Τετάρτη 03 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Παραμένει το νοσοκομειακό clawback με ποσοστά 90% μερίδιο αγοράς και 10% ανάπτυξη

Παραμένει το νοσοκομειακό clawback με ποσοστά 90% μερίδιο αγοράς και 10% ανάπτυξη

Σχεδόν διπλάσιες υπολογίζονται οι δαπάνες των νοσοκομείων για φάρμακα από τον προβλεπόμενο προϋπολογισμό – Απόφαση για τον τρόπο υπολογισμού του νοσοκομειακού clawback

Υπέρβαση της τάξης των 570 εκατ. ευρώ αναμένεται να αποτυπωθεί στο νοσοκομειακό clawback του 2020, με έναν προϋπολογισμό φαρμακευτικής δαπάνης για τα νοσοκομεία, ύψους 605 εκατ. ευρώ.

Στους υπολογισμούς αυτούς καταλήγουν οι φαρμακευτικές, εκτιμώντας τις πωλήσεις τους προς τα νοσοκομεία περίπου στα 1,175 δισ. ευρώ, επισημαίνοντας ότι το προβλεπόμενο ποσό για την κάλυψη των νοσηλευόμενων ασθενών είναι σχεδόν το μισό των αναγκών που υπάρχουν.

Για τον καταλογισμό του νοσοκομειακού clawback, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας εξέδωσε σχετική απόφαση που ορίζει τον τρόπο υπολογισμού, σύμφωνα με την οποία παραμένουν τα ποσοστά μεριδίου αγοράς και ανάπτυξης των εταιρειών, όπως είχαν εξ΄ αρχής θεσμοθετηθεί.

Δηλαδή το 90% του συνολικού ποσού της υπέρβασης θα χρεωθεί στις εταιρείες ανάλογα με το μερίδιο αγοράς τους, και το υπόλοιπο 10% του ποσού θα χρεωθεί με βάση το ποσοστό ανάπτυξης της κάθε εταιρείας.

Η διευκρίνιση γίνεται σε σχέση με το εξωνοσοκομειακό clawback,  το οποίο για το 2ο εξάμηνο του 2020 υπολογίζεται κατά 80% με βάση το μερίδιο αγοράς και 20% με βάση το ποσοστό ανάπτυξης.

Με δεδομένο τον προϋπολογισμό των 605 εκατ. ευρώ, το σύνολο της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης θα υπολογιστεί από τα τιμολόγια που έχουν εκδοθεί, σε τιμές φαρμάκων νοσοκομειακές με πρόσθετη έκπτωση 5%. Η διαφορά των δύο μεγεθών θα ορίσει την υπέρβαση, η οποία στη συνέχεια θα καταλογιστεί ως clawback στις φαρμακευτικές, ανάλογα με το μερίδιο αγοράς τους και το ποσοστό ανάπτυξης που κατέγραψαν σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Σε ότι αφορά την ανάπτυξη της κάθε εταιρείας, παράμετρος που μετέχει στον υπολογισμό του clawback κατά ποσοστό 10%, αυτή υπολογίζεται ως η διαφορά μεταξύ των καθαρών πωλήσεων του τρέχοντος εξαμήνου με το αντίστοιχο της προηγούμενης χρονιάς, αφού έχουν αφαιρεθεί οι προαιρετικές εκπτώσεις.

Σε περιπτώσεις εξαγοράς, υπολογίζεται η διαφορά των αθροιστικών πωλήσεων των εταιρειών κατά το τρέχον εξάμηνο με το αντίστοιχο της προηγούμενης χρονιάς, αφαιρουμένου του clawback που είχε προκύψει.

Σύμφωνα με την απόφαση, το τελικό ποσό επιστροφής (clawback) αποτελεί έσοδο για τον προϋπολογισμό των Νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ ή συμψηφίζεται με ισόποσες οφειλές προς τους προμηθευτές.

Sports in

Επίσημο: Ο Έσε στους Ολυμπιακούς Αγώνες με την Εθνική Αργεντινής

Ο Σαντιάγο Έσε είναι και επίσημα στην αποστολή της εθνικής Αργεντινής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 03 Ιουλίου 2024