Πανδημία : Τουρισμός και αεροπορικά ταξίδια στο ναδίρ
Η περσινή χρονιά ήταν η χειρότερη για τα αεροπορικά ταξίδια, την ίδια ώρα που τα κέρδη από τον τουρισμό έπεσαν στο ένα τρίτο, σε σχέση με το 2019. Παράλληλα, τα τουριστικά γραφεία ασφυκτιούν, ενώ εργαζόμενοι στον επισιτισμό και την εστίαση υποφέρουν και απευθύνονται στον πρωθυπουργό
Σε μόλις 4,28 δισ. ευρώ ανήλθαν οι τουριστικές εισπράξεις το 2020. Ο κλάδος του τουρισμού ήταν ανάμεσα στους μεγάλους ασθενείς της πανδημίας, πράγμα που επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της προηγούμενης χρονιάς.
Σύμφωνα με αυτά, οι τουριστικές εισπράξεις το 2020 άγγιξαν τα 4,28 δισ. ευρώ, τη στιγμή που το 2019 είχαν φτάσει τα 18,17 δισ. ευρώ. Οι απώλειες για τον τουριστικό κλάδο, δηλαδή, διαμορφώθηκαν στα 13,89 δισ. ευρώ!
ΙΑΤΑ: Στο 50% του 2019 η ταξιδιωτική ζήτηση φέτος
Η χειρότερη χρονιά στις αερομεταφορές ήταν η περσινή, καθώς η ταξιδιωτική κίνηση σε διεθνείς προορισμούς έφτασε σε πλήρες αδιέξοδο λόγω της πανδημίας του νέου κοροναϊού.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Αερομεταφορών (IATA), η ταξιδιωτική κίνηση μειώθηκε παγκοσμίως κατά 65,9% σε σύγκριση με το 2019. Την ίδια ώρα, η διεθνής ταξιδιωτική ζήτηση μειώθηκε κατά 75,6% και η εγχώρια κατά 48,8% κάτω από τα επίπεδα του 2019.
«Το περασμένο έτος ήταν μια καταστροφή. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να το περιγράψει κανείς», σχολίασε ο γενικός διευθυντής της IATA Αλεξάντρ ντε Ζουνιάκ, εξηγώντας πως παρόλο που είχε διαφανεί μια ανάκαμψη κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου στο βόρειο ημισφαίριο, η ανάκαμψη αυτή «φρέναρε» εκ νέου το φθινόπωρο, με αποτέλεσμα η κατάσταση να γίνει δραματικά χειρότερη κατά την εορταστική περίοδο στο τέλος του έτους. Και αυτό, γιατί επιβλήθηκαν αυστηροί ταξιδιωτικοί περιορισμοί λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων, αλλά και της εμφάνισης νέων στελεχών του ιού.
Με τους αυστηρούς περιορισμούς στα διεθνή ταξίδια να βρίσκονται ακόμα σε ισχύ στις αρχές Φεβρουαρίου, η IATA αναμένει ότι το 2021 θα είναι άλλη μία πεσμένη χρονιά για τους αερομεταφορείς, που παλεύουν να επιβιώσουν.
Η IATA προβλέπει, στο πιο αισιόδοξο σενάριό της, ότι η ζήτηση αεροπορικών ταξιδιών το 2021 θα φτάσει μόλις το 50% των επιπέδων του 2019.
Εάν συνεχίσουν να εντοπίζονται μεταλλάξεις του ιού, τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι ακόμη χειρότερα και η ανάκαμψη θα μπορούσε να περιοριστεί σε μόλις 13% πάνω από τα επίπεδα του 2020, αφήνοντας τη βιομηχανία στο 38% της ζήτησης επιβατών σε σχέση με το 2019.
Άρης Μαρίνης: Ασφυκτιούν τα τουριστικά γραφεία
Την κατάρρευση του κύκλου εργασιών των τουριστικών γραφείων, σε ποσοστό άνω του 95% από τον Μάρτιο του 2020, έχει προκαλέσει η πανδημία, ενώ σύμφωνα με όσα ανέφερε σε συνέντευξή του στη Ναυτεμπορική ο πρόεδρος της Γενικής Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού (ΓΕΠΟΕΤ), Άρης Μαρίνης, «η πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα μέσω προγραμμάτων του ΤΕΠΙΧ ήταν σχεδόν αδύνατη για τους περισσότερους συναδέλφους».
«Δεν πρόκειται λοιπόν για μια απλή κάμψη του κύκλου εργασιών, αλλά για ολοκληρωτική καταστροφή», δήλωσε ο κ. Μαρίνης, «η οποία θα μπορούσε σε κάποιο βαθμό να περιοριστεί με τη συμμετοχή των τουριστικών λεωφορείων στις αστικές συγκοινωνίες, επιλύοντας με άμεσο και οικονομικό τρόπο το πρόβλημα του συνωστισμού και δίνοντας κάποιο ικανοποιητικό αντικείμενο απασχόλησης στον κλάδο. Κάτι που δεν έγινε, παρά τις δεσμεύσεις που λάβαμε από την ηγεσία του Υπουργείου Μεταφορών», όπως είπε στη συνέντευξή του.
Ο κ. Μαρίνης διευκρίνισε ότι, εκτός από την παράταση των υφιστάμενων μέτρων στήριξης εργαζόμενων και επαγγελματιών και την κατά προτεραιότητα ένταξη των τουριστικών γραφείων, ο κλάδος θα χρειαστεί οπωσδήποτε την παρέμβαση της κυβέρνησης, ιδιαίτερα για τις συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης – leasing, ώστε να ενταχθούν οι τουριστικές επιχειρήσεις στο πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών πληττόμενων επιχειρήσεων.
Ο πρόεδρος της ΓΕΠΟΕΤ δήλωσε στη Ναυτεμπορική ότι, για τη μετά Covid εποχή, διεκδικεί τη συμμετοχή των τουριστικών γραφείων και λεωφορείων στις δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης.
ΠΟΕΕΤ- Επιστολή στον Κ. Μητσοτάκη: «Πώς να ζήσουμε με… 0 ευρώ;»
Ανοικτή επιστολή στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, απέστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ), αναφέροντας ότι «Εσείς που δεν φαντάζεστε τον εαυτό σας να ζει με 800 ευρώ, πώς ζητάτε από εμάς να ζήσουμε με 500 ή 400 ή με 0 ευρώ;»
Σχεδόν ένα χρόνο τώρα, υποστηρίζει η ΠΟΕΕΤ, 330.000 εργαζόμενοι από 80.000 επιχειρήσεις προσπαθούν να επιβιώσουν με 534 ευρώ: Εργαζόμενοι στον επισιτισμό και την εστίαση, εργαζόμενοι σε 12μηνης λειτουργίας ξενοδοχεία, αλλά και 10.000 εργαζόμενοι στα καζίνο της χώρας.
Η ΠΟΕΕΤ αναφέρει ότι η κυβέρνηση ζητεί από αυτούς τους εργαζόμενους να επιβιώσουν με 534 ευρώ, πληρώνοντας ταυτόχρονα και όλες τις υποχρεώσεις τους, καθώς η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι υπουργοί δεν νομοθέτησαν για κάλυψη των πάγιων αναγκών, ενώ οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να πληρώνουν ΔΕΚΟ, εφορία, δάνεια σε τράπεζες και τέλη κυκλοφορίας.
Οι εποχικά εργαζόμενοι στον κλάδο του επισιτισμού και τουρισμού, τονίζει η ΠΟΕΕΤ, είναι κυριολεκτικά σε απόγνωση και ζουν το μαρτύριο της σταγόνας, αφού κάθε μήνα μέσα από αγώνα καταφέρνουν να παίρνουν τις παρατάσεις και δεν είναι σε θέση να κάνουν τον οικογενειακό προγραμματισμό με το ποσό των 400 ευρώ.
Και φυσικά, συνεχίζει η ΠΟΕΕΤ, η κυβέρνηση «έχει αφήσει στη μοίρα τους εποχικά εργαζόμενους που για λίγα ένσημα δεν δικαιούνται να μπουν στις ρυθμίσεις, τους εργαζόμενους από τα νυκτερινά κέντρα, τους εργαζόμενους με συμβάσεις εργασίας μιας ημέρας, τους εργαζόμενους στον κλάδο μας προερχόμενους από γραφεία ευρέσεως εργασίας»,
Και προσθέτει: «Μην ξεχνάμε τους συναδέλφους μας ξεναγούς, τους εργαζόμενους σε αεροδρόμια, τουριστικά καταστήματα (rent a car, souvenir, ένδυσης και υπόδησης, super market, ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας)».
Η ΠΟΕΕΤ ενημερώνει τον πρωθυπουργό ότι αναγκάζεται να απευθυνθεί σε εκείνον, μιας και, όπως υποστηρίζει, ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας κ. Χατζηδάκης δεν τη δέχεται, αφού «ακόμα… ενημερώνεται».
Η ΠΟΕΕΤ ζητά την αναπλήρωση του μισθού κατά 80% όσων είναι ακόμα σε αναστολή σύμβασης, την πλήρη κάλυψη όλων των εποχικά εργαζόμενων, «χωρίς όρους και προϋποθέσεις», με ταμείο ανεργίας προσαυξημένο κατά 50 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο, μέχρι να επαναπροσληφθούν στην εργασία τους, καθώς και να μπει φρένο στην εργοδοτική παραβατικότητα που γνωρίζει έξαρση τις τελευταίες ημέρες, αφού «έχουν φτάσει σε σημείο να αμφισβητούν και το νομοθετικά κατοχυρωμένο δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις