενδέχεται να μην προστατεύουν από τις παραλλαγές που θα εμφανιστούν στο μέλλον. Πρέπει να μειώσουμε τον αριθμό των κρουσμάτων. Οσο περισσότερα κρούσματα εμφανίζονται τόσο περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν να μεταλλαχθεί ο ιός.
Συνεπώς, πρέπει τα μέτρα να παραμείνουν σε ισχύ ακόμα και αν προχωρήσουν οι εμβολιασμοί;
Πρέπει να γίνουν κάποιες «θυσίες». Ισως χρειαστεί να κρατήσουμε κλειστά τα εστιατόρια και τις καφετέριες για να ανοίξουμε τα σχολεία. Επίσης, αν θέλουμε να καταργήσουμε τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, πρέπει να απαγορεύσουμε τις διεθνείς αφίξεις. Αν δεν κάνουμε κάτι, η κατάσταση θα γίνει πάρα πολύ δύσκολη. Γι’ αυτό υποστηρίζω ότι πρέπει να διατηρήσουμε μέτρα όπως οι αποστάσεις και οι μάσκες.
Για τα ταξίδια στο εξωτερικό τι προτείνετε;
Δεν πρέπει να επιτρέπουμε τις διεθνείς αφίξεις, εκτός εάν εφαρμόσουμε ένα σύστημα ελεγχόμενης απομόνωσης. Η βρετανική κυβέρνηση, με μεγάλη καθυστέρηση, επέβαλε καραντίνα σε ξενοδοχεία σε όσους έρχονται από 33 χώρες. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό, διότι οι παραλλαγές του ιού μπορεί να εμφανιστούν οπουδήποτε στον κόσμο. Υπάρχουν αρκετές χώρες με πολλά κρούσματα οι οποίες δεν έχουν τα μέσα να εντοπίσουν τις παραλλαγές και μπορεί να έχουν πρόβλημα χωρίς να το ξέρουν.
Θεωρείτε ότι η υποχρεωτική διαμονή σε «ξενοδοχεία καραντίνας» πρέπει να επεκταθεί σε όλες ανεξαιρέτως τις διεθνείς αφίξεις;
Οπωσδήποτε. Και η καραντίνα θα πρέπει να διαρκεί 14 ημέρες.
Θα συμβουλεύατε και την Ελλάδα να απαγορεύσει τα διεθνή ταξίδια;
Πρέπει οπωσδήποτε να εφαρμοστεί ελεγχόμενη καραντίνα όσων έρχονται από το εξωτερικό. Είναι σημαντικό να διατηρήσετε τα κρούσματα όσο γίνεται πιο χαμηλά και κυρίως να κρατήσετε τις παραλλαγές έξω από τη χώρα, διότι είναι πιο μεταδοτικές, πιο μολυσματικές και πιο θανατηφόρες.
Ισως μέσω μιας προσωρινής απαγόρευσης των ταξιδιών;
Ναι.
Τι γνώμη έχετε για τα λεγόμενα «διαβατήρια εμβολιασμού»;
Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού είναι μια καθιερωμένη πρακτική. Βέβαια, δεν είναι σαφές εάν μπορεί να διασφαλιστεί το αδιάβλητο του συστήματος. Υπάρχουν ήδη περιπτώσεις πλαστών αρνητικών τεστ. Θα μπορούσε ίσως να καθιερωθεί ένα ηλεκτρονικό «διαβατήριο» εμβολιασμού.
Πώς σχολιάζετε την πολιτική της Βρετανίας να χορηγεί τη δεύτερη δόση έως 12 εβδομάδες αργότερα;
Είναι μια σωστή απόφαση που μας επιτρέπει να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο τα διαθέσιμα εμβόλια και να προσφέρουμε στις ευπαθείς ομάδες ένα σημαντικό ποσοστό προστασίας. Αναμένουμε, βέβαια, τα αποτελέσματα μελέτης επί του θέματος.
Ορισμένες χώρες, όπως η Ελλάδα, δεν χορηγούν το εμβόλιο της AstraZeneca σε άτομα άνω των 65 ετών. Συμφωνείτε με αυτό;
Οχι. Είναι αλήθεια ότι τα δεδομένα από τις δοκιμές στους άνω των 65 δεν ήταν αρκετά. Ωστόσο, εάν πρέπει να επιλέξουμε μεταξύ του να εμβολιάσουμε αυτούς τους ανθρώπους και του να μην τους εμβολιάσουμε, επιλέγω σαφώς το πρώτο. Σίγουρα δεν πρόκειται να τους βλάψει.
Υπάρχει κίνδυνος ενός νέου φονικού κύματος του ιού μέσα στους επόμενους μήνες;
Νομίζω ότι υπάρχει. Αυτός ο ιός είναι πολύ δύσκολος. Μπορεί ανά πάσα στιγμή να εμφανιστούν νέες και πιο θανατηφόρες παραλλαγές.
Πότε εκτιμάτε ότι θα επανέλθουμε στην κανονικότητα;
Σε χώρες όπως η Ταϊβάν, το Βιετνάμ και η Ιαπωνία η ζωή είναι πια σχεδόν φυσιολογική. Στη Βρετανία το περασμένο καλοκαίρι τα κρούσματα ήταν πολύ λίγα. Επρεπε τότε να τα είχαμε μηδενίσει εφαρμόζοντας αυστηρή καραντίνα. Σήμερα θα ζούσαμε μια φυσιολογική ζωή κάνοντας ό,τι κάναμε πριν, εκτός ίσως από το να πηγαίνουμε διακοπές στην Ελλάδα. (γέλια) Αναγνωρίζω ότι για μια χώρα όπως η Ελλάδα το να θυσιάσει τον διεθνή τουρισμό έχει μεγάλο κόστος, το οποίο όμως δεν συγκρίνεται με την οικονομική ζημιά που έχει προκληθεί σε όλους τους κλάδους, ούτε με τη ζημιά στην κοινωνία και στην εκπαίδευση.
Μπορεί να δούμε φέτος μια επανάληψη του περασμένου φθινοπώρου;
Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να το δούμε. Κάποιοι βρετανοί πολιτικοί, ιδίως από τη Δεξιά, απαιτούν να αρθούν όλοι οι περιορισμοί μέσα στους επόμενους δύο μήνες. Αυτό θα ήταν καταστροφικό.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις