Κοροναϊός: Περιμένουμε αύξηση θανάτων από καρκίνο με ένα μόνο χρόνο πανδημίας
Ανησυχία εκφράζουν οι καθηγητές ογκολογίας, λόγω των καθυστερήσεων στους προσυμπτωματικούς ελέγχους και στην παρακολούθηση των ογκολογικών ασθενών στη διάρκεια της πανδημίας του κοροναϊού
Δραματική άνοδο στους θανάτους από καρκίνο την επόμενη δεκαετία θα κοστίσει ένας χρόνος πανδημίας, εξαιτίας της καθυστέρησης διάγνωσης νέων περιστατικών, αλλά και εξαιτίας των καθυστερήσεων στη διάγνωση υποτροπής λόγω δυσκολίας πρόσβασης των ασθενών στο σύστημα υγείας.
Τα ογκολογικά περιστατικά συνέχισαν να καλύπτονται στη χώρα μας από το σύστημα υγείας, τόσο χειρουργικά, όσο και θεραπευτικά με ακτινοθεραπείες, χημειοθεραπείες και ανοσοθεραπείες, παρόλα αυτά όμως, παρατηρήθηκαν καθυστερήσεις και από την αυτοπροφύλαξη των ασθενών, οι οποίοι απέφευγαν να επισκεφθούν το νοσοκομείο, προκειμένου να μην κολλήσουν τον πανδημικό ιό.
Σχετικές δηλώσεις για το πρόβλημα που αναδύεται, έκανε ο καθηγητής Παθολογικής Ογκολογίας του ΕΚΠΑ, διευθυντής της Β’ παθολογικής ογκολογικής κλινικής στο «Αττικό» νοσοκομείο Αριστοτέλης Μπάμιας, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για την πορεία της ανοσοθεραπείας σε ασθενείς με καρκίνο στην εποχή της covid-19. Το συντονισμό της συζήτησης είχε ο πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας, Γιάννης Μπουκοβίνας.
Στην εκδήλωση, ο αναπληρωτής Καθηγητής της Ιατρικής Κρήτης διευθυντής της ογκολογικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ, Γιάννης Σουγκλάκος, επεσήμανε τις δυσκολίες στα ραντεβού των ασθενών λόγω πανδημίας, ενώ υπογράμμισε ότι οι χρόνοι αναμονής ειδικά για τους καρκίνους του πεπτικού συστήματος μακραίνουν και γιατί οι χρόνοι απολύμανσης των ενδοσκοπίων είναι μεγαλύτεροι λόγω κοροναϊού. Στην Κρήτη, για την αντιμετώπιση του προβλήματος, λειτουργούν πλατφόρμες τηλεϊατρικής που έχουν αναπτυχθεί για την εξ΄ αποστάσεως παρακολούθηση των ασθενών, όπου αυτό είναι εφικτό. Παρόλα αυτά, δεν γίνεται προσυμπτωματικός έλεγχος, ενώ ένα χρόνο τώρα έχει μπει σε αναμονή ένα σχετικό πρόγραμμα που έχει εγκριθεί και έχει διασφαλιστεί η χρηματοδότησή του.
Ο κ. Σουγκλάκος, ως μέλος της Εθνικής Επιτροπής Δεοντολογίας, παρατήρησε ότι ευτυχώς συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς οι κλινικές μελέτες για νέα φάρμακα στη χώρα μας, χωρίς να μειώνεται ο αριθμός των ασθενών που εντάσσονται σε αυτές καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης με τον κοροναϊό.
Παρόλα αυτά, ως μέλος του πρώτου Δ.Σ. του Ινστιτούτου Νεοπλασιών, ο καθηγητής παθολογικής ογκολογίας και διευθυντής της αντίστοιχης κλινικής στο νοσοκομείο Σωτηρία Κωνσταντίνος Συρίγος, παρατήρησε ότι έχει καθυστερήσει η λειτουργία του Ινστιτούτου λόγω κοροναϊού, όχι λόγω σκοπιμότητας, αλλά αναγκαστικά, λόγω προτεραιότητας της διαχείρισης της πανδημίας. Δεν παρέλειψε όμως να τονίσει ότι η επόμενη ημέρα θα είναι πολύ δύσκολη, γιατί οι ασθενείς θα είναι πολλαπλάσιοι μετά την πανδημία, γεγονός που πρέπει να υποδείξουν οι ειδικοί στην πολιτεία.
