«Κουρεμένα» ενοίκια : Από 15 Μαρτίου οι αποζημιώσεις Ιανουαρίου
Μέχρι πότε θα πρέπει να δηλωθούν τα «κουρεμένα» ενοίκια
Από τις 15 Μαρτίου θα «τρέξουν» οι πληρωμές στους ιδιοκτήτες ακινήτων για τα «κουρεμένα» ενοίκια του Ιανουαρίου.
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν την σχετική δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, μέχρι την προσεχή Δευτέρα.
Μέσα στον Μάρτιο θα ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής δηλώσεων Covid για τα μειωμένα ενοίκια Φεβρουάριου και οι πληρωμές στους ιδιοκτήτες θα ξεκινήσουν από τα μέσα Απριλίου.
Η διαδικασία και οι προϋποθέσεις για να αποζημιωθούν από το κράτος οι ιδιοκτήτες που δεν θα έχουν εισπράξει καθόλου ενοίκια για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, καθορίζεται με απόφαση που υπογράφουν οι Χρήστος Σταϊκούρας, Θεόδωρος Σκυλακάκης και Απόστολος Βεσυρόπουλος (για του πληττόμενους ισχύει η ίδια διαδικασία που εφαρμόζεται από τον περασμένο Νοέμβριο).
Η απόφαση για τα «κουρεμένα» ενοίκια
Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση:
1. Οι ιδιοκτήτες – φυσικά πρόσωπα που δεν εισπράξουν καθόλου ενοίκια τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο θα αποζημιωθούν για το 80% του μηνιαίου μισθώματος και τα νομικά πρόσωπα για το 60% του μισθώματος. Σημειώνεται ότι όσοι λαμβάνουν κουρεμένα ενοίκια κατά 40% αποζημιώνονται για το 50% των «χαμένων» ενοικίων.
2. H αποζημίωση δεν εμπίπτει σε καμία κατηγορία εισοδήματος, δεν υπόκειται σε οποιονδήποτε φόρο, τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, είναι ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες.
3. Δικαιούχοι της αποζημίωσης είναι:
- Οι εκμισθωτές, φυσικά ή νομικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμβαση μίσθωσης για ακίνητα επί των οποίων έχουν εμπράγματο δικαίωμα πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας και δεν εισπράττουν μίσθωμα για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021.
- Οι υπεκμισθωτές, φυσικά ή νομικά πρόσωπα που βάσει δικαιώματος υπεκμίσθωσης, έχουν συνάψει σύμβαση υπεκμίσθωσης και δεν εισπράττουν υπομίσθωμα για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021 από τους αντισυμβαλλόμενους, υπομισθωτές, κατ’ επιταγή.
- Οι κληρονόμοι εκμισθωτών και υπεκμισθωτών που έχουν αποβιώσει, υποχρεούνται να υποβάλλουν στη Δ.Ο.Υ. όπου υπάγεται ο κληρονομούμενος τα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν ότι έχουν καταστεί κληρονόμοι του αποβιώσαντος ώστε να ενημερωθούν τα στοιχεία του Φορολογικού Μητρώου.
- Οι επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται εκπτωτικά καταστήματα (outlet), εμπορικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά.
4. Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να υποβάλουν τη δήλωση Covid.
5. Σε περίπτωση που ο εκμισθωτής/υπεκμισθωτής αποβιώσει και δεν έχει υποβάλει την δήλωση, δικαιούχοι του ποσού που αντιστοιχεί στο 80% του μισθώματος είναι οι κληρονόμοι του, οι οποίοι υποβάλλουν στη Δ.Ο.Υ. του θανόντος την δήλωση covid εντός 2 μηνών τη λήξη της.
6. Σε περίπτωση που ο κληρονομούμενος αποβιώσει μετά την υποβολή της «Δήλωσης Covid» και δεν έχει γνωστοποιήσει τραπεζικό λογαριασμό πληρωμών στην ΑΑΔΕ, τότε:
- Εφόσον υπάρχει τραπεζικός λογαριασμός με μοναδικό δικαιούχο τον κληρονομούμενο, οποιοσδήποτε από τους κληρονόμους γνωστοποιεί στη Δ.Ο.Υ. του κληρονομούμενου τον τραπεζικό αυτό λογαριασμό προσκομίζοντας βεβαίωση από το πιστωτικό ίδρυμα στο οποίο τηρείται ο λογαριασμός αυτός.
- Αν δεν υπάρχει τραπεζικός λογαριασμός με μοναδικό δικαιούχο τον κληρονομούμενο, τότε οι κληρονόμοι αυτού πρέπει να γνωστοποιήσουν στη Δ.Ο.Υ. του θανόντος, τα ποσοστά συμμετοχής τους στην κληρονομιαία περιουσία και τον αριθμό και το έτος υποβολής της «Δήλωσης Covid». Στην περίπτωση αυτή το ποσό που αντιστοιχεί στο 80% του μισθώματος καταβάλλεται κατά το ποσοστό που αναλογεί σε καθένα εξ’ αυτών, στους τραπεζικούς λογαριασμούς των κληρονόμων που έχουν δηλωθεί στο Taxisnet.
7. Η ΑΑΔΕ, μετά την λήξη της προθεσμίας υποβολής «Δήλωσης COVID» και εντός 30 ημερών, επεξεργάζεται τις «Δηλώσεις Covid» με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της, τις εγκρίνει ή αποστέλλει μήνυμα για την διόρθωσή τους ή τις απορρίπτει. Ο εκμισθωτής, ο υπεκμισθωτής ή οι κληρονόμοι αυτών ενημερώνονται από την ΑΑΔΕ με email για την απόρριψη της «Δήλωσης Covid» ή για τις τυχόν ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν για τη διόρθωσή της.
8. Η καταβολή του ποσού στους δικαιούχους διενεργείται σε δύο κύκλους. Ο πρώτος κύκλος ξεκινά δεκαπέντε ημέρες από την λήξη της προθεσμίας υποβολής της Δήλωσης Covid, και ολοκληρώνεται εντός 30 ημέρων.
9. Το ποσό που αντιστοιχεί στο 80% ή στο 60% καταβάλλεται στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου που έχει δηλωθεί στο Taxisnet.
10. Για τις μη επιτυχείς πληρωμές η ΑΑΔΕ ενημερώνει εκ νέου σχετικά τους δικαιούχους, ώστε να διορθώσουν λάθη ή παραλείψεις κατά την υποβολή της «Δήλωσης Covid» ή της «Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» ή να διορθώσουν τον τραπεζικό λογαριασμό στο Taxisnet.
- Τζον Κένεντι: Το «πορτρέτο» του από τον εμβληματικό Λέοντα Καραπαναγιώτη
- Φοροδιαφυγή: Έρχεται σοκ και ΔΕΟΣ – Η νέα ομάδα για δύσκολες αποστολές
- Αμαλιάδα: Στα κρατητήρια η Ειρήνη Μουρτζούκου – «Αντιστάθηκε στη σύλληψή της»
- Μέχρι το 2029 στην Παρί Σεν Ζερμέν ο Χακίμι (pic)
- Ουκρανία: Δυο νεκροί σε πλήγματα της Ρωσίας στη Σούμι – «Τεράστιες εκρήξεις»
- Ώρα δράσης: Το ΠΑΣΟΚ καλείται να μην (ξανά)χαθεί στη μετάφραση και ο ΣΥΡΙΖΑ να αποδείξει ότι αντέχει