Μόσιαλος: Πότε πρέπει να προσέχουν περισσότερο όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο
«Με τα εμβόλια προστατευόμαστε από τον ιό – δεν κολλάμε τον ιό», τονίζει ο καθηγητής.
«Μέχρι να εμβολιαστούν οι περισσότεροι και να αποκτήσουμε ανοσία στην κοινότητα θα πρέπει να τηρούμε τις οδηγίες της δημόσιας υγείας» αναφέρει ο καθηγητής του LSE, Ηλίας Μόσιαλος σε ανάρτησή του στο facebook, στην οποία εξηγεί ότι με τα εμβόλια προστατευόμαστε από τον ιό», καθώς και ότι «δεν κολλάμε τον ιό».
Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Μόσιαλου έχει ως εξής:
«Με τα εμβόλια προστατευόμαστε από τον ιό – δεν κολλάμε τον ιό.
Οι ειδικοί τονίζουν ότι πρέπει να προσέχουμε και μετά τον εμβολιασμό μας, γιατί υπάρχει κίνδυνος να μεταδίδουμε τη νόσο στα μέλη της οικογένειάς μας και σε όσους συναναστρεφόμαστε.
Πρέπει να προσέχουμε και για άλλο ένα λόγο: τα εμβόλια -όπως έχουμε πει- δεν είναι 100% αποτελεσματικά, άρα κάποιοι- λίγοι- μπορεί να κολλήσουν τον ιό παρότι έχουν εμβολιαστεί.
Ειδικά τις πρώτες ημέρες μετά την πρώτη δόση, όταν έχουμε ακόμα -όπως δείχνουν οι μελέτες- μικρότερη προστασία, δηλαδή πιο πολλές πιθανότητες να κολλήσουμε. Αλλά και μέχρι να έχει λάβουμε τη δεύτερη δόση και να περάσει και άλλη μια εβδομάδα, η κάλυψη που έχουμε μπορεί να μην είναι πλήρης.
Γιατί όμως υπάρχει αυτή η ανησυχία πως ενώ θα έχουμε κάνει το εμβόλιο θα μπορούμε να μεταδίδουμε τον ιό;
Είναι μήπως γιατί το εμβόλιο μας μεταφέρει τον κορωνοϊό;
Όχι, σε καμία περίπτωση. Κανένα από τα εμβόλια που κυκλοφορούν στη χώρα μας δεν περιέχει κορωνοϊό. Kάνοντας το εμβόλιο προφανώς δεν μπορούμε να μεταδώσουμε τον κορωνοϊό σε άλλους.
Τα κινεζικά εμβόλια της Sinovac και της Sinopharm για παράδειγμα, περιέχουν αδρανοποιημένο – όχι ζωντανό -ιό. Δηλαδή ο αδρανοποιημένος ιός δεν μπορεί να πολλαπλασιαστεί μετά τον εμβολιασμό και να προκαλέσει ασθένεια. Αλλά να ξαναπούμε πως και ένα τέτοιο εμβόλιο ‘παλαιού τύπου’ που περιέχει αυτή τη μορφή του ιού, απλά διεγείρει την άμυνα του οργανισμού μας και θα μας προστατεύσει από το να αρρωστήσουμε αν κολλήσουμε τον ιό στο μέλλον. Και βέβαια να θυμόμαστε πως αυτά τα κινεζικά εμβόλια που ανέφερα δεν έχουν άδεια κυκλοφορίας στη χώρα μας.
Γιατί τότε υπάρχει η ανησυχία; Γιατί ο ιός κυκλοφορεί ακόμα. Μπορεί κάποιοι να τύχει να κολλήσουμε τον ιό μετά τον εμβολιασμό μας.
Τι λένε τα επιστημονικά στοιχεία από τους μαζικούς εμβολιασμούς; Λένε πως το εμβόλιο θα μας προστατεύσει επαρκώς για να μη αρρωστήσουμε – ή αν νοσήσουμε να νοσήσουμε ελαφρά.
Αλλά ενώ εμείς είμαστε προστατευμένοι, μπορεί να παραμείνει ο ιός στο ανώτερο αναπνευστικό μας σύστημα. Δεν μπορεί όμως να μας βλάψει, γιατί έχουμε κάνει το εμβόλιο.
Το πιο πιθανό είναι πως ακόμα και αν κολλήσουμε να μην έχουμε μεγάλες ποσότητες του ιού μετά τον εμβολιασμό.
Και οι πιο πολλοί δεν θα έχουμε καθόλου. Σε μερικούς όμως αν κολλήσουν θα παραμείνει ο ιός (στο ανώτερο αναπνευστικό). Έτσι αν δεν φοράνε μάσκες ίσως να μεταφερθεί στους άλλους που συναναστρέφονται γύρω τους.
Αν όμως προσέχουμε και δεν κολλήσουμε τον ιό δεν θα τον μεταφέρουμε σε άλλους. Αυτή η μικρή περίπτωση μετάδοσης που ανέφερα υπάρχει μόνο αν κολλήσουμε τον ιό.
Επομένως, αν μένουμε μαζί με άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες, και αυτά τα άτομα δεν έχουν κάνει το εμβόλιο ενώ εμείς το έχουμε κάνει, τότε πρέπει να συνεχίσουμε να προσέχουμε. Για αυτό το λόγο μέχρι να εμβολιαστούν οι περισσότεροι και να αποκτήσουμε ανοσία στην κοινότητα θα πρέπει να τηρούμε τις οδηγίες της δημόσιας υγείας. Για λίγους ακόμη μήνες».
Με τα εμβόλια προστατευόμαστε από τον ιό – δεν κολλάμε τον ιό.
Οι ειδικοί τονίζουν ότι πρέπει να προσέχουμε και μετά…
Δημοσιεύτηκε από Ηλίας Α. Μόσιαλος στις Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2021
- Εξοικονομώ 2025: Επιδοτήσεις 50- 100% για ενεργειακό λίφτινγκ στις κατοικίες – Ο οδηγός
- Νότια Κορέα: Πέθανε ο Βορειοκορεάτης στρατιώτης που είχε αιχμαλωτιστεί από τον ουκρανικό στρατό
- Τα γύρισε ο Πέσιτς: «Ο Βούκτσεβιτς επέλεξε την εθνική Σερβίας, όχι ο Στογιάκοβιτς, έγινε παρεξήγηση»
- Παραλίγο Τέιλορ Σουίφτ: Η μυστηριώδης γυναίκα στις κερκίδες των Kansas City Chiefs
- Ιαπωνία: Πέθανε ο Οσάμου Σουζούκι, ιστορικός επικεφαλής του ομώνυμου ομίλου αυτοκινήτων
- Προϋπολογισμός: Ποιοι φόροι διαμορφώνουν το πλεόνασμα των 12 δισ. ευρώ το εντεκάμηνο