Το Αιγαίο δεν ανήκει μόνο στα ψάρια του!
Η επιτάχυνση των διαδικασιών για τη δημιουργία Θαλάσσιων Αιολικών Πάρκων αποτελεί μια επιτακτική ανάγκη προκειμένου να επιτευχθεί μαζική παραγωγή ενέργειας σε χαμηλές τιμές.
Δεν ξέρω αν θυμάστε εκείνο το σύνθημα της Μεταπολίτευσης για το ποιος ήταν εν τέλει ο ιδιοκτήτης του Αιγαίου – «Το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του!»- αλλά το σίγουρο είναι ότι οι εμπνευστές του συνθήματος μέσα στον νεανικό ενθουσιασμό και τα ρομαντικά αισθήματα τους κάτι περισσότερο γνώριζαν για τις παθογένειες του ελληνικού πολιτικού συστήματος…
Δεκαετίες ολόκληρες το …ιδιοκτησιακό καθεστώς του Αρχιπελάγους παρέμενε, δίχως δεύτερη κουβέντα, αμετάβλητο. Αλλά, το πιο σημαντικό δεν ήταν αυτό. Δυστυχώς, όλες αυτές τις δεκαετίες έχουμε ένα Αρχιπέλαγος αναξιοποίητο και ανεκμετάλλευτο για οικονομικές δραστηριότητες.
Η πρόσφατη σημαντική πρωτοβουλία της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) για την οργάνωση δημόσιας διαβούλευσης για το νέο θεσμικό πλαίσιο θαλάσσιας αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα ήρθε να επιβεβαιώσει το διαχρονικό έλλειμμα του πολιτικού προσωπικού να αντιλαμβάνεται έγκυρα και έγκαιρα τα κρυμμένα διαμάντια αυτής της χώρας. Κάπως έτσι άρχισε να γίνεται ευρύτερα γνωστό ότι όχι μόνο το Αιγαίο δεν ανήκει μόνο στα ψάρια του αλλά ότι υπάρχει σε αφθονία νερό, άνεμος, ήλιος που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τα συστατικά στοιχεία ενός «πλούσιου» πράσινου πακέτου εναλλακτικής ενέργειας. Με λίγα λόγια, Πράσινες και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στη ποδιά μας.
Πρόσφατα ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ, Παναγιώτης Λαδακάκος συμμετέχοντας σε στρογγυλό τραπέζι με τον Κωνσταντίνο Μαύρο (διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες) και τον Νικόλαο Αλαγιαλόγλου (διευθυντή στην Copenhagen Offshore Partners) τόνισε μεταξύ άλλων πως «τα Θαλάσσια Αιολικά Πάρκα είναι επιτακτική ανάγκη και πως στόχος είναι να επιτευχθεί μαζική παραγωγή ενέργειας σε χαμηλές τιμές». Ο ίδιος εκτίμησε ότι «τις επόμενες δεκαετίες μπορούμε να έχουμε ένα Αιγαίο με ενεργειακή διασύνδεση των νησιών μας και με αξιοποίηση του ενεργειακού δυναμικού, που έχει μείνει ανεκμετάλλευτο, και τόνισε πως είναι σημαντικό η Ελλάδα να μπει ταχύτατα στον χώρο των πλωτών ανεμογεννητριών, με ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο, φιλόδοξους στόχους, στενή συνεργασία με τον διαχειριστή του συστήματος, ενεργές τοπικές κοινωνίες, εκτεταμένο διάλογο και διαβούλευση».
Προσυπογράφω τις επισημάνσεις του προέδρου της ΕΛΕΤΑΕΝ και το μόνο που θα πρόσθετα είναι η ανάγκη να «τρέξουμε», να επιταχύνουμε διαδικασίες δίχως εκπτώσεις ως προς τη νομιμότητα και τη διαφάνεια και να φθάσουμε με ασφάλεια στις επενδύσεις για τη δημιουργία Πάρκων παντού όπου αυτό είναι δυνατό.
Το Αιγαίο με τα Θαλάσσια Πλωτά Αιολικά Πάρκα πέραν της συμβολής του στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας λειτουργεί και ως ένας ισχυρός πόλος συγκέντρωσης δυνάμεων, κεφαλαίων και συμφερόντων που θωρακίζουν την Ειρήνη και την Ασφάλεια στην περιοχή.
Υ.Γ: Για όλους όσοι δεν γνωρίζουν η Ένωση ιδρύθηκε το 1990 με την ονομασία Ελληνική ΕΤαιρεία Αιολικής ΕΝέργειας και μετονομάστηκε το 2005 σε Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας. Διατήρησε όμως την ακροστιχίδα ΕΛΕΤΑΕΝ ως διακριτικό της τίτλο. Από ίδρυσή της είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας WindEurope και λειτουργεί ως Εθνικός Εκπρόσωπός της στην Ελλάδα. Μέλη της ΕΛΕΤΑΕΝ γίνονται: α) εταιρείες και φορείς που δραστηριοποιούνται σε όλο το εύρος της εφοδιαστικής αλυσίδας της αιολικής ενέργειας, όπως βιομηχανία και εμπόριο εξοπλισμών, υπηρεσίες, επενδυτικοί φορείς αλλά και ερευνητικά κέντρα και ινστιτούτα και β) φυσικά πρόσωπα, επαγγελματίες, στελέχη επιχειρήσεων, επιστήμονες, ερευνητές, ακαδημαϊκοί.
- Διπλή ευκαιρία με Ζέλσον και Ελ Κααμπί ο Ολυμπιακός (vid)
- TikTok: Η Αλβανία απαγορεύει τη χρήση του για τουλάχιστον έναν χρόνο
- Γάζα: «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, σύμφωνα με την Χαμάς
- Επιτυχία: Πόσα πρέπει να βγάζει η κάθε γενιά για να αισθάνεται ότι τα κατάφερε
- Μαρκόπουλο: Συνελήφθη 28χρονος για τους πυροβολισμούς με δύο τραυματίες
- Νέα τεράστια απόκρουση του Τζολάκη (vids)