Από την πλευρά της η καθηγήτρια παθολογίας – ογκολογίας του ΕΚΠΑ, διευθύντρια της Α’ παθολογικής κλινικής στο Λαϊκό Νοσοκομείο, Έλενα Γκόγκα, υπογράμμισε ότι οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν περιορισμένη πρόσβαση στις νέες θεραπείες. Κι αυτό γιατί η χώρα μας ακολουθεί την Ευρώπη, μέσω των εγκρίσεων που αποφασίζει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί ένα μόνο ογκολογικό φάρμακο που έχει εγκριθεί από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για τις ΗΠΑ, το κόστος του οποίου είναι εξαιρετικά υψηλό. Το φάρμακο αυτό χορηγείται μόνο μετά από έγκριση των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών που διαθέτουν τα χρήματα να το πληρώσουν, δείχνοντας τη σαφή διαφοροποίηση των συστημάτων υγείας στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
Όλοι οι καθηγητές, υπογράμμισαν ότι την τελευταία δεκαετία, έχει παρατηρηθεί μια έκρηξη στην ανακάλυψη νέων θεραπειών κυρίως ανοσοθεραπείας σε συνδυασμό μεταξύ τους ή και με την προσθήκη χημειοθεραπευτικών σχημάτων. Στις ανακαλύψεις αυτές, έχει συμβάλλει καθοριστικά η νέα τεχνολογία mRNA, η οποία μετά από πολυετή έρευνα για την αντιμετώπιση ή θεραπεία του καρκίνου, κατάφερε να δώσει στην πανδημία τα νέας γενιάς εμβόλια.
Οι καθηγητές, σημείωσαν πως η ανάπτυξη των εμβολίων επιτεύχθηκε λόγω της γενναίας χρηματοδότησής τους πριν καν εγκριθούν – πόσο μάλλον να παραχθούν – σε συνδυασμό με την δημοσιοποίηση των ευρημάτων των ερευνητών παγκοσμίως. Με το δεδομένο αυτό, τονίσθηκε ότι η συνεργασία αυτή μπορεί να συνεχιστεί και στο πεδίο του καρκίνου, με την συμβολή των χρηματοδοτών στην υποχρεωτική δημοσιοποίηση και των ευρημάτων της αντικαρκινικής έρευνας.
Παρουσιάζοντας τα νέα δεδομένα για διάφορες μορφές καρκίνου, όπως το μελάνωμα, ο καρκίνος του πνεύμονα, του ουροποιητικού και του πεπτικού συστήματος, οι καθηγητές αναφέρθηκαν στη σημασία της ανοσοθεραπείας, η οποία σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία, ή σε συνδυασμό μεταξύ διαφόρων ανοσοθεραπευτικών σχημάτων, έχει συμβάλλει καθοριστικά στην βελτίωση του προσδόκιμου επιβίωσης και στη θεραπεία σε αρχικά στάδια της νόσου.
- «Ήταν όλοι τους παιδιά μου», το αριστούργημα του Άρθουρ Μίλλερ στο θέατρο Αλκυονίς
- Το ΕΚΠΑ στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο του CIVIS: Μια Διαδρομή Πρωτοπορίας και Εξωστρέφειας
- Εφορία: Αυτόματη επιβολή προστίμων για εκπρόθεσμες φορο-δηλώσεις
- Πως ο πόλεμος στην Ουκρανία έκανε ακροδεξιά και πληθωρισμό παγκόσμιους «βασιλιάδες»
- Επιστροφή στον πρώην: Η σύγχρονη «Οδύσσεια» των σχέσεων
- Καιρός: Επιδείνωση των συνθηκών με κρύο, βροχές και χιόνια – Πότε θα εκδηλωθούν καταιγίδες στην Αττική