Η ελληνίδα που… πήγε στον Αρη αποκαλύπτει: «Βλέπαμε εικόνες από έναν άλλο κόσμο!»
Η ελληνίδα ερευνήτρια που συμμετείχε στην αποστολή «Mars 2020 Perseverance » της NASA, περιγράφει στα «ΝΕΑ» τα ιστορικά δευτερόλεπτα που το ρομποτικό ρόβερ ακουμπούσε με ασφάλεια το έδαφος του Αρη
«Ηστιγμή της προσεδάφισης ήταν συγκλονιστική. Ημουν πραγματικά ενθουσιασμένη! Βλέπαμε φωτογραφίες να επιστρέφουν από έναν άλλο κόσμο…». Με τα λόγια αυτά η Ελένη Ραβάνη, η ελληνίδα ερευνήτρια που συμμετείχε στην αποστολή «Mars 2020 Perseverance » της NASA, περιγράφει στα «ΝΕΑ» τα ιστορικά δευτερόλεπτα που το ρομποτικό ρόβερ ακουμπούσε με ασφάλεια το έδαφος του Κόκκινου Πλανήτη. Το διαστημικό όχημα είχε ήδη διανύσει, μέσα σε εξίμισι μήνες, μια διαδρομή 471 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, με στόχο να ανακαλύψει ίχνη αρχαίας ζωής στον Αρη. «Πλέον η ανθρωπότητα βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στην κατάκτηση του Κόκκινου Πλανήτη» εξηγεί η ελληνίδα ερευνήτρια, η οποία έχει έρθει και στο παρελθόν σε «επαφή» μαζί του: ως πλανητική ερευνήτρια και υποψήφια διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο της Χαβάης εργάστηκε επί μήνες για το «Perseverance», όμως πριν από αυτό είχε δουλέψει για δύο χρόνια στην Ισπανία για την αποστολή «Μars express» της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας.
«Το διαστημικό όχημα «Perseverance» που προσεδαφίστηκε την προηγούμενη Πέμπτη θα αναζητήσει σημάδια αρχαίας ζωής στον Αρη» λέει στα «ΝΕΑ» εξηγώντας τις επιστημονικές προσδοκίες της αποστολής. «Πρόκειται για το πρώτο μέρος μιας σειράς αποστολών της NASA και της ESA οι οποίες θα συλλέξουν δείγματα από την επιφάνεια του Αρη και θα τα μεταφέρουν στη Γη. Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι το σημείο όπου προσαρειώθηκε το διαστημικό ρόβερ: πρόκειται για τον κρατήρα Jezero, ο οποίος θεωρείται πως κάποτε ήταν μια λίμνη στην οποία θα μπορούσε να φιλοξενείται ζωή» λέει η κυρία Ραβάνη και συνεχίζει: «Το «Perseverance» αποτελεί την πιο ανεπτυγμένη τεχνολογικά διαστημική συσκευή στην ιστορία. Είναι σαν ένα όχημα που έχει προσαρτημένα επάνω του πολλά επιστημονικά όργανα νέας τεχνολογίας. Ενα από αυτά είναι το όργανο Mastcam-Z, στην ομάδα του οποίου συμμετέχω κι εγώ, το οποίο μπορεί να τραβήξει μεγεθυσμένες φωτογραφίες από την επιφάνεια του Αρη. Μεταξύ άλλων, έχει επίσης έναν μετεωρολογικό σταθμό MEDA. Το όχημα θα λάβει πολλές φωτογραφίες και θα κάνει μετρήσεις με αυτά τα ειδικά όργανα, ώστε να μάθει περισσότερα για την περιοχή και να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα το τι συμβαίνει στον Αρη».
Και άνθρωποι στον Αρη
Πόσο μακριά βρισκόμαστε όμως από την ανθρώπινη εξερεύνηση του πλανήτη; «Χρειαζόμαστε ακόμη αρκετά χρόνια για να περπατήσουν οι άνθρωποι στον Αρη. Ωστόσο το «Mars 2020″ μάς φέρνει ένα βήμα πιο κοντά σε αυτό. Διότι ένας από τους βασικούς στόχους της αποστολής είναι να μας βοηθήσει να προετοιμαστούμε για αυτή την ανθρώπινη εξερεύνηση» τονίζει η ερευνήτρια.
«Θα σας εξηγήσω με δύο παραδείγματα τι σημαίνει αυτό: Εχουμε ένα πείραμα που ονομάζεται «MOXIE», το οποίο θα συλλέξει διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα του Κόκκινου Πλανήτη και θα το μετατρέψει σε οξυγόνο. Αυτό το είδος τεχνολογίας θα μπορούσε μια μέρα να χρησιμοποιηθεί από τους ανθρώπους. Επίσης από τα δεδομένα του οργάνου MEDA, που προανέφερα, θα μελετήσουμε το πώς η ατμοσφαιρική σκόνη θα μπορούσε να επηρεάσει τη μελλοντική τεχνολογία στον Αρη, δηλαδή τα συστήματα υποστήριξης της ζωής για τον άνθρωπο. Στα δείγματα που θα λάβουμε από τον πλανήτη θα βασιστούν, επίσης, ορισμένες νέες τεχνολογίες οι οποίες είναι απαραίτητες για την ασφαλή μετάβαση ανθρώπων στον Αρη και για την επιστροφή τους».
Σύμφωνα με την κυρία Ραβάνη, το πρώτο μέρος της αποστολής αναμένεται να διαρκέσει… ένα αρειανό έτος, το οποίο ισοδυναμεί με περίπου δύο γήινα χρόνια, «όμως, αν η διαστημική συσκευή παραμείνει ακμαία, θα μπορούσε να συνεχίσει να λειτουργεί για πολλά χρόνια, όπως έχει συμβεί και με το «Curiosity rover»».
Αποστολές όπως αυτή απαιτούν, άλλωστε, μακρόχρονη εντατική δουλειά. «Εγώ εργάζομαι για το πρότζεκτ μερικούς μήνες, όμως κάποιοι από τους συναδέλφους μου έχουν εργαστεί για την αποστολή πολλά χρόνια. Τη στιγμή της επιτυχούς προσαρείωσης ένιωθα πάρα πολύ χαρούμενη και για εκείνους» προσθέτει η ελληνίδα ερευνήτρια. «Πλέον ένα νέο μέλλον ανοίγεται μπροστά μας. Οι πληροφορίες που θα συλλέξουμε θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε καλύτερα όχι μόνο το παρελθόν του Αρη αλλά και το δικό μας παρελθόν, δηλαδή της Γης. Ελπίζουμε να απαντήσουμε στην ερώτηση: Δημιουργήθηκε ποτέ ζωή στον Αρη; Και μέσω αυτού να ετοιμάσουμε το επόμενο βήμα μας. Εχουμε ήδη ξεκινήσει επιστημονικές συζητήσεις με ερευνητές από όλον τον κόσμο σε σχέση με τα δεδομένα που λαμβάνουμε και είναι κάτι συναρπαστικό. Ανυπομονώ να κινηθεί το rover στην επιφάνεια και να τραβήξει ακόμη περισσότερο υλικό. Και βέβαια να φέρει τα δείγματα που θα συλλέξει πίσω στη Γη, γιατί τότε η αποστολή «Mars 2020″ θα είναι πραγματικά επιτυχημένη» καταλήγει.
- Ίντερ – Κόμο 2-0: Πήρε το τρίποντο και παραμένει στο κυνήγι της Αταλάντα (vids)
- «Στο σφυρί» τα ερωτικά γράμματα του Αϊνστάιν
- Επιμένουν οι Μεξικανοί: «Τελειώνει η μεταγραφή του Πινέδα στην Τσίβας»
- Πιρόλα: «Τίτλο με τον Ολυμπιακό και την Κ21 της Ιταλίας»
- Αλκίνοος Ιωαννίδης: Δύσκολες ώρες για τον τραγουδιστή – Πέθανε η μητέρα του
- Η σκοτεινή πλευρά των γιορτών: Άνοδος της ενδοοικογενειακής βίας κατά την εορταστική περίοδο