Ισραήλ : Δόσεις εμβολίων και…. διπλωματίας
Την πρόσθεσή του να διανείμει εκτός συνόρων δόσεις εμβολίων «που δεν χρησιμοποιήθηκαν» ανακοίνωσε το πρωθυπουργικό γραφείο του Ισραήλ. Στους παραλήπτες συγκαταλέγονται οι Παλαιστινίοι και άγνωστος αριθμός χωρών. Για αξιώσεις του Τελ Αβίβ σε διπλωματικά ανταλλάγματα κάνει λόγο το κρατικό δίκτυο ΚΑΝ.
Θεωρείται χώρα-πρότυπο ως προς την ταχύτητα του προγράμματος εμβολισμού του πληθυσμού κατά του κοροναϊού: ήδη το 50% των κατοίκων του έχει λάβει τουλάχιστον τη μία δόση, ενώ πάνω από το 1/3 και τις δύο. Από την περασμένη δε Κυριακή, με το σταδιακό άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας της, χαρακτηρίζεται από πολλούς και πιθανό μοντέλο για την επόμενη ημέρα.
Όμως, η παρελκυστική στάση του Ισραήλ στο θέμα της διανομής εμβολίων στους Παλαιστίνιους (απέναντι στους οποίους έχει υποχρεώσεις, βάσει του διεθνούς δικαίου, ως κατοχική δύναμη στη Δυτική Όχθη και λόγω του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας) προκάλεσε αντιδράσεις από τον ΟΗΕ και διεθνείς οργανώσεις.
Τώρα, το Τελ Αβίβ επιχειρεί να τις αμβλύνει, εν μέσω προεκλογικής περιόδου στο εσωτερικό της χώρας και γεωπολιτικής ρευστότητας στην περιφέρειά της, εν αναμονή και των επόμενων κινήσεων του Αμερικανού προέδρου Μπάιντεν στην Μέση Ανατολή.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του πρωθυπουργού γραφείου του Μπενιαμίν Νετανιάχου – ο οποίος είναι εκ νέου υποψήφιος για το αξίωμα, στις νέες πρόωρες εκλογές της 23ης Μαρτίου – το Ισραήλ θα διανείμει εκτόςτων συνόρων του εμβόλια κατά του κοροναϊού, «που δεν χρησιμοποιήθηκαν» και τώρα του περισσεύουν. Μεταξύ των παραληπτών, διευκρινίστηκε, θα είναι και η Παλαιστινιακή Αρχή.
Οι επαφές συνεχίζονται με διάφορες ενδιαφερόμενες χώρες, προστίθεται στην ανακοίνωση. Πέραν όμως της αποστολής συμβολικών ποσοτήτων, υπογραμμίζεται, το Ισραήλ δεν θα είναι σε θέση να παράσχει «σημαντική βοήθεια, πριν από το τέλος της εκστρατείας εμβολιασμού».
Βοήθεια με ανταλλάγματα…
Όπως πάντως μεταδίδει η κρατική ραδιοτηλεόραση KAN, η ισραηλινή βοήθεια δεν είναι και τόσο… ανιδιοτελής. Συνολικά, ανέφερε ρεπορτάζ του, θα διανεμηθούν εκτός συνόρων περίπου 100.000 δόσεις εμβολίων, κυρίως της εταιρείας Moderna (μέχρι στιγμής, στο Ισραήλ χρησιμοποιείται σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα το σκεύασμα των Pfizer/BioNtech, βάσει συμφωνίας –όπως αναφέρουν ισραηλινά ΜΜΕ- για αδιάλειπτη προμήθεια δόσεων, έναντι διάθεσης βιοϊατρικών δεδομένων).
Παραλήπτες θα είναι περίπου 15 χώρες, η λίστα των οποίων δεν έχει ακόμη κλείσει. Ως αντάλλαγμα – αναφέρει το δίκτυο KAN, επικαλούμενο πηγές – η κυβέρνηση Νετανιάχου θα ζητήσει τη διπλωματική στήριξη, τη σύσφιξη ή ακόμη και την εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ.
Ήδη, η Τσεχία, η Ουγγαρία, Ονδούρα και η Γουατεμάλα -τρεις χώρες που έχουν ταχθεί στο παρελθόν υπέρ της μεταφοράς των πρεσβειών τους από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ – εκδήλωσαν ενδιαφέρον. Η Ονδούρα αναμενόταν ήδη από χθες να παραλάβει με αεροσκάφος μία παρτίδα.
Στην ίδια λίστα, σύμφωνα πάντα με το KAN, αναμένεται να συμπεριληφθούν η Ιταλία, καθώς και διάφορες αφρικανικές χώρες.
Εν αγνοία υπουργών
«Ανώτερα στελέχη της [υπηρεσιακής] κυβέρνησης δεν είχαν καμία ενημέρωση για το σχέδιο, το οποίο προωθεί προσωπικά ο Νετανιάχου», γράφουν οι Times Of Israel.
Μέχρι και ο υπουργός Οικονομικών, Ίσραελ Κατς, μέλος του κόμματος Λικούντ του Νετανιάχου, δήλωσε άγνοια για το θέμα, συμπεριλαμβανομένης της παραμέτρου περί διπλωματικών ανταλλαγμάτων.
«Το γεγονός ότι ο Νετανιάχου διανέμει, χωρίς λογοδοσία, τα εμβόλια Ισραηλινών πολιτών, τα οποία αγοράστηκαν με τα λεφτά των φορολογουμένων, δείχνει ότι ίδιος νομίζει πως κυβερνά μια μοναρχία, κι όχι κράτος», σχολίασε επικριτικά στο Twitter ο υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας και πολιτικός αντίπαλος του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπένι Γκάντς.
Οι αναφορές, εν τω μεταξύ, για χρήση των εμβολίων ως εργαλείο διπλωματίας (και) από το Ισραήλ έρχονται στο φως έπειτα από έτερες ανεπιβεβαίωτες δημοσιογραφικές πληροφορίες ότι ο Νετανιάχου συμφώνησε, προ ημέρων, να πληρώσει (ως μεσολαβητή) τη Ρωσία για την αποστολή άγνωστης ποσότητας εμβολίων Sputnik V στη γειτονική του Ισραήλ και επίσημα «εχθρό» του, Συρία. Αυτό, στο πλαίσιο ευρύτερου παζαριού, με επίκεντρο την ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ Τελ Αβίβ και Δαμασκού. Επισήμως, αυτή αφορούσε σε μία 23χρονο Εβραία έποικο και δύο Σύρους βοσκούς…
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις