Αυστραλία : Ανησυχία για τα κρούσματα σαρκοφάγου έλκους
Προβληματισμός από την εμφάνιση κρουσμάτων του σαρκοφάγου έλκους Μπουρούλι σε προάστια της Μελβούρνης
- Η διαδικασία για να λάβετε το επίδομα θέρμανσης – Τα εισοδηματικά κριτήρια
- Σε απόγνωση οι ένοικοι της πολυκατοικίας στους Αμπελόκηπους - Ακόμη περιμένουν ενημέρωση για την κρατική αρωγή
- Γκλέτσος – Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Αν έρθω δεύτερος και η διαφορά είναι μεγάλη δεν θα πάω σε β’ γύρο
- Πάνω από 100 νεκροί σε μία μέρα από ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε Γάζα και Λίβανο
Κρούσματα του σαρκοφάγου έλκους Μπουρούλι εντοπίστηκαν για πρώτη φορά σε μη παραθαλάσσια προάστια της Μελβούρνης, στην Αυστραλία.
Η νόσος προκαλείται από ένα σπάνια βακτήριο, το M. Ulcerans, που καταστρέφει τον ιστό και προκαλεί σοβαρά έλκ σε διάφορα σώματος: από το δέρμα, τους τένοντες και τους μύες, έως τα οστά.
Δυνητικά, εφόσον δεν διαγνωστεί έγκαιρα και δεν ακολουθηθεί θεραπεία με αντιβιοτικά, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας.
Σύμφωνα πάντως με τις υγειονομικές αρχές στη Βικτόρια, ο αριθμός των κρουσμάτων δεν είναι προς το παρόν μεγάλος, η νόσος δεν μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο και ο κίνδυνος εξάπλωσής θεωρείται μικρός, δεδομένου ότι στις περισσότερες περιπτώσεις γίνεται με τσίμπημα εντόμου.
Παρ’ όλα αυτά, τόνισαν, παραμένει άγνωστο πώς και πού οι κάτοικοι των προαστίων της Μελβούρνης προσβλήθηκαν από το βακτήριο: εάν φερ’ ειπείν το κόλλησαν στον τόπο διαμονής τους ή κατά την παραμονή τους σε άλλες παράκτιες περιοχές (κρούσματα αναφέρονται κυρίως σε τοποθεσίες με στάσιμο νερό).
Το βακτήριο έχει επίσης απομονωθεί στα κόπρανα ενός μικρού μαρσιποφόρου Πόσουμ, που ζει στην περιοχή. Ειδικοί πάντως τονίζουν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία μετάδοσης της συγκεκριμένης νόσου από τα θηλαστικά στον άνθρωπο.
«Πρόσφατα, καταφέραμε μέσω της γονιδιωματικής να αποδείξουμε την τοπική μετάδοση του έλκους Μπουρούλι σε προάστια» της Μελβούρνης, λέει ο καθηγητής Τιμ Στίνιαρ του Ιντιστούτου Doherty.
«Ναι, είναι μια ασθένεια που τρώει τη σάρκα, αλλά εξελίσσεται πολύ αργά, μπορούμε να τη θεραπεύσουμε και εάν την εντοπίσουμε νωρίς, δεν προκαλεί σοβαρή λοίμωξη», τονίζει στο αυστραλιανό δίκτυο ABC.
Να σημειωθεί ότι αυτή δεν η πρώτη φορά που αναφέρονται κρούσματα του σαρκοφάγου έλκους στη πολιτεία της Βικτόρια, ενώ έχουν καταγραφεί και σε άλλες περιοχές της Αυστραλίας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις