«Σκοτώνει» η αντισύλληψη την ερωτική επιθυμία στις γυναίκες;
Αυξάνονται οι έρευνες που εξετάζουν τις επιπτώσεις των διάφορων μεθόδων αντισύλληψης στην ερωτική επιθυμία των γυναικών
Πολλές είναι οι γυναίκες που χρησιμοποιούν αντισυλληπτικά χάπια ή άλλες ορμονικές μεθόδους αντισύλληψης προκειμένου να απολαύσουν το σεξ χωρίς το φόβο μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.
Υπάρχει όμως η περίπτωση με αυτό τον τρόπο να «σκοτώνουν» την ερωτική τους επιθυμία;
Πράγματι, παρατηρείται μια ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα σχετικά με το γεγονός ότι μια νέα μορφή αντισύλληψης με βάση τις σε ορμόνες μπορεί να μειώνει τη σεξουαλική επιθυμία μιας γυναίκας.
Οι μελέτες με αντικείμενο τη σεξουαλική επιθυμία που περιελάμβαναν το χάπι, το επίθεμα και ενδομήτριο σπείραμα απελευθέρωσης ορμονών (σπιράλ) έχουν βγάλει ανάμεικτα συμπεράσματα, νέα στοιχεία, όμως, θα μπορούσαν να προσφέρουν απαντήσεις σε κάποιες γυναίκες.
Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Sexual Medicine, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Kentucky βρέθηκε ότι ενώ οι γυναίκες που χρησιμοποιούν ορμονικά αντισυλληπτικά είχαν υψηλότερα επίπεδα ερωτικής επιθυμίας από όσες χρησιμοποιούσαν παλαιότερους τύπους αντισύλληψης, η ύπαρξη μιας μακροχρόνιας σχέσης αποτελούσε μεγαλύτερο παράγοντα από τον τύπο της αντισύλληψης που χρησιμοποιούταν.
Σε ξεχωριστή μελέτη που πραγματοποιήθηκε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Washington και δημοσιεύθηκε στο Obstetrics & Gynecology, 2.000 γυναίκες ρωτήθηκαν σχετικά με την επιθυμία τους για σεξ από τη στιγμή που ξεκίνησαν να παίρνουν κάποιο αντισυλληπτικό και έξι μήνες αργότερα.
Όπως αποδείχθηκε, σχεδόν μία στις τέσσερις γυναίκες που χρησιμοποιούσαν κολπικό δαχτυλίδι, αντισυλληπτικό εμφύτευμα ή αντισυλληπτικές ενέσεις ανέφεραν χαμηλότερη σεξουαλική επιθυμία στο τέλος της μελέτης σε σχέση με όσες χρησιμοποιούσαν ενδομήτριο σπείραμα χαλκού. Αντίστοιχα, εκείνες που χρησιμοποιούσαν αντισυλληπτικά χάπια, επίθεμα ή σπιράλ δεν παρουσίασαν καμία αλλαγή στη σεξουαλική τους επιθυμία.
Σε όλη αυτή τη σύγχυση έρχεται να προστεθεί και μια σουηδική μελέτη που περιελάμβανε χιλιάδες γυναίκες ηλικίας περίπου 20 ετών, κατά την οποία διαπιστώθηκε ότι όσες χρησιμοποιούσαν οποιοδήποτε τύπο αντισύλληψης με βάση τις ορμόνες είχαν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν μείωση στις σεξουαλικές τους ορμές.
Ποια είναι τελικά η απάντηση;
Όπως αναφέρει σχετικά το ygeiamou.gr, είναι πιθανό, για κάποιες γυναίκες, η εκ νέου εξισορρόπηση των ορμονών που συμβαίνει κατά την έναρξη ή λήξη της λήψης ενός αντισυλληπτικού να προκαλεί αλλαγές στη σεξουαλική επιθυμία.
Σε οποιαδήποτε περίπτωση, πάντως, να θυμάστε ότι ο ερωτικός σύντροφος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, γι’αυτό και αν παρατηρήσετε μειωμένη σεξουαλική επιθυμία και μετά την αλλαγή της αντισυλληπτικής μεθόδου, καλό θα ήταν να μιλήσετε με τον γιατρό σας για εναλλακτικές επιλογές.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις