Κοροναϊός : Κακή η επιδημιολογική εικόνα σήμερα με αύξηση στα κρούσματα – Προς παράταση μίας εβδομάδας το lockdown
Παρ΄όλο που δεν έχει τελειώσει ακόμη η καταμέτρηση των κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ για την σημερινή ημέρα, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr τα κρούσματα αναμένεται να είναι πολύ περισσότερα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα πάνω από 1.500.
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
- Τα ζώδια σήμερα: Γλύκανε μωρέ λίγο, μην είσαι σαν κακό χρόνο να'χεις
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
Αυξημένα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα αναμένεται να είναι τα κρούσματα σήμερα.
Παρ΄όλο που δεν έχει τελειώσει ακόμη η καταμέτρηση των κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ για την σημερινή ημέρα, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr τα κρούσματα αναμένεται να είναι πολύ περισσότερα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα αναμένεται να ξεπεράσουν τα 1.500.
Την περασμένη Τρίτη, ημέρα που η Ελλάδα επλήγη από τη «Μήδεια» τα κρούσματα ήταν 1.121.
Υπενθυμίζεται άλλωστε πως την περασμένη εβδομάδα ο αριθμός των τεστ ήταν αρκετά μικρότερος εξαιτίας της κακοκαιρίας που σάρωσε τη χώρα σε σχέση με το διάστημα 8-12 Φεβρουαρίου. Τότε ο κόσμος έμεινε περισσότερες ώρες στο σπίτι ενώ δεν ήταν πολλά τα τεστ που έγιναν. Σε κάθε περίπτωση η κακοκαιρία συνέβαλε στην εφαρμογή του lockdown ενώ τις επόμενες ημέρες της καλοκαιρίας παρατηρήθηκε μια «χαλαρότητα» στις μετακινήσεις.
Αυξημένα κρούσματα και διασωληνωμένοι φέρνουν παράταση του lockdown
Ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων που αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα αλλά και η σημαντική αύξηση των διασωληνωμένων, οι οποίοι χτες έφτασαν του 346 (από 293 που είχαν καταγραφεί πριν 10 ημέρες) δείχνουν πως η παράταση του lockdown έστω και για μία εβδομάδα είναι σχεδόν αναπόφευκτη.
Κάποιοι δεν θα απέκλειαν το γεγονός της παράτασης του lockdown για δύο εβδομάδες, δηλαδή μέχρι τις 8 Μαρτίου οπότε και υπάρχει ένας σχεδιασμός για σταδιακό άνοιγμα σχολείων και λιανεμπορίου, αν και κάποιες δραστηριότητες μπορούν να ανοίξουν, υπό προϋποθέσεις και από την 1η Μαρτίου.
Η αύξηση των κρουσμάτων και ο μεγαλύτερος αριθμός των διασωληνωμένων (που δημιουργεί πίεση στο ΕΣΥ) δεν είναι οι μόνοι παράγοντς που ανησυχούν τους ειδικούς, καθώς φαίνεται να παραμένει υψηλό και το ιικό φορτίο κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Πονοκέφαλος για τους ειδικούς η ενδοεικογενειακή διασπορά και οι μεταλλάξεις
Όπως έχουν τονίσει άλλωστε αρκετές φορές και οι ειδικοί της επιτροπής, η ενδοοικογενειακή διασπορά του ιού αλλά και η εξάπλωση των παραλλαγμένων στελεχών από τη Βρετανία και δευτερευόντως από την Ν. Αφρική έχουν ως αποτέλεσμα να μην βλέπουμε χαμηλωμένους τους σκληρούς δείκτες παρά το σκληρό lockdown.
Σε κάθε περίπτωση, παρά το γεγονός πως αυτές τις ημέρες γίνεται μεγάλη συζήτηση για το άνοιγμα του λιανεμπορίου, φαίνεται πως με τα στοιχεία που έχουν οι ειδικοί στα χέρια τους, δύσκολα θα ανοίξει κάποια δραστηριότητα την 1η Μαρτίου.
Η πιο «ασφαλής» ημερομηνία για οποιαδήποτε χαλάρωση του lockdown είναι η 8η Μαρτίου, μία εβδομάδα μετά δηλαδή, όπου εκεί πλέον η κατάσταση θα έχει σταθεροποιηθεί και επομένως θα υπάρχει μία επιπέδωση του κύματος των κρουσμάτων.
Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες είναι νωρίς ακόμη να μιλάμε για μείωση τόσο σε κρούσματα όσο και σε διασωληνωμένους από την στιγμή μάλιστα που δεν έχει παρατηρηθεί ούτε ραγδαία αποκλιμάκωση κρουσμάτων ούτε απόλυτη επιπέδωση της καμπύλης στην Αττική.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις