Γερμανικά ΜΜΕ : Η Ελλάδα ανάμεσα στις χώρες – πρότυπα για τον εμβολιασμό
Η εφημερίδα, μεταξύ άλλων γράφει χαρακτηριστικά ότι στην Ελλάδα «οι περισσότεροι πολίτες δεν χρειάζεται να κάνουν τίποτα, μιας και ειδοποιούνται με SMS ή mail. Τα στοιχεία επικοινωνίας προέρχονται από το σύστημα άυλης συνταγογράφησης».
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
- Ο Τραμπ διορίζει τον παραγωγό του «Apprentice», ως ειδικό απεσταλμένο στη Μεγάλη Βρετανία
Στις χώρες που αποτελούν πρότυπα στον εμβολιασμό του πληθυσμού, συγκαταλέγει την Ελλάδα, ο γερμανικός τύπος, αναφέροντας μάλιστα ότι το «Εθνικό Επιχειρησιακό σχέδιο Ελευθερία, λειτουργεί σαν ρολόι».
Όποιος αναζητεί χώρες πρότυπα τις βρίσκει στην Ελλάδα, τη Γαλλία, τη Δανία και το Ισραήλ», γράφει συγκεκριμένα η Handelsblatt, σε ρεπορτάζ με τίτλο «Πού λειτουργούν καλύτερα οι εμβολιασμοί».
Η εφημερίδα, μεταξύ άλλων γράφει χαρακτηριστικά, ότι στην Ελλάδα «οι περισσότεροι πολίτες δεν χρειάζεται να κάνουν τίποτα, μιας και ειδοποιούνται με SMS ή mail. Τα στοιχεία επικοινωνίας προέρχονται από το σύστημα άυλης συνταγογράφησης».
Στην Ελλάδα το σχέδιο Ελευθερία λειτουργεί σαν ρολόι
Η γερμανική εφημερίδα, σύμφωνα με τη DW, αναφέρει ότι στη Γερμανία επικρατεί «χάος» στο κλείσιμο ραντεβού για εμβολιασμό.
«Διακομιστές καταρρέουν, οι τηλεφωνικές γραμμές επικοινωνίας είναι υπερφορτωμένες. Σε ορισμένες άλλες χώρες η διαδικασία εμβολιασμού λειτουργεί εδώ και καιρό καλύτερα και πιο οργανωμένα», αναφέρει και σε ανταπόκριση από την Αθήνα σημειώνει: «Μέχρι το Σαββατοκύριακο εμβολιάστηκαν στην Ελλάδα συνολικά 700.000 άνθρωποι, που αντιστοιχεί σε ένα ποσοστό πρωτοεμβολιαζόμενων 6,5%. 230.000 άτομα έχουν ήδη λάβει τη δεύτερη δόση. Στόχος μέχρι το καλοκαίρι είναι να έχει εμβολιαστεί το 80% των άνω των 18. Σε αντίθεση στη Γερμανία έχουν λάβει τη πρώτη δόση 3,3 εκατομμύρια πολίτες και περίπου 1,7 εκ. και τη δεύτερη. Το ποσοστό εμβολιασμού βρίσκεται στο 4%.
Το Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Εμβολιασμών «Ελευθερία» λειτουργεί ρολόι», συνεχίζει η οικονομική εφημερίδα και παρατηρεί: «Οι περισσότεροι πολίτες δεν χρειάζεται να κάνουν τίποτα, μιας και ειδοποιούνται με SMS ή mail. Τα στοιχεία επικοινωνίας προέρχονται από το σύστημα άυλης συνταγογράφησης. Παράλληλα παρέχεται η δυνατότητα στους πολίτες να κλείσουν ραντεβού διαδικτυακά. Τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας, σαν αυτή που στη Γερμανία οδηγεί σε απόγνωση πολλούς πολίτες, δεν υπάρχει στην Ελλάδα, διότι όπως λένε κυβερνητικοί κύκλοι δεν συνάδει με την ψηφιοποιημένη διαδικασία».
Για το πιστοποιητικό εμβολιασμού
Τα γερμανικά ΜΜΕ κάνουν ιδιαίτερη αναφορά και στο πιστοποιητικό εμβολιασμού που προωθούν, Αθήνα και Λευκωσία.
«Ελλάδα και Κύπρος επιδιώκουν το συντομότερο την επανεκκίνηση του τουρισμού τους επιτρέποντας την είσοδο στη χώρα κυρίως εμβολιασμένων τουριστών. Με το Ισραήλ και άλλες χώρες έχουν ήδη δρομολογηθεί διμερείς συμφωνίες», γράφει σε ανταπόκριση από την Αθήνα η ιστοσελίδα tagesschau.de, σύμφωνα πάντα με την DW.
Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα της ARD παρατηρεί: «Για μια χώρα που ζει από το τουρισμό η μεταφορά του ιού ή ενός μεταλλαγμένου στελέχους από τουρίστες προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Η λύση θα μπορούσε να είναι ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού. Αρχές του μηνός ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμφώνησε με τον ισραηλινό ομόλογό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου τη δημιουργία ενός αμφίδρομου «ταξιδιωτικού διαδρόμου» Ελλάδας-Ισραήλ. Όμως ακριβώς εδώ έγκειται η δυσκολία. Την ώρα που στο Ισραήλ έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 3 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή το ⅓ του πληθυσμού, στην Ελλάδα έχει κάνει τη πρώτη δόση του εμβολίου το 7% και τη δεύτερη το 3% του πληθυσμού.
Σε συμφωνία με το Ισραήλ ήρθε ωστόσο και η Λευκωσία που παρουσιάζει παρόμοια ποσοστά εμβολιασμού με την Ελλάδα. Κύπρος και Ελλάδα ανήκουν επομένως στις χώρες που δημιούργησαν τετελεσμένα, την ώρα που η ΕΕ συζητά ακόμα για ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού. Στο μεταξύ η Ελλάδα σχεδιάζει συμφωνίες και με άλλες τρίτες χώρες. Σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού στους στόχος είναι μια συμφωνά με τη Βρετανία ή ακόμα και τις ΗΠΑ».
Για το προσφυγικό και τις κατηγορίες Ερντογάν για pushback
«Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποιεί εδώ και καιρό μετανάστες ως ενέχυρο στη διένεξη με την ΕΕ. Οι κατηγορίες σε βάρος της Ελλάδας για παράνομες επαναπροωθήσεις ευσταθούν, όμως και η Άγκυρα δεν συμπεριφέρεται λιγότερο βίαια σε πρόσφυγες», γράφει, σύμφωνα με την ίδια πηγή το Spiegel Online με τίτλο «Ο Ερντογάν κατηγορεί την Ελλάδα για pushback».
Η γερμανική ιστοσελίδα σημειώνει: «Σε συνέδριο για το μεταναστευτικό σε πανεπιστήμιο της Σμύρνης ο τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι μόνο το 2020 η Ελλάδα προχώρησε σε σχεδόν 9.000 παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών. Από το Μάιο του 2020 το Spiegel καταγράφει πως η ελληνική ακτοφυλακή σταματά στο Αιγαίο προσφυγικές βάρκες, καταστρέφει τις μηχανές τους και εγκαταλείπει τους πρόσφυγες στη θάλασσα. Συχνά οι μετανάστες διασώζονται ώρες αργότερα από τη τουρκική ακτοφυλακή. Μεταξύ των ανθρώπων που εγκαταλείπονται στη τύχη τους στα ανοιχτά είναι και παιδιά. Σε τουλάχιστον επτά επαναπροωθήσεις εμπλέκονταν, είτε βρίσκονταν κοντά, μονάδες της Frontex, δείχνουν οι έρευνες του περιοδικού Der Spiegel.
Όμως και ο Ερντογάν δεν είναι αθώα περιστερά στη συμπεριφορά του έναντι των προσφύγων. Έχτισε τοίχο στα σύνορα με τη Συρία καθιστώντας σχεδόν αδύνατη μια διαφυγή των προσφύγων από το πόλεμο. Ανθρωπιστικές οργανώσεις επικρίνουν ότι η Άγκυρα εκτοπίζει Σύρους πρόσφυγες από τη Τουρκία σε εμπόλεμες ζώνες στη Συρία. Την ίδια στιγμή πληροφορίες από προσφυγικούς καταυλισμούς στη Τουρκία κάνουν λόγο για πολύ κακή τροφοδοσία και περίθαλψη των προσφύγων».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις