Με την παράταση του lockdown να είναι βέβαιη μετά και από τη δήλωση του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο, η προσοχή των ειδικών έχει στραφεί στις μεταλλάξεις του κοροναϊού, οι οποίες προκαλούν ανησυχία για την πρωτεύουσα και ορισμένες περιοχές της χώρας.

Συγκεκριμένα το θέμα με τις μεταλλάξεις αλλά και η περίπτωση να επιβληθεί η χρήση διπλής μάσκας θα είναι στο επίκεντρο τόσο των επιδημιολόγων, οι οποίοι συνεδριάζουν αυτή την ώρα, αλλά και στην αυριανή, καθιερωμένη σύσκεψη των μελών του Δ.Σ. του ΕΟΔΥ, όπου συμμετέχει τις περισσότερες φορές και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Πώς διασπείρεται (κυρίως)  το παραλλαγμένο στέλεχος του ιού

Σαφώς στο επίκεντρο των επιδημιολόγων βρίσκεται η Αττική, τα στοιχεία της οποία θα αναλυθούν πρώτα στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς χτες η πρωτεύουσα συγκέντρωσε για ακόμη μία φορά το 50% των κρουσμάτων.

Τους ειδικούς ανησυχεί ιδιαίτερα το γεγονός πως η Αττική μπορεί να συγκεντρώσει ακόμη μεγαλύτερο μέρος των συνολικών κρουσμάτων της χώρας παρ΄ότι βρισκόμαστε ήδη σε σκληρό lockdown εδώ και τρεις εβδομάδες.

Ένας ακόμη λόγος που η Αττική μετρά τόσα πολλά κρούσματα είναι η βρετανική μετάλλαξη του ιού, η παρουσία της οποία υπολογίζεται περίπου 50% στην πρωτεύουσα.

Οι ειδικοί ψάχνουν να βρουν την χρυσή τομή προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του βρετανικού στελέχους στην κοινότητα, αν και η κινητικότητα του πληθυσμού δεν βοηθάει σε αυτό.

Πρόκειται δηλαδή για ένα δύσκολο εγχείρημα, μιας και παρατηρείται πως μία από τις βασικές εστίες υπερμετάδοσης είναι τα νοικοκυριά (όχι μόνο η ενδοοικογενειακή διασπορά). Για το λόγο αυτό άλλωστε οι ειδικοί έχουν τονίσει πολλάκις να αποφεύγονται οι συγκεντρώσεις μεταξύ οικογενειών σε σπίτια.

Θέμα χρόνου οι νέες συστάσεις για διπλή μάσκα

Σε κάθε περίπτωση το μεγάλο «όπλο» των ειδικών απέναντι στις μεταλλάξεις παραμένει η διπλή χρήση της μάσκας σε χώρους που παρατηρείται συνωστισμός.

Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr έχει ξεκινήσει ήδη η αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση νέων συστάσεων για τη χρήση της διπλής μάσκας σε σούπερ μάρκετ και ΜΜΜ.

Σημειώνεται πάντως πως υπάρχουν κι άλλες περιοχές που βρίσκονται στον «κόκκινο χάρτη των μεταλλάξεων».

Ειδικότερα εκτός από την Αττική όμως, πολλά κρούσματα του παραλλαγμένου στελέχους παρατηρούνται σε Κρήτη, Θεσσαλονίκη και Γιάννενα.

Ενδιαφέρον Τσιόδρα για την παρουσία του μεταλλαγμένου βρετανικού και νοτιαφρικανικού στελέχους στα Γιάννενα

Για την τελευταία πόλη ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει δείξει και ο ίδιος ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας εξαιτίας του σημαντικού αριθμού μεταλλαγμένων στελεχών (από τη Βρετανία και Νότια Αφρική) που παρατηρείται στα Ιωάννινα.

Ο ίδιος ο δήμαρχος μάλιστα Ιωαννίνων, Μωυσής Ελισάφ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα τόνισε στους δημοσιογράφους πως έχει ήδη έρθει σε επικοινωνία με μέλη της Επιτροπής αλλά και τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.

Στη συζήτηση που είχαν αναλύθηκε η κατάσταση στην περιοχή όπως και στην γειτονική Αλβανία.

Μάλιστα επισήμανε πως αποφασίστηκε οι διακομιδές από την Αλβανία να γίνονται βάση αυστηρών κριτηρίων καθώς δεν είναι δυνατόν να μηδενιστεί η μεταφορά ασθενών.

Στο επίκεντρο επίσης βρίσκεται και η Κρήτη, όπου εκεί έχει «κυριαρχήσει» η μετάλλαξη του ιού.

Φαίνεται πως η ισχυρή παρουσία της μετάλλαξης (η οποία ξεπερνά το 80%) σε συνδυασμό με την αύξηση κρουσμάτων που καταγράφεται σε όλη την Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου προκαλούν προβληματισμό τόσο στους ειδικούς όσο και στην Πολιτική Προστασία.