Πέμπτη 04 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Η Τουρκία κουνά το δάχτυλο και με εθνικιστικές κορώνες απειλεί τις διερευνητικές επαφές

Η Τουρκία κουνά το δάχτυλο και με εθνικιστικές κορώνες απειλεί τις διερευνητικές επαφές

Η Άγκυρα ψάχνει αφορμές υπονόμευσης του κλίματος ομαλότητας και των χαμηλών τόνων που διατηρεί η Αθήνα, με την έξοδο του «Τσεσμέ» και την κατακόρυφη αύξηση της ρητορικής έντασης να έρχονται σε συνέχεια των έωλων επιδιώξεων για γκρίζες ζώνες που επιχειρεί να βάλει η γείτονα στο τραπέζι

Βαραίνει όσο περνούν οι μέρες το κλίμα, ενόσω πλησιάζει η κρίσιμη ώρα προκειμένου η Τουρκία να δώσει σαφή απάντηση στις προτάσεις της Ελλάδας για τον επόμενο γύρο των διερευνητικών επαφών.

Η Άγκυρα ψάχνει αφορμές υπονόμευσης του κλίματος ομαλότητας και των χαμηλών τόνων που διατηρεί η Αθήνα, με την έξοδο του «Τσεσμέ» και την κατακόρυφη αύξηση της ρητορικής έντασης να έρχονται σε συνέχεια των έωλων επιδιώξεων για γκρίζες ζώνες που επιχειρεί να βάλει η γείτονα στο τραπέζι.

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, Ομέρ Τσελίκ, συντήρησε το κλίμα έντασης με έμμεσες απειλές για διακοπή της διαδικασίας των διερευνητικών επαφών, με αφορμή τη δήθεν παρενόχληση του τουρκικού σκάφους από ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη.

Σε δηλώσεις του, το απόγευμα της Τρίτης, ο Τσελίκ σημείωσε πως αν οι «ελληνικές προκλήσεις συνεχιστούν, τότε η διπλωματική διαδικασία θα αποσταθεροποιηθεί», σε μια έμμεση πλην σαφή αναφορά του στην εν εξελίξει διαδικασία των διερευνητικών επαφών.

Ο Τσελίκ ζήτησε από «Μητσοτάκη και Δένδια να χρησιμοποιούν πιο καθαρή γλώσσα» και επανέλαβε ότι η Τουρκία δεν υποχωρεί ούτε στη «χερσαία ούτε στη γαλάζια πατρίδα».

Εθνικιστικές κορώνες Ερντογάν

Τη σκυτάλη πήρε σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μίλησε για «προβοκάτσιες στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο», ενώ για πρώτη φορά «άλλαξε» την ονομασία του Αιγαίου το οποίο αποκάλεσε ως «η θάλασσα των νησιών».

Σε ομιλία του σε συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος, ο Ερντογάν δήλωσε πως «από την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι και τη Μαύρη Θάλασσα, όπως και στο Αιγαίο που οι παλιοί αποκαλούσαν ως “η θάλασσα των νησιών”, θα εξασφαλίσουμε τα δικαιώματα μας σε όλα τα ύδατα που μας περικλείουν. Μου λένε κάποια πράγματα, όμως μην σας απασχολεί τίποτα, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο εμείς έχουμε παρουσία με όλη μας την ισχύ με όλες μας τις δυνατότητες και θα συνεχίσουμε να είμαστε εκεί. Οτιδήποτε και να πει ο καθένας. Όλα αυτά, δυστυχώς είναι προβοκάτσιες».

Επίσης,  ο τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στα γεγονότα του 1922 στη Σμύρνη και είπε ότι είχε γίνει εισβολή και ομαδικές σφαγές, σημειώνοντας ότι οι κάτοικοι της Σμύρνης γνωρίζουν πολύ καλά τι συνέβη πριν 100 χρόνια.

Πρόσθεσε, δε, ότι «χαλάσαμε τα όνειρά τους και παράλληλα θα χαλάσουμε και τα όνειρα παρόμοιων ενεργειών που γίνονται στα νοτιοανατολικά σύνορά μας».

Επιπλέον, ο τούρκος πρόεδρος έβαλε και κατά της Ευρώπης, καθώς την κατηγόρησε ότι είναι «στο ίδιο κρεβάτι με τρομοκρατικές οργανώσεις».

Η νευρικότητα της Αγκυρας

Όπως επισημαίνουν αναλυτές, η νευρικότητα της Άγκυρας αποδίδεται εν μέρει στην αμερικανική δραστηριοποίηση στην περιοχή.

Είναι ενδεικτικά τα δημοσιεύματα περί «ελληνοαμερικανικής» άσκησης κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, ενώ στην πραγματικότητα -σύμφωνα με την «Καθημερινή»- πρόκειται για προγραμματισμένη μετακίνηση ελικοπτέρων της αμερικανικής Αεροπορίας Στρατού προς την Ανατολική Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό από τη Διοίκηση των Αμερικανικών Δυνάμεων Ευρώπης με έδρα το Βισμπάντεν, από τις 24 Φεβρουαρίου μέχρι και τις 5 Μαρτίου, περίπου 30 ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ θα πετάξουν από την Αλεξανδρούπολη προς τη Ρουμανία.

Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι τις επόμενες ημέρες από τα νότια της Κρήτης θα περάσει και το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ» με την ομάδα κρούσης που θα το συνοδεύει. Ανάμεσα στα πλοία θα βρίσκεται (τελικά) η φρεγάτα «Κανάρης» που πλέει ήδη προς την Ιταλία, όπου και θα συνενωθεί με την ομάδα κρούσης του γαλλικού αεροπλανοφόρου.

Sports in

Η επιβλητική εμφάνιση του «Greek Freak» κόντρα στην Δομινικανή Δημοκρατία (vids)

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο «σάρωσε» την Δομινικανή Δημοκρατία, με τον «Greek Freak» να κάνει μια εκπληκτική εμφάνιση και να αναδεικνύεται MVP του αγώνα – Τα στατιστικά του σούπερ σταρ της «γαλανόλευκης» στην πρεμιέρα του Προολυμπιακού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 04 Ιουλίου 2024