Κώτσηρας: Μείωση κατά 38,5% το 2020 των εκκρεμών υποθέσεων σε εκτέλεση των αποφάσεων του ΕΔΑΔ
«Το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει πλήρη επίγνωση και εργάζεται για την έγκαιρη συμμόρφωση της χώρας προς τις αποφάσεις του ΕΔΔΑ», είπε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας
Σε ποσοστό 38,5% μειώθηκαν οι εκκρεμείς υποθέσεις συμμόρφωσης της Ελλάδας στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
«Το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει πλήρη επίγνωση και εργάζεται για την έγκαιρη συμμόρφωση της χώρας προς τις αποφάσεις του ΕΔΔΑ», είπε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας ο οποίος έκανε ειδική αναφορά στα επίσημα στατιστικά στοιχεία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, σύμφωνα με τα οποία, η Ελλάδα σημείωσε αξιόλογη πρόοδο το 2020 στην εκτέλεση των αποφάσεων του ΕΔΔΑ επί ελληνικών υποθέσεων.
Όπως ενδεικτικά ανέφερε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, την 01-01-2021 ο αριθμός των ανεκτέλεστων αποφάσεων σε βάρος της Ελλάδας ανερχόταν σε 120 έναντι 195 την αντίστοιχη ημερομηνία του 2020, 238 την αντίστοιχη ημερομηνία του 2019 και 305 το 2018, «γεγονός που πέραν πάσης αμφιβολίας καταδεικνύει τη σταθερή μείωση του αριθμού των ανεκτέλεστων αποφάσεων επί ελληνικών υποθέσεων».
Σταθερά μειούμενος
«Τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των ανεκτέλεστων αποφάσεων βαίνει σταθερά μειούμενος, γεγονός ιδιαίτερα θετικό για την εικόνα της χώρας στον Οργανισμό», παρατήρησε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης και επισήμανε ότι «τα λαμβανόμενα ατομικά και γενικά μέτρα εκτέλεσης και η σχετική πρόοδος παρουσιάζονται με πληρότητα στα σχέδια δράσης και τις σχετικές εκθέσεις αποτίμησης δράσης που ετοιμάζει το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και τα οποία σταθερά και αποτελεσματικά υποστηρίζει η μόνιμη ελληνική αντιπροσωπεία τόσο στις συνόδους για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου της Επιτροπής Υπουργών, όσο και στην τακτική επικοινωνία με την Υπηρεσία Εκτέλεσης της Γραμματείας της Επιτροπής Υπουργών».
«Είμαστε από τις χώρες που καθυστερούν την εφαρμογή των αποφάσεων του Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και σε ορισμένες περιπτώσεις είμαστε μεταξύ εκείνων των χωρών που δεν τις εφαρμόζουν, όπως επιβάλλει το κοινό ευρωπαϊκό Δίκαιο, στο επίπεδο των πολιτικών ελευθεριών, των ατομικών δικαιωμάτων που καθιερώνει το Δικαστήριο του Στρασβούργου. Είμαστε, δυστυχώς, μεταξύ των πέντε χωρών που έχουν το χειρότερο σχετικό μητρώο», είχε επισημάνει νωρίτερα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος που υπογράμμισε ότι «αυτό είναι αναντίστοιχο με την ποιότητα του κράτους δικαίου στην Ελλάδα και πρέπει, προφανώς, να επανορθωθεί», ενώ έχει και «σημαντικό οικονομικό κόστος», αφού η Ελλάδα πληρώνει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο επειδή δεν έχει συμμορφωθεί στις σχετικές αυτές υποχρεώσεις.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε ότι η Επιτροπή Συμμόρφωσης προς τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, σε συνδυασμό με την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, πήρε μια σημαντική υπερκομματική πρωτοβουλία και «κατέθεσε σχεδόν ομόφωνα πρόταση νόμου, η οποία ενσωματώνει τη σχετική πρόταση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ούτως ώστε να έχουμε τα αναγκαία νομικά εργαλεία για να μην συνεχιστεί αυτή η απαράδεκτη κατάσταση». Μολονότι, όμως, έχει περάσει παραπάνω από ένας χρόνος από την κατάθεση στη Βουλή αυτής της πρότασης νόμου και μολονότι έχουν ολοκληρωθεί όλες οι άλλες προϋποθέσεις -οι εκθέσεις του Γενικού Λογιστηρίου-, είπε ο κ. Κατρούγκαλος, «το Υπουργείο Δικαιοσύνης, που είναι το επισπεύδον Υπουργείο -μολονότι υπάρχει συναρμοδιότητα και άλλων Υπουργείων, ειδικά του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη- καθυστερεί να φέρει προς συζήτηση στη Βουλή αυτή την πρόταση νόμου».
«Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του έχει καταστεί αρωγός στην προώθηση και διασφάλιση της εφαρμογής του νόμου σύμφωνα με τις εγγυήσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης», απάντησε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης και επισήμανε ότι το υπουργείο «δεν έχει τη μόνη αρμοδιότητα επί μιας τέτοιας πρότασης, ενώ οι προτεινόμενες ρυθμίσεις αφορούν αρμοδιότητες και άλλων Υπουργείων, πλην του Υπουργείου Δικαιοσύνης».
«Τα λαμβανόμενα ατομικά και γενικά μέτρα εκτέλεσης και η σχετική πρόοδος παρουσιάζονται με πληρότητα στα σχέδια δράσης και τις σχετικές εκθέσεις αποτίμησης δράσης (actionplans, actionreports) που ετοιμάζει το ΝΣΚ, τα οποία σταθερά και αποτελεσματικά υποστηρίζει η Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία τόσο στις Συνόδους «Δικαιώματα του Ανθρώπου» της Επιτροπής Υπουργών όσο και στην τακτική επικοινωνία μας με την Υπηρεσία εκτέλεσης της Γραμματείας της Επιτροπής Υπουργών», είπε επίσης ο κ. Κώτσηρας. Σε σχέση δε με διατάξεις που είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι «συνεχίζεται η νομοπαρασκευαστική διαδικασία» και τόνισε ότι «ο σεβασμός, είναι προφανής και η βούληση για νομοθέτηση όσων εκκρεμοτήτων υπάρχουν είναι επίσης προφανής».
Πηγή: ΑΜΠΕ
- Ηράκλειο: Στα δικαστήρια ο 33χρονος Γάλλος – Μήνυση κατά παντός υπευθύνου από την οικογένεια της 36χρονης
- Ανδρουλάκης: Οι πρωτοβουλίες να διαδεχτούν την αμηχανία – Αποτροπή του σεναρίου για «τουρκοσυριακό σύμφωνο»
- Σοκάρουν οι περιγραφές για τον αστυνομικό της Βουλής: «Ειρωνικός, σαρκαστικός, λες και έχει κάνει κατορθώματα»
- Σίμπιλ Σέπερντ: Αγνώριστη η 74χρονη πρωταγωνίστρια της σειράς «Αυτός, αυτή και τα μυστήρια»
- Ο Εμπαπέ θα ήθελε να παίξει με τον Κριστιάνο Ρονάλντο
- Η αναβάθμιση των ραντάρ Commander AR-327 και η συνάντηση Μητσοτάκη – Στάρμερ