Το παράδειγμα του Φώτη
Το πρώτο εμπορεύσιμο προϊόν μιας startup που δημιουργήθηκε και μεγάλωσε στην Αγγλία – το Χ1, ένα μίνι εργοστάσιο βιομετατροπής που λειτουργεί μέσα σε ένα container που εγκαθίσταται σε φάρμες και μετατρέπει τα φυσικά απόβλητα σε ζωοτροφή χρησιμοποιώντας εντόμα- φτιάχνεται στην Ελλάδα από ελληνικά μυαλά και χέρια
Στην Ελλάδα έχουμε την καταπληκτική ικανότητα να κάνουμε τα εύκολα δύσκολα διαμορφώνοντας όρους και προϋποθέσεις για ατελείωτους Λαβυρίνθους προκειμένου να ικανοποιείται ο σύγχρονος κρατικοδίαιτος Μινώταυρος.
Για παράδειγμα, το ελληνικό κράτος θα μπορούσε να έρθει και να στηρίξει με τις όποιες δυνατότητες έχει κάθε επιχειρηματική προσπάθεια που δημιουργεί μια νέα παραγωγική δραστηριότητα το προϊόν της οποίας μπορεί να είναι εξαγώγιμο. Αν σε όλη αυτή την αλυσίδα της δημιουργικής και παραγωγικής προσπάθειας έρχεται να ενσωματώνεται καινοτομία υψηλής προστιθέμενης αξίας τόσο το καλύτερο. Έτσι, τα οφέλη ενός τέτοιου συνδυασμού μπορούν να αρχίσουν να είναι ορατά και μετρήσιμα – πάνω από όλα στη δημιουργία νέων πρωτότυπων τεχνολογιών που αλλάζουν τα δεδομένα και υποδέχονται τον θαυμαστό καινούργιο κόσμο.
Οι σκέψεις αυτές προέρχονται από τη συνάντηση μου με ένα νέο Έλληνα επιστήμονα, συνιδρυτή μιας startup με αρχική βάση την πανεπιστημιούπολη του Κέιμπριτζ, 80 χιλιόμετρα βόρεια του Λονδίνου. Το όνομα του, Φώτης Φωτιάδης. Μοιράζει τον χρόνο του ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αγγλία, ανάμεσα στο Λονδίνο και το Κέιμπριτζ. Πλέον στην Ελλάδα δεν έρχεται για να δει την οικογένεια του, έρχεται γιατί έχει δημιουργήσει μια σταθερή, αναπτυσσόμενη παραγωγική βάση για το «περίεργο» container του, που φέρει την εμπορική επωνυμία X1.
Αλλά, πριν φθάσουμε στο εξαγώγιμο προϊόν X1 που βρίσκεται πια εγκαταστημένο σε φάρμες της Αγγλίας ας μιλήσουμε για την startup συνιδρυτής της οποίας είναι ο Φώτης. Θα χρησιμοποιήσω τα λόγια της Μυρτώς Παπαθάνου, από την Metavallon VC, που ήταν και το ελληνικό fund που ήρθε να συνδράμει με κεφάλαια την προσπάθεια του Φώτη και της ομάδας του. Γράφει η Μυρτώ: «Η Better Origin κατάφερε σε σύντομο χρονικό διάστημα, με σκληρή και συστηματική δουλειά, να εφαρμόσει χρόνια έρευνας στο χώρο της βιοτεχνολογίας, εισάγοντας στην αγορά το πρώτο εμπορεύσιμο προϊόν της, το Χ1. Το Χ1 είναι ένα μίνι εργοστάσιο βιομετατροπής που εγκαθίσταται on site σε φάρμες και μετατρέπει τα φυσικά απόβλητα σε ζωοτροφή χρησιμοποιώντας εντόμα. Πρόκειται για μια αποκεντρωμένη και πλήρως επεκτάσιμη λύση, η οποία εκτός από περιβαλλοντολογικά βιώσιμη έχει επίσης σημαντικά οικονομικά πλεοντεκτήματα. Είμαστε με την εταιρεία από τα πρώτα της βήματα και θεωρούμε οτι οι λύσεις της αποτελούν ουσιαστική και πρακτική πρόταση αντιμετώπισης της σπατάλης φαγητού και φυσικών πόρων. Ο νέος γύρος χρηματοδότησης θα την βοηθήσει να ενισχύσει την ομάδα της, να βελτιώσει τις λύσεις και την τεχνολογία της και να επεκτείνει άμεσα το πελατολόγιο της».
Η εταιρεία πρόσφατα κατάφερε να ολοκληρώσει ένα νέο γύρο χρηματοδότησης και να συγκεντρώσει 3 εκατομμύρια δολάρια.
Ας επιστρέψουμε στο αρχικό σχήμα. Ας μου επιτραπεί να επιμείνω. Ο Φώτης και η εταιρεία του μεγάλωσαν εκτός Ελλάδος και το κύριο αντικείμενο της εμπορικής δραστηριότητας συμβαίνει και εκείνη εκτός Ελλάδος, στην Αγγλία. Και όμως αυτός ο νέος άνθρωπος επιστρέφει στην πατρίδα του και δημιουργεί τις βάσεις για την παραγωγή ενός προϊόντος που σε κάθε περίπτωση θα εξαχθεί για να εγκατασταθεί σε μια φάρμα της Αγγλικής υπαίθρου.
Στο σημείο αυτό έρχεται και ζητά επειγόντως απάντηση ένα κρίσιμο ζήτημα: Πρέπει να τιμηθεί και να υποστηριχθεί ο Φώτης και ο κάθε Φώτης που επιλέγει την Ελλάδα ως τόπο παραγωγής του προϊόντος μιας δημιουργικής και καινοτομικής ιδέας; Αν βρούμε απάντηση σε αυτό το ερώτημα θα έχουμε κάνει συνολικά ως χώρα ένα βήμα μπροστά για το μέλλον.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις