Προσφυγικό : Ξεκινά η έρευνα του Ευρωκοινοβουλίου για τις παράνομες επαναπροωθήσεις της Frontex
Ο Οργανισμός Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλάκης (FRONTEX) κατηγορείται για συμμετοχή σε παράνομες επαναπροωθήσεις.
- Δημήτρης Κόκοτας: Είμαστε αισιόδοξοι λέει η σύζυγός του
- Νετανιάχου: Δεν δέχεται τερματισμό του πολέμου με τη Χαμάς στην εξουσία – Άφησε «παράθυρο» για μερική συμφωνία
- Τεχνητή νοημοσύνη και ωδή στο γυμνό: Αυτές ήταν οι πιο τολμηρές φωτογραφίες την χρονιά του 2024
- Πρόστιμα και επιπλέον φόροι για όσους δεν κλείσουν εκκρεμότητες μέχρι το τέλος του χρόνου
Ξεκίνησε επίσημα σήμερα 23 Φεβρουαρίου τις εργασίες της η ομάδα Frontex Scrutiny Working Group (FSWG), η οποία θα εξετάσει τις καταγγελίες για παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων και την εμπλοκή της Frontex σε παράνομες επαναπροωθήσεις.
Ο Οργανισμός Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλάκης κατηγορείται για συμμετοχή σε παράνομες επαναπροωθήσεις.
Διεθνή μέσα ενημέρωσης έχουν φέρει στο φως εκθέσεις σύμφωνα με τις οποίες η Frontex εμπλέκεται σε επιχειρήσεις επαναπροωθήσεων στα ελληνοτουρκικά θαλάσσια σύνορα, τονίζοντας ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα ύδατα της ΕΕ.
Τον Οκτώβριο ο Οργανισμός είχε διεξάγει εσωτερική έρευνα, με αφορμή τη διερεύνηση δύο περιστατικών κοντά στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, με τον εκτελεστικό διευθυντή ωστόσο, Φαμπρίς Λετζέρι, να αρνείται την συμμετοχή της Frontex υποστηρίζοντας ότι «δεν έχουμε βρει αποδεικτικά στοιχεία» πως το προσωπικό του Οργανισμού έχει λάβει μέρος σε παράνομες δραστηριότητες.
Πώς θα λειτουργήσει η ομάδα
Η Ομάδα θα διεξαγάγει έρευνες ώστε να συγκεντρώσει όλες τις σχετικές πληροφορίες και αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με εικαζόμενες παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων που έχει εμπλακεί/ γνώριζε ή / και δεν ενήργησε η Frontex, καθώς και για τη διοίκηση της υπηρεσίας, για τη διαδικασία αναφοράς καταγγελιών και τη διαχείρισή τους.
Η ομάδα Frontex Scrutiny Working Group (FSWG) αποτελεί πρωτοβουλία των πολιτικών ομάδων της Αριστεράς, των Πρασίνων και των Φιλελεύθερων και έχει τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Σοσιαλδημοκρατών.
Η σύσταση της ομάδας σημαίνει ότι οι ευρωβουλευτές θα έχουν μόνιμη εντολή να διερευνήσουν όλες τις πτυχές της λειτουργίας της συνοριακής υπηρεσίας αλλά κυρίως, εάν συμμορφώνεται ή παραβιάζει τα θεμελιώδη δικαιώματα.
«Είμαι ευγνώμων για την εμπιστοσύνη όλων των πολιτικών ομάδων που μου ανέθεσαν να ηγηθώ αυτής της ερευνητικής ομάδας εργασίας. Είμαστε αποφασισμένοι η διαδικασία αυτή να καταλήξει σε σαφείς απαντήσεις στα ερωτήματα που τίθενται και να προτείνει πώς μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση δήλωσε η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola.
Honoured to be tasked by all political Groups with leading the @Europarl_EN Group investigation into allegations surrounding @Frontex.
We are determined that this process will lead to clarity & confidence into how the EU’s external borders have been managed & what can improve. pic.twitter.com/8X31oC1vwb
— Roberta Metsola MEP (@RobertaMetsola) February 23, 2021
«Σήμερα, η Ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ξεκίνησε την έρευνά της σχετικά με την εσωτερική διαχείριση και τη συμμόρφωση της Frontex με τα θεμελιώδη δικαιώματα.
»Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι διορίστηκα για τη σύνταξη της έκθεσης έρευνας εξ ονόματος αυτής της ομάδας. Ας πιασουμε δουλεια!» ανέφερε η Tineke Strik της ομάδας των Πράσινων.
Today, the Frontex Scrutiny Group of the European Parliament started its investigation into internal management and fundamental rights compliance @Frontex.
I am glad to announce that I was appointed to draft the inquiry report on behalf of this group. Let’s get to work!
— Tineke Strik (@Tineke_Strik) February 23, 2021
Έγγραφα της Frontex εκθέτουν την Αθήνα
Τον Νοέμβριο του 2020 το EUobserver είχε αποκαλύψει πως έχει στα χέρια του έγγραφα που αποκαλύπτουν παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων από το ελληνικό κράτος.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ένα μήνυμα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, από την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή (Frontex), αποδεικνύει ότι η Ελληνική Ακτοφυλακή έλαβε εντολές για να επαναπροωθήσει πρόσφυγες στα τουρκικά χωρικά ύδατα.
Τέτοιες ενέργειες είναι παράνομες σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, δεδομένου ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να εισέλθουν στην Ελλάδα για να ζητήσουν άσυλο, σημείωνε το δημοσίευμα.
Το email, με ημερομηνία 6 Μαρτίου 2020, περιγράφει περιστατικό κατά το οποίο η Δανική Ακτοφυλακή αρνήθηκε να υπακούσει στις εντολές που έλαβε, για την επαναπροώθηση στην Τουρκία μεταναστών και αιτούντων άσυλο που επέβαιναν σε μια μικρή βάρκα κοντά στην ελληνική ακτογραμμή.
Το ενοχοποιητικό σημείο στα email είναι εκείνο στο οποίο αναφέρεται λέει ότι η Ελληνική Ακτοφυλακή είχε πράγματι λάβει εντολές για την επαναπροώθηση μεταναστών και προσφύγων με φουσκωτή λέμβο, πίσω στα τουρκικά ύδατα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις