Lockdown: Μια μασκούλα δεν είναι αρκετή για μια βόλτα στο σουπερμάρκετ ή στο λεωφορείο
O καθηγητής Παυλάκης είπε ότι θα πρέπει να κοιτάξουμε «τα ρεαλιστικά παραδείγματα που έχουμε από τη βόρεια Ελλάδα, από χώρες γύρω μας και να πούμε ότι πρέπει να σεβαστούμε αυτό το φυσικό φαινόμενο, την πανδημία, όπως ένα σεισμό, όπως κάθε άλλη φυσική καταστροφή».
- Χάος για ένα εισιτήριο στο Μετρό Θεσσαλονίκης - Εκτός λειτουργίας τα μηχανήματα, ουρές και ταλαιπωρία
- EDF: Σε πλήρη λειτουργία ο στόλος των πυρηνικών σταθμών της στη Γαλλία
- Το 2024 είχε το θερμότερο καλοκαίρι και τον θερμότερο χειμώνα στην Ελλάδα
- Το σχέδιο του Λευκού Οίκου που θα αφάνιζε το λιγότερο 100 εκατ. Ευρωπαίους
Την ανησυχία του για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού και την αποτελεσματικότητα του ισχύοντος lockdown εξέφρασε ο καθηγητής Γιώργος Παυλάκης.
Τη στιγμή που όλα δείχνουν παράταση του lockdown, ο ερευνητής και επικεφαλής του Τμήματος Ανθρωπίνων Ρετροϊών στο Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών για τον Καρκίνο στις ΗΠΑ, Δρ. Γιώργος Παυλάκης υποστήριξε ότι το lockdown που είναι σε ισχύ στην Αττική είναι ημιτελές, καθώς λειτουργούν κανονικά, μεταξύ άλλων, εργοστάσια, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και επιχειρήσεις.
Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, ο Δρ Παυλάκης χαρακτήρισε μια ενδεχόμενη, τέτοια απόφαση ως «τρέλα» και σημείωσε ότι δεν πρέπει «κατά κανένα τρόπο να αφήσουμε τα νοσοκομεία της Αττικής να αποτύχουν. Θα έχουν μεγάλη πίεσης τις προσεχείς ημέρες, η σκέψη μου είναι μαζί τους, πρέπει να αντέξουν». Ο καθηγητής επισήμανε ότι είναι πασιφανές ότι πρέπει να επεκταθεί το lockdown, παρότι η Ελλάδα «τα έχει καταφέρει καλύτερα από άλλες χώρες».
«Δεν είναι αρκετή πια μια μάσκα και το πλύσιμο των χεριών, οι μεταλλάξεις μπορεί να ανατρέψουν τους κανόνες»
Στη συνέχεια, ο καθηγητής Παυλάκης είπε ότι θα πρέπει να κοιτάξουμε «τα ρεαλιστικά παραδείγματα που έχουμε από τη βόρεια Ελλάδα, από χώρες γύρω μας και να πούμε ότι πρέπει να σεβαστούμε αυτό το φυσικό φαινόμενο, την πανδημία, όπως ένα σεισμό, όπως κάθε άλλη φυσική καταστροφή».
Ο Δρ Παυλάκης τόνισε ότι «θα πρέπει να το πάρουν όλοι πολύ σοβαρά. Βρισκόμαστε ήδη σε μια διαφορετική κατάσταση. Χειμώνας με κρύο και ξηρό καιρό. Αυτό επιτείνει τις ιδιότητες του ιού να μολύνει ευκολότερα» και προσέθεσε:
«Δυστυχώς βλέπουμε την επέκταση των καινούριων μεταλλάξεων του κοροναϊού που μπορεί να ανατρέψουν τους κανόνες, όπως τους ξέραμε μέχρι σήμερα. Είναι κάτι που αναμέναμε οι μεταλλάξεις. Πολλοί από εμάς δεν περιμέναμε να έρθουν τόσο γρήγορα και να είναι τόσο καλύτερες στη μετάδοση και στα προβλήματα που δημιουργούν. Αυτό που νομίζαμε ότι μια μασκούλα είναι αρκετή για μια βόλτα στο σούπερ μάρκετ ή το λεωφορείο για να πάμε στη δουλειά μας δεν ισχύει πια. Χρειαζόμαστε πολύ πιο σημαντική προστασία, γι’ αυτό φωνάζαμε για καλύτερες μάσκες».
Παυλάκης: Βασιλεύουν τα καινούρια στελέχη του κοροναϊού
Για να υποστηρίξει τον παραπάνω ισχυρισμό, ο Δρ Γιώργος Παυλάκης έφερε το εξής παράδειγμα: «Επιδημία γρίπης δεν υπάρχει φέτος. Πλένοντας χέρια και φορώντας μια μάσκα είναι αρκετό για το ιό της γρίπης. Δυστυχώς, δεν είναι αρκετό για τον κοροναϊό, δεν είναι αρκετό για τα νέα στελέχη που μεταδίδονται πιο γρήγορα, μένουν περισσότερο στο σώμα, παράγουν περισσότερο ιό, με αποτέλεσμα να μεταδίδονται πιο εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο».
Ο Δρ Παυλάκης υπογράμμισε στο OPEN ότι «τα καινούρια στελέχη του κοροναϊού βασιλεύουν ήδη και θα δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα. Από εκεί που οι άνθρωποι ήταν συνηθισμένοι σε ένα τρόπο ζωής και λειτουργίας σε αυτή την καραντίνα, την ημιτελή καραντίνα, τώρα θα διαπιστωθεί ότι αυτή συμπεριφορά δεν αρκεί. Πρέπει να είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί».
«Είμαστε στο πιο σκοτεινό σημείο πριν την αυγή»
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα εμβόλια λειτουργούν, όμως θα πάρει μήνες για να καλυφθεί ο πληθυσμός. Ταυτόχρονα, σημείωσε, θα πρέπει ο κόσμος να γνωρίζει ότι «αν βρεθούμε σε πολυσύχναστο μέρος, ο ιός είναι στον αέρα, μπορεί να μπει από τα κενά στη μάσκα και να μας μολύνει. Το βλέπουμε αυτό στους οίκους ευγηρίας. Εχουν από τη μια μέρα στην άλλη πρόβλημα, με 20-50 μολύνσεις. Ενας υπερμεταδότης σε συνθήκες συνωστισμού μπορεί να μολύνει πολλούς γύρω του, έως και 50. Αυτό δεν υπήρχε στον ίδιο βαθμό πέρυσι».
Καταλήγοντας, ο Δρ Παυλάκης είπε ότι «μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την επίθεση του ιού. Είμαστε στο πιο σκοτεινό σημείο πριν την αυγή. Να περάσουμε αυτή την κρίση τον χειμώνα, με συνωστισμό, με χειρότερα στελέχη του ιού, με μέσο τα εμβόλια και τα μέτρα προστασίας».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις