Το #metoo στη Βουλή, τι θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
Ενώπιον των πολιτικών αρχηγών αναμένεται να δώσει το στίγμα των αλλαγών για τη ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου εστιάζοντας στον κώδικα δεοντολογίας προκειμένου να μπουν οι κόκκινες γραμμές.
Το πλέγμα παρεμβάσεων για το #metoo θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή την Πέμπτη κατά τη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών με τον πρωθυπουργό να καλεί τον Αλέξη Τσίπρα στο ελληνικό κοινοβούλιο μετά τον πολιτικό σεισμό που έχουν προκαλέσει οι καταγγελίες, με αιχμή την υπόθεση Λιγνάδη και την κριτική προς την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητά την παραίτηση της Λίνας Μενδώνη καταφεύγοντας τα τελευταία 24ωρα σε αλλεπάλληλα κομματικά πυρά.
Από την κυβέρνηση χτυπούν τον κώδωνα ότι ένα κοινωνικό πρόβλημα κινδυνεύει να χάσει την ουσία του και να οδηγήσει σε πλαστούς διχασμούς, εκτροχιάζοντας τον δημόσιο διάλογο, τον οποίο και ο πρωθυπουργός μεταφέρει στη Βουλή με στόχο την συζήτηση των θεμάτων της επικαιρότητας από το σύνολο των κομμάτων.
Πρωτοφανής καμπάνια χυδαιότητας
Απαντώντας στη δήλωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το Μέγαρο Μαξίμου τονίζουν πως αναμένουμε τον κ. Τσίπρα την Πέμπτη στη Βουλή προκειμένου να τοποθετηθεί για τα όσα, όντως συγκλονιστικά, αποκαλύπτονται.
«Ο ίδιος και το κόμμα του έχουν αποδυθεί σε μια πρωτοφανή καμπάνια χυδαιότητας» τονίζεται και αναφέρουν από το Μέγαρο Μαξίμου ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας, άλλοτε φανερά κι άλλοτε κρυπτόμενοι πίσω από τη στρατιά των troll τους στο διαδίκτυο έφθασαν στο έσχατο σημείο λασπολογίας μιλώντας ακόμη και για #ΝΔ_παιδεραστές.»
» Προσπαθούν έτσι να μετατρέψουν ένα μείζον θέμα για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τα ΜΜΕ, τους εργασιακούς χώρους, όπως είναι το ελληνικό #metoo και οι υποθέσεις παιδεραστίας, που αφορούν και την περίοδο διακυβέρνησής του 2017-2018, σε ελληνικό QAnon», υπογραμμίζει η κυβέρνηση και καταλήγει:
«Ο πρωθυπουργός αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία για ανοιχτή συζήτηση μπροστά στον ελληνικό λαό, στη Βουλή, καλεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων ώστε να αποδοθεί Δικαιοσύνη και να μπει φραγμός σε τέτοιου είδους νοσηρά φαινόμενα. Ο πρωθυπουργός ενώπιον των πολιτικών αρχηγών αναμένεται να δώσει το στίγμα των αλλαγών για τη ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου εστιάζοντας στον κώδικα δεοντολογίας προκειμένου να μπουν οι κόκκινες γραμμές».
Η χώρα χρειάζεται κώδικες δεοντολογίας
«Το Κράτος Δικαίου έχει εργαλεία να κρίνει και να τιμωρήσει» δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη κατά την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών και πρόσθεσε «να διευκολύνει το δρόμο της αποκάλυψης και της στήριξης των θυμάτων, αντί της σιωπής και της συγκάλυψης.»
«Για να αποδοθεί δικαιοσύνη για όσα έγιναν και να προληφθούν και αποτραπούν τέτοια φαινόμενα στο μέλλον. Να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο στο οποίο κανένας δεν θα μπορεί αστόχαστα και χωρίς συνέπειες να περνά τα όρια και τις κόκκινες γραμμές», τόνισε η κυρία Πελώνη.
Η χώρα χρειάζεται κώδικες δεοντολογίας, υπογράμμισε και συμπλήρωσε «ένα πλαίσιο που θα αποτρέπει την κάθε μορφής κακοποίησης, θα εκπαιδεύει στο σεβασμό και θα καλλιεργεί την κοινωνική συμβίωση με όρους αξιοπρέπειας από όλους προς όλους. Η Κυβέρνηση θα λάβει συνολικές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση».
Ο υφυπουργός Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης ετοιμάζει Κώδικα Δεοντολογίας για τους εποπτευόμενους οργανισμούς του δημοσίου, όπου θα συντάξει τον δικό του κώδικα και έναν μηχανισμό εφαρμογής.
Ο κώδικας θα προκύψει μέσα από διεργασίες σε κάθε φορέα, με την εκπροσώπηση όλων των άμεσα εμπλεκομένων, και ο οποίος θα συνοδεύεται και από έναν μηχανισμό για το πώς καταγγέλλονται περιστατικά αλλά και από την πρόβλεψη κυρώσεων.
Το υπουργείο είναι σε διαρκή επαφή με το προεδρείο του ΣΕΗ για να προωθηθούν οι καταγγελίες στη δικαιοσύνη και να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις σε σύμπραξη και με τους παραγωγούς, για την αυτορρύθμιση του κλάδου στο πνεύμα του προαναφερθέντος κώδικα δεοντολογίας, που θα δεσμεύει όλες τις πλευρές.
Το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται πλαίσιο για τους χώρους εργασίας, νέων θα προχωρήσει το συντομότερο στην ενσωμάτωση της σχετικής σύστασης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) αναφορικά με τη σεξουαλική παρενόχληση και τη βία στους χώρους εργασίας για να είναι η σεξουαλική παρενόχληση αυτοτελές ποινικό αδίκημα, ενώ από το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν αποκλείεται παρέμβαση τους επόμενους μήνες που θα αφορά την παραγραφή σεξουαλικών αδικημάτων.
- Αϊτή: Κάλεσε τον γάλλο πρεσβευτή για τις «απαράδεκτες» δηλώσεις Μακρόν περί «ηλίθιων ηγετών»
- ΗΠΑ: «Σκανδαλώδη» κατά τον Μπάιντεν τα εντάλματα σύλληψης του ΔΠΔ για Νετανιάχου και Γκάλαντ
- ΗΠΑ: Την Παμ Μπόντι ονομάζει υπουργό Δικαιοσύνης ο Τραμπ – Πρώην εισαγγελέας και πιστή συνήγορός του
- Συρία: Στους 82 ανήλθαν οι νεκροί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στην Παλμύρα
- Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Ρωσία παρουσίασε νέο πύραυλο με την επίθεση στην Ουκρανία
- Λακωνία: Σορός άντρα εντοπίστηκε κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς στη Σκάλα